Přeskočit navigaci

Čtenář nepřihlášen.

Nová registrace

Náš tip: Nechte si zasílat jednou denně nově vložené příspěvky do Vaší emailové schránky. Stačí se jen zaregistrovat.

Téma:  Balustráda

Odesílatel:  pp

Datum:  10.12.2003 19:48

Náměstí - podle mého soudu by mělo splňovat určité podmínky. Dům na balustrádě zbourali komunisti, kteří nikdy nepreferovali přehnaný cit pro architekturu. Ten dům tam zákonitě patří, náměstí musí být uzavřené, vždycky bylo, a nejen v Chrudimi. Je to jako když vypadne zub.
Zeleň - na náměstí - vždycky byla, dokonce prý i na tomto novém náměstí byla v projektu. Někdo zasáhl a z náměstí je appellplac. pp.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  22.02.2005 11:20



iDnesiDnes - rubrika Pardubický region



22.2.2005 Pardubický - strana 1 Chrudim dostaví hlavní náměstí

Chrudim Vzhled chrudimského náměstí by se měl za několik let významně proměnit. Zastupitelé města včera rozhodli, že prodají objekt bývalého katastrálního úřadu a přilehlé pozemky podnikateli Milanu Kuštovi. Ten zde chce postavit moderní hotel a bytový dům s obchody, v podzemí pak parkoviště pro minimálně sto aut.
V levém horním rohu Resselova náměstí je už zhruba sto let proluka. Nyní by na místě takzvané balustrády měl stát hotel s prostory pro kongresovou turistiku, který by náměstí znovu uzavíral. Kušta chce vybudovat komplex, v němž by vzniklo také 59 nadstandardních bytů a 2000 metrů čtverečních nebytových prostor.
Jednání na radnici bylo bouřlivé. "Začátek se zadrhnul na připomínkách komunistických zastupitelů, že návrh smlouvy není v souladu s výsledky poptávkového řízení. "Je to účelová rétorika komunisticko-socialistické frakce, která má za cíl pouze obstrukce, " odsoudil vleklé námitky starosta Ladislav Libý.
Přes snahy opozice zastupitelé prodej nakonec schválili.
"Zatím je to jen smlouva o budoucí smlouvě. Na stavbu musí být ještě architektonická soutěž a teprve potom, pokud projekt splní požadované parametry a proběhne stavební řízení, bude se uzavírat kupní smlouva," komentoval výsledk Kušta. Ten má zaplatit městu za dům s pozemky 12 milionů korun, a to ve více splátkách.
Město si do smlouvy zapracovalo i svoje podmínky. Pokud slibovaná investice poklesne o více než třetinu nebo bude počet parkovacích míst pro veřejnost nižší než padesát, město obchod nemusí uzavřít. Může sice proběhnout i bez splnění těchto podmínek, ale Kušta bude potom muset zaplatit všechno najednou, navíc s půlmilionovým příplatkem. Chrudim bude nyní s napětím sledovat, zda se podnikateli podaří přímo v historickém centru vybudovat v podzemí třípatrový parkovací automat se 170 parkovacími místy.
Při minulém jednání loni v prosinci odmítli zastupitelé smlouvu s Kuštou schválit. Žádali větší záruky, že podnikatel své záměry splní.

Více viz Hotel... na str. C2

AMBICIÓZNÍ PROJEKT. Objekt s hotelem pro kongresovou turistiku, 59 nadstandardními byty a 2000 metrů čtverečních nebytových prostor pro obchody by vyplnil dosavadní proluku a uzavřel opticky Resselovo náměstí.



Autor: PAVEL DOSOUDIL s přispěním Davida Půlpána

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  22.02.2005 11:20



iDnesiDnes - rubrika Pardubický region



22.2.2005 Pardubický - strana 2 Hotel jako v Beverly Hills? Klidně

Chrudim Chrudimský podnikatel Milan Kušta si už na dvou místech města vyzkoušel své developerské plány. Opravil a pronajal dům zvaný "Žralok" s obchodními pasážemi na náměstí i pasáž Kateřina v Havlíčkově ulici. Záměr na přestavbu horního rohu Resselova náměstí má však mnohem větší rozsah, bude stát kolem 150 milionů korun. „Bude to můj největší projekt,“ říká Kušta.


* Stojí za tímto projektem pouze vaše firma, nebo i další partneři?

Je to jen moje firma.

* Jak by měl hotel na hlavním chrudimském náměstí vypadat?

Vyroste na místě dnešní balustrády. Bude v něm čtyřicet pět lůžek a zázemí pro kongresovou turistiku, tedy i sály a výstavní prostory.

* Jak plánujete využít budovu bývalého katastrálního úřadu a sousední pozemek?

Dole budou komerční prostory a nahoře padesát devět bytů. Ty budou různě velké, od garsonek až po luxusní velké rezidence.
Zhruba polovina by byly nájemní byty a polovina by byla na prodej.

* Kolik bude stát byt v tak atraktivní lokalitě a na kolik přijde zájemce nájemné?

Metr čtverečný by se prodával průměrně za dvacet pět tisíc korun. Nájem v garsonce by stál asi čtyři tisíce a v luxusním bytě až deset tisíc korun měsíčně.

* Sliboval jste také vybudovat podzemní parkoviště.

Stavba parkoviště pro auta bude záviset na stavebně technických podmínkách. Pod zemí by mělo ve třech patrech vzniknout řádově sto až sto sedmdesát parkovacích míst. Je zpracována varianta, podle které by padesát parkovacích míst bylo určeno pro veřejnost.

* Mášanci uživit se v Chrudimi luxusní hotel?

Kdybych si to nemyslel, nesnažil bych se to realizovat. Nemusí to být běžný "obrátkový" hotel, jaký je všude. Může to být způsob ubytování typu amerických hotelů v rezidenční čtvrti Los Angeles Beverly Hills, kde je ubytování střednědobé, dejme tomu na několik měsíců. Tam jsou lidé ubytovaní v luxusním prostředí s veškerým servisem, ale za přijatelné peníze.
Samozřejmě hotel ani obchody nebudu provozovat já, ale pronajmu tyto prostory jiným firmám.

* Máte již dohodnutého provozovatele hotelu?

Zatím žádný hotelový řetězec nasmlouvaný nemám, to je předčasné. Celá stavba včetně bytů se dokončí za dva až tři roky, a to pokud to dobře půjde.

* Jaká je návratnost takové investice?

Dá se říci, že velmi špatná, očekávám asi dvanáct, možná i patnáct let, těžko to v tuto chvíli přesně odhadovat. Při podnikání v nemovitostech to ale není katastrofa.



Autor: (pav)

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Lebduška Josef

Datum:  23.02.2005 09:00

Neznám podrobnosti smlouvy, ani cenu prodeje. Ovšem dokáže-li p. Kušta udělat z bývalého katastru to co je zde nastíněno, pro Chrudim jenom dobře. A že to umí dokázal již na náměstí. Přeji Chrudimi i jemu, aby to vyšlo.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  24.02.2005 21:08

Komu kam lezeš? Vždyť město prodalo katastr a balustrádu prakticky bez výběrového řízení. Za cenu, kterou si určil kupec. Divím se, že nikdo z dalších účastníků výběrového řízení – pokud se nejednalo o nastrčené figurky - dosud nepodal žalobu a paragrafy na to jsou. Není ona Chrudim takové malé Kladno? Chybí nám zde již jen skupina bratrů Olahových. Páni zastupitelé, kteří jste hlasovali pro, čtete vůbec co vám kdo strčí do ruky? Máte hlavu na přemýšlení nebo na to, aby vám nepršelo do krku? A umíte alespoň násobilku? Jestli ano, tak si zkuste vynásobit kolik se na katastru vydělá. Kolik město získávalo na pronájmu, na prvém zasedání, kde nebyl prodej schválen padaly cifry okolo 400 tis. ročně. To jen za část spodku, bez bytů nahoře. Při troše investování, za využití dotací by oprava a následné vybudování bytů vyšlo město okolo 15 až 20 mil. Kč. Město by pak mělo min. 50 let jistý příjem cca 1 až 1,2 mil. Kč ročně. To je 12 milionů za 10 let, oněch za které se katastr prodal a zhruba v době kdy město dostane prvé splátky. Aby nebylo mýlky, v propočtu se jedná se pouze o budovu katastru, bez jakéhokoliv hotelu a parkoviště. To se to rozdává z cizího, že ano? Prodal by jste takto svůj dům pane Libý, pane Řezníčku, pane Jelínku, pane Broďáku, pane Žídku i vy ostatní? Styďte se. To co jste zde předvedli při správě majetku města, je ostuda.
Nevím jedná-li se o hloupost či úmysl. A tak jediné co je možno přát zastupitelům hlasovavaím pro prodej je: spravujte také takto svůj soukromý majetek.
Ale co hlavně, že město mohlo dotovat aktivity pana Čechlovského

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Mara

Datum:  25.02.2005 08:19

Sorry že se opakuji .... podej sám to oznámení (porušení výběrového řízení) na neznámého pachatele, ale na to nemáš jen zde klafeš a klefeš Úsměv

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  25.02.2005 23:17

Hele, ty jsi přece věděl kolik bylo vyplaceno za stránky Chrudimi, takže víš zřejmě hodně. Nemohl by jsi mi tedy vysvětlit, proč se na veřejném zasedání ozvali někteří zastupitelé, že nebyly pozváni na jednání komise, kde se projednávaly jednotlivé nabídky za katastr, ačkoliv byli do komise zvoleni? A proč město prodává něco, za co dostane zaplaceno až někdy, navíc v době, kdy by samo na provozování téhož vydělalo daleko více? Objasni mi prosím, ten vzácný myšlenkový pochod, tu vynikající myšlenku, kterou tací pitomci jako já nechápou. Určitě to bude zajímat i další čtenáře. Možná to bude bomba, něco na Nobelovu cenu za ekonomii.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Pepin

Datum:  27.02.2005 10:23

Něco o prodeji katastru vím a chci uvést informace Shota na pravou míru protože v této věci mlží. Asi nemá dostatek informací, nebo ho vymýšlení baví.
Na prodej bylo provedeno výběrové řízení, výběr prováděla 9-ti členná komise. Přihlásilo se 5 zájemců se svými projekty.
Nejnižší nabídková cena byla 6mil., nejvyšší 12 mil. Postup vyhodnocení a závěr komise byl předložen do podkladů všem zastupitelům města. Jestli jeden člen komise - komunista Moučka tvrdí, že nebyl obesílán, je na příslušném odboruu, aby doložil, že byl řádně pozván a že na to třeba jen zapomněl.
Roční výnos města z nemovitosti je 190 tis. To není žádná bomba a problém je v tom, že ten dům chátrá a jeho cena se snižuje.
Vítězná nabídka byla ve dvou variantách - 12 mil. s okamžitou úhradou, nebo postupným splacení, ale za to se investor zavázal vybudovat pro veřejné použití nejméně 50 podzemních parkovacích míst (náklady na tohle parkování jsou tak 20 mil.) Takže se třeba za tři roky podaří na náměstí bez problémů zaparkovat. Myslím, že od radnice je to velmi chytré rozhodnutí, protože parkování musí řešit a takhle to město nestojí ani korunu. Navíc se cetrum oživí asi 60-ti byty a mnoha novými obchody. Snad už náměstí nebude tak mrtvé, jako dosud. Radní ale mají rozhodovat o dalším problému a to je obousměrná široká ulice. Když to neprojde, zabijou tím náměstí na dalších x let. Pak je pravda, že parkování asi nebude potřeba ....

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  24.03.2005 22:02

ZÁPIS z 15. řádného zasedání Zastupitelstva města Chrudim, konaného dne 13. 12. 2004

J. Malá – se záměrem souhlasím, ale nesouhlasím s tím, že smlouva je kvalitně vypracovaná. Pokud by usnesením měla být schválena listina, která je přiložena jako bod 6, pak jsem přesvědčena, že smlouva má řadu nedostatků. V usnesení je uvedeno, že smlouva o smlouvě budoucí – to je samo o sobě problematické, protože je vypracována variantně, navíc jsou ve smlouvě vytečkovaná místa. Zásadní věc – text preambule, která hovoří o tom, co město chce a k čemu se budoucí kupující zavazuje, není do návrhu smlouvy přenesena. V čl. 4 – bude-li kupující v prodlení s splatností kupní ceny i po upomínce prodávajícího, pak má město jakási práva – nevím, proč by to mělo město kontrolovat.
Nerozumím formulaci čl. 5 – město si vyhrazuje právo „v 5. roce splatnosti prvé splátky kupní ceny požadovat po kupujícím zaplatit s 6. splátkou kupní ceny úrok ve výši 5 % z nezaplacené části kupní ceny ...“ – proč město trpí prodlení za 1. čtyři roky splatnosti prvé splátky a požaduje úrok až v 5. roce, proč ne z dalších splátek. Je to nesrozumitelné, minimálně v těchto ustanoveních 4, 5 a 6 je třeba smlouvu precizovat.
J. Malá – kupující si musí ohlídat, aby 1. 7. byla částka na účtu města. Není tedy sjednaná žádná sankce, že kupující zaplatí pozdě. Kupující garantuje městu roční příjem 600 tis. v případě, že město nebude mít nájemce na parkovací místa. Jakým způsobem smlouva garance řeší? D. Uchytilová – je to uvedeno v kupní smlouvě – čl. 4 – 2 varianty.
1. 600 tis. ročně formou směnek po dobu 20 let.
J. Malá – není zřejmé, kdo co kdy má dělat.

L. Libý – preambule je podle mně zcela zbytečná a matoucí. Smlouvu vytvářela právní kancelář, probírali jsme bod po bodu.
2 varianty – pokud by z jakýchkoli důvodů (na základě architektonické soutěže, nepovolení ze strany památkářů nebo z hydrogeologických důvodů) nebude možné vybudovat takové množství podzemních stání, nastává varianta 2 - ne ve splátkách, ale najednou 12 mil. Kč. Rád bych to objasnil – podstata je v tom, že na náměstí by měl vzniknout multifunkční objekt v investičních nákladech 150 – 170 mil. Kč, byty, komerční prostory, hotel, 90 (podle názoru architekta i jiný počet) parkovacích míst pro vlastní projekt + cca 50 míst nad rámec toho, co ukládá norma. Za tyto garáže navíc dostává investor výhodu, že nemusí platit 12 mil. najednou, ale formou splátek. Pokud bychom doladili smlouvu v intencích připomínek p. Malé, myslím si , že by mohla být odsouhlasena.

J. Moučka – vznáším protest, protože je toto porušení jednacího řádu. Hlasujeme o témže předmětu po ukončení diskuze a hlasujeme podruhé.
L. Libý – není to pravda, návrh byl písemně zpracován, byl podán předsedovi návrhové komise, pouze ho nepřečetl, po upozornění se k němu vrátil. Diskuze nebyla obnovena.
J. Moučka – nezaznělo „končím diskuzi a žádám předsedu návrhové komise, aby přednesl poslední návrh na jednání, a hlasovali jsme.
L. Libý – máme tady v souladu s jednacím řádem předložen písemný návrh na usnesení J. Malé. Končím diskuzi a prosím p.
Vojtěchovského, aby přečetl poslední návrh na usnesení.

ZÁPIS z 16. řádného zasedání Zastupitelstva města Chrudim, konaného dne 21. 2. 2005 J. Moučka – jak jsme došli k podstatným náležitostem smlouvy, jak byla stanovena cena. Jedná se o kupní smlouvu, zajímá mě znalecký posudek ceny objektu a cena pozemku. L. Libý – cena byla stanovena soutěží, nikdo nám víc nenabídl.
J. Moučka – 2x jsem byl účasten výběrového řízení, kdy se hodnotily nabídky. Soutěž byla vypsána v březnu, v květnu jsme hodnotili. Podmínky soutěže – co se týká stanovení ceny, byly dány tak, že v bodu 4 byli osloveni uchazeči a měli stanovit nabídkovou cenu pro město. Cena se pohybovala různě. Chci konfrontovat výsledky řízení s tím, co je ve smlouvě. Ve výběrovém řízení se nikde nehovořilo o 12,5 mil. Kč, vybíralo se podle nejvyšší nabídky. V důvodové zprávě, pokud jde o cenu, na str. 4 – cena je stanovena tak, že když by to dopadlo podle návrhu smlouvy, tak možná až od 30. 6. 2009 bychom dostávali po 600 tis.
20 roků, což v relaci k podmínkám vypsání soutěže řečeno nebylo.
Na str. 8, čl. 3 – v části 3.3. „město Chrudim souhlasí s prováděním stavebně technických úprav na náklady budoucího kupujícího a souhlasí s tím, aby tyto náklady daňově odepisoval.“ Chtěl bych, abych nebyl uváděn jako člen komise.
Chtěl bych vysvětlit, jak jsme došli k této ceně.
J. Trávníček – naší povinností je starat se o majetek, ne se ho zbavovat, zvláště na tak lukrativním místě. Z nájmu jsme do objektu nic nedali, proto tak vypadá. Když se stěhoval KÚ, přemýšleli jsme o využití objektu. Byl vypracován návrh - v přízemí komerční využití, v dalších patrech byty s tím, že finance získáme z MMR, příp. SFRB. Podmínky pro získání dotace má hlavně město, ne soukromý podnikatel. Ptám se, co bude následovat po prodeji KÚ. Nechystá se prodej nové radnice po přestěhování na Pardubickou ulici? K ekonomice – přízemí objektu je schopno přinést cca 200 tis. ročně. Po prodeji město tento příjem ztratí. Sice bude mít příjem od r. 2009 po 600 tis., ale pak je rozdíl už jen 400 tis., tedy i výsledná cena objektu je vlastně nižší. Měli jsme být připraveni na možnost čerpat obrovské dotace EU rámci opatření 2.3. regenerace a revitalizace vybraných měst. 20 měst to využilo a dostávají 50 – 160 mil. dotací z EU a státního rozpočtu Za tyto prostředky by se dala dobudovat Filištínská ulice, opravit KÚ, dobudovat jeho okolí, kostel sv. Josefa a klášter s jeho okolím i hlavní chrám.
Záleží na iniciativě těchto měst, záleží na kvalitě projektu, jak dokáží obhájit význam své investice. Do budoucna na období r. 2008 – 2013 se jeví další možnosti, ale musíme být připraveni, a ne jen o tom mluvit. Několik připomínek ke smlouvě – zda je vhodné vůbec prodávat, ve smlouvě opět nejsou záruky, kupec může obratem objekt nebo jeho část prodat komukoli – chybí předkupní právo města. Dále inflační doložka – v tu dobu bude euro. Na závěr: pro rozhodování bych chtěl připomenout členům rady z let 1998 – 2002: tiskové prohlášení, na kterém se rada usnesla 4. 7. 2001 v restauraci Kometa na Podhůře. Zástupcům čtyřkoalice pak dopis zastupitelům z 11. 12. 2000.
J. Moučka – upozorňuji na znění smlouvy, co se týká ceny – preambule 2. odstavec „V rámci dalšího územního rozvoje a dalšího využití nemovitostí vyhlásilo město Chrudim výběrové řízení, jehož účelem je prodej označených nemovitostí kupujícímu za podmínek dále stanovených a smlouvou sjednaných. Starosta prohlásil, že cena je sjednaná podle výsledku veřejné soutěže – pak je to v rozporu. Byl jsem na majetkovém odboru a zjistil jsem, že soutěž byla vyhodnocena podle tabulek a tam se k ceně, když už ji chceme přiklepnout panu Kuštovi, hovoří následující: je stanovená cena 12,5 mil.
úhrada ve 2 alternativách – viz poznámka: 1. alternativa úhrady kupní ceny předpokládá pronájem 40 parkovacích míst po dobu 20 let jako zápočet na kupní cenu, 2. alternativa úhrady – do 3 měsíců od podpisu kupní smlouvy nebo smlouvy o smlouvě budoucí.
V tom případě by byl počet parkovacích míst zredukován na 35.
Nemohu pro to zvednout ruku. Měl by se tím zabývat kontrolní výbor ZM. J. Moučka – souhlasím s p. Malou. Mám podklady pouze na 1. komisi (stejně jako členové ČSSD), na další jsme zváni nebyli. Proto vidím zmíněný nesoulad.
D. Uchytilová – všichni byli zváni na všechna jednání, lze to doložit. Posílali jsme to mailem.
M. Joska – byl jsem pozván doporučeně na 1. komisi, potom už ne.
L. Libý – ukládám vedoucí majetkoprávního odboru p.
Uchytilové, aby na příští jednání předložila písemné dokumenty o tom, že byli všichni členové komise byli řádně zváni. Pánové, Vaše vystoupení považuji za obstrukční a účelové. Jsem pobouřen, protože je napadán úřad, že svévolně od informací odstavoval některé lidi, kteří informace mít měli.
Navrhuji hlasovat nejprve o tom, zda si přejeme, aby kontrolní výbor šetřil soulad nabídek, které byly podány a které prošly zkoumáním komise, která se nabídkami zabývala, s tím, co bylo předmětem materiálu, který schvalovala RM a které jsou předloženy v návrhu usnesení, či nikoli. Myslím si, že tím pouze oddálíme zahájení prací na objektu, který chátrá, a na revitalizaci historického jádra města.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Lebduška Josef

Datum:  28.02.2005 16:59

Nevím, zda čte tyto příspěvky vítěz soutěže, ale možná by bylo zajímavé, kdyby se zde objevilo nějaké oficiálnější stanovisko. Kolik bude bytů, kde bude hotel, možná i zveřejnit obrázek nějaké studie. Určitě by to bylo zajímavé pro veřejnost a některé odezvy snad i pro autora projektu. Já to vše znám jen z novinových článků, drbů, které kolují po Chrudimi a diskuzního fóra. Je to možná moje chyba.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  05.03.2005 17:42

Určitě, ale daleko zajímavější by bylo zveřejnit onu vyváženou a ze všech stran pro město Chrudim výhodnou smlouvu. Nebude pan starosta zase něco prodávat? Koupím radnici a ve vyvážené smlouvě pro město se zavážu, že tak asi za 10 let město zaplatím prvou splátku. A to bez jakýchkoliv podmínek při převodu vlastnictví, zástavy či podobně. Nebo, že by mi za stejných podmínek prodal p. starosta svůj dům?

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Jaroslav Trávníček

Datum:  10.03.2005 10:14

Schválené smlouvy měli zastupitelé k dispozici ve svých materiálech. I další materiály si může veřejnost na zastupitelstvu vyžádat k přečtení. Jen na ta zastupitelstva chodit!

Jelikož o mém názoru na prodej "katastru", které jsme vyjadřoval na posledním zasedání, předkládám vám je k diskusi.
Vydržte a věnujte tomu chvilku.

Jednou z nejdůležitějších povinností města je starat se o svůj majetek a ne se majetku zbavovat. A to zvláště tehdy, kdy je objekt na lukrativním místě, přináší a nadále může přinášet do městského rozpočtu nemalé finanční zdroje. Na posledním jednání zastupitelstva byl odsouhlasen prodej dominantní městské budovy na chrudimském náměstí, té budovy, kde sídlil dříve katastrální úřad. V jakém stavu je tento dům dnes, to se stalo jen proto, že se do něj z nájmů zpět nic nedávalo.

Když se stěhoval katastrální úřad do své nové budovy, nechal jsem vypracovat návrh na jeho rekonstrukci. V přízemí zůstávalo komerční využití, v dalších patrech se uvažovalo o bytech. Investorem by bývalo bylo město, projekt by byl financován převážně z dotace MMR, případně SFRB, a tudíž by město stál minimálně. Návrh ve vedení města neprošel. Už asi tenkrát se mohl chystat jiný záměr, který by umožnil soukromému podnikateli uskutečnit podobný projekt. Investice vložené do stavby se podnikateli musí vrátit, a pochopitelně ještě se ziskem. Ptám se, kdo tedy si bude především moci v objektu pronajmout prostory. Budou to firmy nebo občané, na kterých by mělo mít město zájem a které by město upřednostňovalo? Jinak se domnívám se, že město má svůj majetek stejně dobře spravovat jako soukromník a ještě mu zůstanou výhody využívat majetku podle potřeb.

A jaké smlouvy ke koupi „katastru“ zastupitelé schválili? Ve smlouvách opět nejsou záruky. Kupující může obratem objekt nebo jeho část prodat komukoliv. Chybí předkupní právo města.
Podle důvodové zprávy předložené zastupitelům tuto podmínku kupující neakceptoval. Dále inflační doložka je nedostatečná, zvlášť uvědomíme-li si už v době splátek jistou existenci EURA.

Teď počítejme. Dnes je schopné jen přízemí „katastru“ přinést nějakých 200 tisíc ročně. Po prodeji město tento příjem ztratí, sice získá od roku 2009 po 600 tisících ročně, rozdíl je již jen 400 tisíc, a tedy i výsledná skutečná cena objektu je za 20 let splátek o 4 miliony nižší. K pozemkům připomínám, že jich je asi 2000 m2, jaká je jenom hodnota pozemku na náměstí, když zainvestované pozemky na okraji města si investor cení přes 1000 Kč/metr2? Prodej „katastru“ není ani vrabec v hrsti, to je vrabeček na střeše.

Ještě bych chtěl upozornit, že Chrudim má, bude-li připravena, možnost čerpat značné dotace Evropské unie v letech 2007-2013.
Už dnešního opatření 2.3 „Regenerace a revitalizace vybraných měst“ se dnes chopilo se záměrem podobným našemu dvacet českých a moravských měst, každé s žádostí o 30 až 120 mil. Kč. A tak by mohla Chrudim v dalším období z evropských peněz například opravit Filištínskou ulici, přebudovat „katastr“, dobudovat proluky, opravit kostel Sv. Josefa i klášter s okolím a za určitých podmínek třeba i hlavní chrám. Záleží, jak by kvalitním projektem dokázala obhájit význam své investice.

Co bude následovat ve výprodeji chrudimského městského majetku? Nechystá se snad už prodej budovy nové radnice - opět na náměstí - po přestěhování „zbytku radnice“ do bývalého Okresního úřadu? Stěhování už bylo v tisku avizováno.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  divokej bill

Datum:  08.04.2005 13:11

Měl bych jen pár poznámek k vašim počtům. Píšete, že město může získat dotace až 120 milionů na obnovu historického centra.
Ztratí snad město tuto možnost prodejem zmíněných nemovitostí? Je případných 120 mil. proinvestovaných městěm více, nebo je to záruka většího přínosu nežli 170 mil.
proinvestovaných, pod přísným dohledem ,jak jsem pochopil, soukromým investorem? Z vašeho příspěvku to vypadá, jako by peníze od soukromníka nebyly peníze, nebo jako by si za ně dotyčný investor postavil něco na způsob zakázaného města. Tak to přece není.
Mě osobně se nejvíc líbí možnost 170 + 120 mil a nevidím nic, co by jí bránilo.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  09.04.2005 20:48

Když město nemá v historickém jádru co opravovat, protože vše prodalo, nebo prodá (kdy asi dojde na radnici?), nemůže přeci získat příspěvek. Hlavní problém je v tom, že to město v době, kdy se dotace přidělovaly, ani nezkusilo o dotaci požádat, poté při prodeji se p. Libý oháněl chátráním katastru. A jestli dobře rozumím příspěvku p, Trávníčka starosta a spol. jej s návrhem na požádání o dotaci vyhodili. Navíc při hodnocení výběrového řízení někteří členové komise nebyli pozváni. Pročpak asi? Také to že katastr chátral je čí vina? Obyvatel nebo starosty, který má za úkol pečovat o majetek města? Problém také nespočívá v tom, jak si soukromník může a město nemůže vybírat pracovníky a to, že úředník je placen v nějaké platové třídě. Za stejnou práci u soukromého podnikatele by totiž měl méně a měl by také platové rozpětí od - do. Vhodit špatného pracovníka je stejný problém jak pro soukromníka tak pro město. Vždyť Zákoník práce je jen jeden. Problém Chrudimi je v tom, jak vyhodit špatného starostu.
Ovšem hlavní problém je v tom, že město prodalo lukrativní část svého majetku, majetku, který mohl městu dlouhodobě přinášet peníze, majetku který město mohlo využít a který by byl vždy velmi dobře prodejný. A ty příspěvky anonyma a jeho dalších jmen mají za cíl jen jedno, rozmělnit a skrýt nejhlavnější problém spočívající v tom, že město poskytlo kupujícímu v podstatě bezúročnou půjčku, bez jakýchkoliv záruk a to na dobu skoro 25 let. Tím přišlo o úroky (několik milionů, které mohlo získat) a dokazuje to jen jak špatně hospodaří p. starosta Libý a spol. Nevím vejde-li se tohle ještě pod pojem "hospodaření s péčí řádného hospodáře". A na tenhle špek skočili všichni zastupitelé hlasující pro prodej za těchto podmínek.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  anonym

Datum:  08.04.2005 16:04

Když tak čtu polsední dva příspěvky (onli a divokej bill), napadá mě, ADMINISTRÁTORE, že by nebylo od věci zavést jednu novou službičku: čtenost jednotlivých příspěvků.

Myslím to tedy trochu s humorem, jenom se podivuju nad tím, že někteří autoři mají příspěvky tradičně docela na úrovni a jejich texty s oblibou vyhledávám (divokej bill, onli, georgína, Jaroslav Trávníček a řada dalších), ale pak jsou tu tací, kteří diskuznímu fóru dělají jenom ostudu. Jmenovat asi nemusím. Někteří už jsou tou jejich nevymáchanou hubou tak proslulí, že jejich příspěvky začínám přehlížet.

Tak mě napadlo, že s touhle metodou návštěv diskuzního fóra nejsem třeba sám a že by to skoro stálo za malý test... co říkáš? Úsměv

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  anonym

Datum:  05.04.2005 14:39

Dobrý den, pane Trávníček Váš znovuvyvěšený příspěvek je sice už staršího data, ale na aktuálnosti nepozbyl. Dovolil bych si k němu pár laických osobních připomínek.

1) Narozdíl od Vás se nedomnívám, že město (podobně jako stát či kraje) je lepším hospodářem než soukromý investor. Ano, je to otřepaná fráze, což ale jenom dokládá to, že je stále platná.
Jsem zastáncem minimalistického státu (i ostatních orgánů veřejné správy včetně municipalit) jako pouhého "nočního hlídače". Čím méně peněz, majetku a moci bude (budou) mít, tím pro nás lépe. Zasahovat by veřejná správa měla jen tam, kde si trh poradit neumí: ochrana ŽP, kultura, možná zdravotnictví, policie nebo veřejná doprava.
Prodeji katastrálu (tedy "tunelování městského majetku", jak by řekl jeden ze zdejších přispěvovatelů, co kdysi kradl na radnici náplně do tužek) a investičnímu záměru proto tleskám.
Co se týče obchodu a vydělávání peněz, od toho jsou tu povolanější, než městští úředníci.

2) Sdílím s Vámi obavu, že obchod s katastrálem byl s Kuštou domluven předem. A nejedná se určitě jenom o p. Kuštu. Korupce, malá domů atd. atd. bují na komunální úrovni ve větším měřítku než celostátně, kde jsou politici přece jen pod silnější veřejnou kontrolou. Potvrdily to i nedávné dílčí informace uz NKÚ. Co se týče Chrudimi, bavím se třeba léta trvajícím stereotypem vítězství jedné zdejší stavební firmy ve výběrových řízeních o velké investiční akce. Ten její příběh by se dal skoro nazvat "Se Sostafem na věčné časy a nikdy jinak".


3) Výhradami uvedenými v bodě 2) však jenom podpořuji svou domněnku uvedenou v bodě 1). Proto ještě jednou: městský (veřejný) majetek? Především korumpuje a chátrá.

4) Za hodně silnou demagogii z Vaší stranu ale považuji odstavec (cituji): "Investice vložené do stavby se podnikateli musí vrátit, a pochopitelně ještě se ziskem. Ptám se, kdo tedy si bude především moci v objektu pronajmout prostory. Budou to firmy nebo občané, na kterých by mělo mít město zájem a které by město upřednostňovalo?" Pane Trávníček, sám za sebe Vám chci říct, že mi je srdečně, srdečně jedno, jestli si v budovaných prostorách katastrálu otevře butik paní Nováková z chrudimské Legumy, nebo pražský autorizovaný prodejce nějakého nadnárodního koncernu se sídlem v USA. Zaměstnat zdejší lidi budou muset tak jako tak. Za další: ty prostory si pronajme ta firma nebo soukromník, který na ten nájem bude mít. Je mi opět srdečně jedno, kolik bude p. Kušta po nájemcích chtít (já mezi nimi nebudu). Ale vím to, že to bude právě tolik, aby na tom vydělal co nejvíc. Taková jsou (zaplaťpánbu) pravidla trhu. Tržní cena, a ty buď ber, nebo neber, místo tebe přijdou jiní. Vznikne z katastrálu obdoba (mírně luxusního a drahého) pardubického Grandu? Super, už se těším, komerčně nejlukrativnější plocha ve městě si o to říká už dlouho.
A paní Nováková z Legumy, bude-li pro ni nabídka moc vysoká, holt si bude muset najít pro svůj butik jiné, levnější prostory v méně lukrativní části města.
A konečně: pane Trávníček, příčí se mi Vaše představa firem nebo občanů, "na kterých by mělo mít město zájem a které by město upřednostňovalo". Takové občany a firmy neznám a ani jako Chrudimák nikdy nechci znát. Takové třídění a (sociální) cejchování tady už jednou bylo. Pravidla musí být pro všechny stejná. Jinak se ocitneme tam, kde jsme dneska (se Sostafem).


s pozdravem

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Jaroslav Trávníček

Datum:  06.04.2005 21:58



Pane (paní) anonyme,

už jednou jste se mi skrýval(a) pod tento výraz. Zkuste komunikovat nejen skrytě. Přesto budu reagovat. Sice v principu jsme na rozdílné vlně, ale určitou shodu jsem našel.
Proto budu Vám i jako anonymnímu pisateli odpovídat.

Předně komolíte můj text asi tak, aby se Vám hodil.
Nepamatujete-li si správné znění, pak si jej vytiskněte! Uvádíte, že jsem napsal, že „město je lepším hospodářem než soukromý investor“. Ve skutečnosti jsem uvedl: „město má svůj majetek stejně dobře spravovat jako soukromník“. Když o tom tak hlouběji uvažuji, tak se ptám, je málo příkladů, že soukromníci se nestarali a podle toho dopadli? S realitou v Chrudimi se zřejmě shodneme.

Proč má město vlastnit i majetek, který pronajímá? Město své aktivity pro své občany pořizuje z finančních prostředků jako jsou daně, poplatky, pokuty, dotace, příspěvky na školství atd. Mohl bych vzít rozpočet města a vypisovat další. Víceméně se příjmy odvíjí od počtu obyvatel. Ale každá koruna z nájmů navíc pro městský rozpočet je dobrá. Jak jinak lze lépe podporovat aktivity lidí, rozvíjet nejen to, co uvádíte jako povinnosti města vzhledem ke svým občanům – „ochrana ŽP, kultura, možná zdravotnictví, policie nebo veřejná doprava“.
Kde jsou služby – od čištění města, opravy komunikací, sítí až po hřbitovy, kde je školství, sociální péče atd. Kombinace veřejného a soukromého sektoru je někde i vhodná, ale přesto zdůrazňuji, že povinnost tyto služby zajišťovat (případně přes soukromou firmu) je na městě.

Jako důvod proč vlastnit majetek města jsem uvedl, že město – a rozumějte mi, pod „městem“ myslím občany města - má zájem na určitých činnostech a lidech. Na rozdíl od Vás mi není jedno, zda v námi prodané nemovitosti může být další tržnice nebo pračka peněz jen proto, že nabídne víc. Konkrétně - lidé ocení, když na trase od Pardubic po náměstí bude například obchod se základními potravinami. To může město ale ovlivnit jen tehdy, když bude nemovitost vlastnit. Kde jinde než v městském majetku mohou existovat spolky, sdružení, neziskovky, mnohé sportovní kluby? Podnikatel jim úlevy dá těžko, bude-li mít příležitost pronajmout prostory lépe. S byty je tomu podobně.

Závěrem bych chtěl zdůraznit, že o nabytí či zcizení majetku (zcizení je obvyklý termín i pro prodej) rozhoduje zastupitelstvo. Starosta, rada, zastupitelé ničím však neručí za svá rozhodnutí. Přesto jsou právoplatná. A tak zvolení zástupci mohou schvalovat nákupy či prodeje, které by si v případě jejich majetku jistě více rozmýšleli.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  anonym

Datum:  07.04.2005 10:28

Zdravím do Prahy, pane Trávníček, ještě dva malé dodatky ke včerejšku:

1) omlouvám se, že s Vámi komunikuju anonymně a doufám, že to pro Vás i nadále nebude nepřekonatelná překážka. Díky

2) asi nejlepší příklad, který ukazuje, jak je cesta do pekel dlážděna dobrými úmysly (...a opět ve veřejném zájmu...), je současná situace a vyplývající polemika týkající se regulovaného nájemného. Myslím, že každému, kdo v poslední době čte noviny, k tomu netřeba cokoliv dodávat.

Snad jenom - s mírnou nadsázkou se zdá, že jediný, kdo nadále bazíruje na regulaci nájemného, je pan Křeček a spol. a k nim levé křídlo sociální demokracie, a to ještě jenom na vládní úrovni.
Co se týče komunální sféry, tak už dokonce i řada levicových starostů měst a obcí (kterých se problém nejvíc týká) už na regulaci těžko nacházejí jediné vlídné slovo. Pravicovější radnice se regulaci rovnou chystají napadnout u ústavního soudu. A stovky tisíc obyvatel téhle země platí nehorázné sumy za bydlení (nebo dokonce nemohou bydlet vůbec) jenom proto, že je tady pozitivně diskriminovaná menší část populace, kterým jejich nízké nájmy na našem deformovanému trhu s bydlením ti ostatní vlastně dotují. To skoro hraničí se zlodějnou požehnanou státem.

Tak se jenom ptám: kde je ta Vaše sociální spravedlnost, pane Trávníček?

Nevím, ale pro ně je to krásný, ilustrativní moment, který ukazuje, proč moc veřejného zájmu a starosti o blaho občanů naopak škodí.

s pozdravem

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  07.04.2005 19:14

Město by mělo mít nějaký majetek přinášející zisk, už jenom proto, že každá koruna navíc do rozpočtu je dobrá. Jinak to časem dopadne tak, že město bude mít peníze tak akorát na platy svých zaměstnanců, shrnutí sněhu v zimě a na kafe pro návštěvy starosty. Proto mi leží v žaludku onen výprodej městského majetku za podivně výhodných podmínek pro kupujícího, případně velmi nízkých cen. Majetku ze kterého mohlo mít město dlouhodobý užitek, z jehož výtěžku mohlo udělat něco více pro své občany. Místo toho se město ochuzuje a lukrativní majetek se zcizuje. A protože, jak zde bylo řečeno to vše předkládá starosta, který se až podezřele angažuje při některých nákupech (PZ) a prodejích (katastr, pozemky Skřivánek). V jiných případech tak aktivní není. Proč asi? Vše schvaluje zastupitelstvo a to jako kolektivní orgán nemá žádnou zodpovědnost, proto strůjcem všeho toho podivného je ten, kdo to vždy předloží a horuje pro schválení – p. starosta Libý. A jeho vždy podpoří p. místostarosta Řezníček. Na žádném zasedání, pokud pamatuji, nehlasoval v podstatných záležitostech proti starostovi, naopak vždy ho podržel. Proto ty dva už více ne! A člena ÚV SSM také ne!

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  anonym

Datum:  08.04.2005 10:21

K tomu, co napsal Onli, není co dodat. Výstiženěji a lépe už to nešlo.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  onli

Datum:  08.04.2005 09:30

Dlouhodobe sleduji zedejsi forum a mam nekolik kratkych poznamek k teto (plodne?) diskusi: 1) Nekolikrat zminena domenka resp. vize mesta jako vratneho nebo nocniho hlidace s minimem zasahu do vztahu mezi obcany, je dle meho nazoru ta jedina obecne uplatnitelna varianta. Mam pro tento nazor par zakladnich argumentu: 1.1) Mesto muze nakrasne spravovat obrovske majetky a chlubit se kolik budov, pozemku (doplnete cokoliv libo) vlastni, ale sprava a udrzba techto bude vzdy jen v rukou uredniku - NIKOLIV vlastniku! Argument, ze za vykon urednika je zodpovedny starosta (pripadne rada) je sice do jiste miry pravdivy, ale v rozdilu mezi vlastnicvim soukromnika a municipality je zasadni problem v tom, ze soukromnik si muze spolupracovniky vybirat dle svobodne vule, kdezto rozvazani pracovni smlouvy s uredikem (absence pruzneho a kvalitniho sluzebniho zakona) a nabor kavlitnich a fundovanych pracovnich sil (stavajici nepruzny system platebnich trid, odpracovanych let (!) a nedostatecneho osobniho ohodnoceni) zde funguje v naprosto nedostatecne a alarmujici mire. 1.2) Prijmy z podnikani, ktere obec ziska ukrajuje z kolace obecniho trhu a tim de fakto snizuje moznost soukromeho sektoru pronikat do daneho segmentu trhu. Stavi tim lidi s vizi do pozice prihlizejiciho publika bez moznosti vstupu do tohoto segmentu. Vzhledem k bodu 1.1 mi tento postup nepripada dvakrat vyhodny. Ve zkratce: Soukromy podnikatel je schopen zaridit produkovat sluzbu/statek za nizsich nakladu a tedy i za (teoreticky) nizsi cenu. 2. Ve vlastnictvi majetku vezi jeste jeden problem (ktery je dobre patrny na socialisticke sprave vyvlastneneho majetku z roku 1948) - majetek je predevsim zavazek, ktery je neustale nutno opatrovavat a zvelebovat (investovat do nej). Domnivam se, ze takovyto vztah si nemuze urednik ani pri nejlepsi vuli osvojit. Nehlede na stranku financni, kde obci casto nevyjdou kalkulace na vynosnost resp. dobu navratnosti investice, jako napriklad v Rokytnici nad Jizerou a pak dusledky (bud chybnych rozhonuti nebo jen proste neprizne vyvoje trhu) nenesou jen jednotlivci ale cela obec. I z tohoto duvodu je myslim patrna vyhodnost prenechat bremeno majetku soukromnikovi pred obci.


Jiste by se naslo nepreberne mnozsvi dalsich podpurnych argumentu, ale techto nekolik je podle meho nazoru stezejnich.
Navic uz musim do prace Úsměv

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  anonym

Datum:  06.04.2005 22:20

Dobrý večer, pane Trávníček,

já jsem v bodu 1) nepsal o tom, jak to s funkcemi veřejné správy reálně je, ale o tom, jak si myslím, že by to mělo (legislativou upraveno) být. To je ta má zmíněná idea minimálního státu. Proto jsem žádný Váš text nezkomolil, jen jsem reagoval na to, co jste řekl implicitně (že "město má svůj majetek stejně dobře spravovat jako soukromník": To je podle mého názoru krásná, ale bláhová idea). Za další: co se týče výčtu funkcí, které by podle mého názoru měla veřejná správa zajišťovat, jsem si nekladl nárok být vyčerpávající do poslední kompetence. Uvedl jsem pár nejtransparentnějších příkladů, jinak bychom se už museli bavit na mnohem náročnější úrovni, a tyto ambice jsem si na diskuzním fóru opravdu nechtěl dělat. Ale máte pravdu, jistě, nelze zapomenout některé další oblasti, jako sociální politiku, školství... Ale rozhodně v menší míře, než je tomu dnes.

A ještě jeden dodatek k Vašemu třetímu odstavci - opravdu mám vážné pochybnosti o tom, že městský úřad má být tím, kdo má rozhodovat o tom, aby "na trase od Pardubic po náměstí (byl) například obchod se základními potravinami". Jistě, NĚKTEŘÍ (v době hypermarketů) lidé to oravdu ocení, ale já se domnívám, že i toto mnohem přirozeněji a hlavně čistšími metodami, které nikoho nerozzlobí, vyřeší trh. I když možná pomaleji, než direktivním rozhodnutím městského aparátu.

S dalšími záležitostmi bychom spolu asi polemizovali donekonečna... jsou totiž spíše povahy obecnějšího náhledu a světonázoru, jak jste již sám podotkl.

s pozdravem

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  pavlicek

Datum:  06.04.2005 10:28

Už jsem se několikrát chtěl vmísit do debaty Balustráda. Nyní jsem však zjistil, že pan Anonym to řekl přesně tak, jak bych to řekl já, dokonce ještě lépe a výstižněji.
Takže jen dodat - Milan Kušta si tentokrát ukrojil velikánskej krajíc. Nikdo z přítomných si vůbec nedokáže uvědomit, jak nesmírně veliké je to riziko. A on neriskuje s lehkým srdcem majetek státu nebo města, on riskuje vše, čeho dosud dosáhl, a snad i ještě víc - budoucnost své rodiny. Takže jen mu popřát, aby se mu ta odvaha vyplatila. Bude to dobře i pro tohle město. pp

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  06.04.2005 11:50

Nevím proč je pořád podstrkován p. Kušta. Ano koupil (spíše koupí) katastr a má s ním nějaké záměry. To, co se svým majetkem udělá, je ryze jeho věc a já si přeji a přeji to i jemu, aby to vyšlo.
P. Kušta by byl špatný podnikatel, kdyby nepřijal onu velkorysou nabídku města.
A to je ta otázka o které mluvím. P. Libý a spol špatně hospodaří s městským (naším) majetkem. V podstatě jej rozdávají. Pozemky nakupují za 350 Kč/m2, ovšem na druhé straně je chtějí prodávat za 220 Kč za m2. Přitom pan Libý při pojednávání koupi pozemků pro PZ vykládal na zastupitelstvu, že pozemek v Chrudimi stojí okolo 800 Kč za m2. Prodej katastru? Naprosto nevýhodný pro město. Připravovaný prodej podílu ve VaKu? Koupě pozemků pro PZ? Investice do PZ? Totéž v růžovém. Je s podivem, že téměř vše v nákupu či prodeji městského majetku za vlády p. Libého je doprovázeno podivnými cenami a podmínkami. Proto tyto pány už více ne.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  05.04.2005 21:25

Je to paráda, takhle se shodnout s anonymem. V čem? Anonym uvádí, že „se nedomnívá, že město (podobně jako stát či kraje) je lepším hospodářem než soukromý investor“ a dále „městský (veřejný) majetek? Především korumpuje a chátrá“. Jsou města, jako třeba Chrudim, kde tohle platí bezezbytku. Jsou ovšem i města, kde to neplatí a města se projevují jako stejně tak dobří hospodáři jako soukromí investoři. Co je to vlastně to město zodpovídající za hospodaření? Sochy v Široké ulici či městský park? Zajisté ne. Jsme ti my, občané? Také tak zcela ne. Ale ten kdo to je, to je celý Městský úřad, který vedou konkrétní lidé. A kontrolovat jejich práci mají námi volení zástupci, kteří ze svého středu vybrali starostu a jeho dva zástupce. Ty tři krále, kteří mají za úkol řídit celou agendu města, starat se o městský majetek s péčí řádného hospodáře. A jak se starají? Potřebují-li peníze na uspokojení svých choutek, část lukrativního majetku prodají. Peníze roztočí v balonových show a dotacích, pozemky pro město kupují dráž, než prodávají. Tak ochuzují město. Budou-li takhle pokračovat městu zbude jen ten majetek, který nikdo nechce, protože nic nevynáší (chodníky, parky, ulice, kanalizace apod.), naopak jeho údržba spotřebovává peníze. Majetek, který by dlouhodobě přinášel zisk prostě město mít nebude. Ať je to onen katastr, či připravovaný prodej VAKu.
Takže kdo to tedy neumí hospodařit? Žádné město, ale konkrétní lidé, a těmi jsou p. Libý, p. Řezníček, k nim se nyní přidal p.
Čechlovský. A jim vydatně sekundují všichni ti zastupitelé, kteří svou účast v zastupitelstvu berou jako malou stříbrnou a dílem z neznalosti, dílem z hlouposti a dílem z lenosti zvedají ruku pro ochuzování města. Možná i z důvodu různých domluv předem. To vyplývá z malého zamyšlení nad tím co anonym napsal a já mu za to děkuji.
Takže takové lidi ve vedení města? Děkuji, nechci.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  anonym

Datum:  06.04.2005 09:57

Ale milý pane, já jsem psal o něčem úplně, ale úplně jiném. Opět jste nic nepochopil a ke všemu překroutil... Oh my God!

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  06.04.2005 11:52

Milý anonyme, ve svém příspěvku jsi mimo jiné uvedl, že město není lepším hospodářem, než soukromý investor.
Jistě se mnou budeš souhlasit, že soukromým investorem není jen fyzická osoba, ale též i osoba právnická (např. spol. s r.o., akciová spol. aj.).
A tak mi zkus odpovědět na otázky: 1)Proč je město horším hospodářem? V čem spočívá jeho horší pozice oproti jiným soukromým investorům? (nechtějí mu banky půjčovat, nesmí ze zákona např. stavět a pronajímat byty, či vlastnit podíly ve společnostech, vlastnit cenné papíry, nesmí zakládat podniky …?) 2)Kdo je vlastně to „město“ hospodařící s nějakým majetkem? Je to nějaká věc, zvíře či něco abstraktního? Kdo se tedy za to „město“ podepisuje? Pokud na tyto otázky dokážeš odpovědět jinak než nějakou frází, pak asi nebudeš mít problém pochopit smysl toho, co bylo mnou napsáno.
Ano, město vedou konkrétní lidé (zrovna tak jako např. nějakou akciovou společnost) a jsou konkrétně tito lidé zodpovědni za hospodaření města a jeho rozvoj. A i v Chrudimi to jsou to konkrétní lidé. A bohužel svou práci dělají špatně.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  anonym

Datum:  06.04.2005 22:33

Jó, občas se z některých praktik zvedá kufr, souhlasím, ale ještě jednou: bezduchý lynč je k ničemu. Protože postrádá argument. A nasraností bez argumentů se opravdu snižujeme na póvl a dělám ze sebe voly, kteří jsou, jak jste již sám poznal a teď přiznal, jenom k smíchu.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  06.04.2005 22:27

Nedá se říci, že by ti pánové nic nevyvedli. Připravili město o hodně peněz (bohužel p. Čechlovský hlasoval taky pro). To nikoho moc nepálí, protože si nikdo neuvědomuje, že to platíme my, občané. Mohli jsme mít možná levnější svoz popelnic, naše děti mohli mít lepší sportovní a kulturní vyžití (třeba ty Palučiny za které může hodně p. Řezníček). Mohli jsme mít v Chrudimi také třeba pohotovostní lékárnu. Nesmyslně zřízená PZ do které nikdy pořádný investor nepůjde (nemá přístup a je lepší v blízkých Pardubicích) a díky tajnostem při jejím projednání je vůči ní odpor cca 1000 občanů z Markovic (za to může p. Libý). Místo toho máme různé show, zablokované letiště, ekologickou havárii, připravují se další výhodné výprodeje.
To vše stálo (a bude stát) spousty peněz a když vidím, jak se místo práce pro město vzájemně pomlouvají a podávají na sebe žaloby, tak co s nimi? Je také pravdou, že není mnoho těch, kteří by stáli za to je volit. Takže já je opravdu již nechci.
To není lynčování, vždyť p. Jelínek a p. Žídek jun. již několikrát při veřejném jednání zastupitelstva dali najevo co si myslí o občanech vystoupivších s diskusním příspěvkem.
Takže jak dát svou nespokojenost najevo? Vždyť p. Lebdušku p.
Libý nevzal do ODS, jen proto, aby mu veřejně nikdo nemohl oponovat.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  anonym

Datum:  06.04.2005 21:52

Trochu, asi o tři procenta, jste zvolnil tón (osočování) a už se s Váma dá ve vší korektnosti polemizovat. Děkuju, super, jen tak dál Úsměv

Ano, jistě, já si nemyslím, že je naše radnice skvělá a že šlape tak, jak má. Ale na tomhle fóru mně vadí, jak je hrozně lehké kydat ANONYMNĚ hnůj. A hlavně - za každou cenu.

Sám jsem byl docela zoufalej, když poslední volby dopadly tak, jak dopadly. Ale vybrali jsme si tak my sami. Já, vy, a k tomu "báj voko" dalších deset tisíc lidí. Takže (bohužel) není o čem. Ale potěšily mě nové persony na radnici z loňského roku. Luboše Jelínka a Honzu Čechlovského trošku znám, příliš velký iluze o nich nemám, ale v rámci toho, co je v Chrudimi na trhu disponibilních politických osobností, jsou oni pravděpodobně to nejlepší. Něco se určitě hýbne, a dokonce myslím, že už i hejblo (Široká ulice vs. Koucký) lepším a hlavně svižnějším směrem.

Bohužel tím implicitně připouštím, že účel světí prostředky.
Protože způsob, jakým Libý vs. Řezníček zametli s Trávníčkem, to byla podle mých dojmů (ano, jen dojmů, pojmy jsem v tomto případě nezískal a nevěřím nikomu, kdo bude říkat, že je získal) politická poprava po zinscenovaným procesu. Ale tak to už v politice chodí. Technologie moci. Na druhou stranu, on (p.
Trávníček) to taky trochu neunesl a teď se sem na fórum chodí vyplakávat. Což myslím neměl zapotřebí, kredit mu tím u mě rozhodně nevzrostl.

Ale k Vašemu závěru: ano, kdo jiný může za to, co dělá, než ten, kdo to dělá, pokud je tedy za svou práci z pozice svého pracovního zařazení (funkce) zodpovědný? Ale já se na druhou stranu ptám, jestli si opravdu myslíte, že to v Chrudimi je oproti jiným městům a radnicím opravdu tak špatné (podle mě je to jinde v bledě modrém) a co vlastně tak hrozného Libý vs. Řezníček vs.
Trávníček (resp. momentálně Čechlovský) zavinili? Podle mně nic, za co bychom je tady na fóru museli lynčovat způsobem, jakým to děláte Vy a několik dalších přispěvovatelů. Radncie toho zvorala dost, resp. udělala dost toho, co se mně osobně nelíbilo, ale za to se ve slušné společnosti nelynčuje ani nevyzývá k odstoupení ani nehází do Vltavy. Za to se kritizuje.

A mezi lynčem a kritikou je myslím - trošinku - rozdíl.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  06.04.2005 19:52

Takže ačkoliv odpověď na druhou otázku nezazněla, zcela jistě se shodneme na tom, že za město vystupují konkrétní lidé a jejich práci řídí a koordinuje starosta. Ačkoliv to v tvém příspěvku nebylo řečeno naplno, vyznívá z toho, že úspěšnost či neúspěšnost jakékoliv činnosti je o lidech. O jejich zapálení pro věc, o jejich nápadech a ochotě je realizovat. A já dodávám, že je lhostejné, jsou-li placeni státem (co učitelé, vědci, doktoři a jiná povolání) či nějakou soukromou firmou. V žádné soukromé firmě nemůže dlouhodobě přežívat flink a neuměl. Jeho nadřízení se o to postarají, v případě vedoucích postů majitel – např. akcionář u a.s. A jak je tomu v případě města? A pokud neumí udělat mezi úřednictvem pořádek místostarostové a starosta měli by zastupitelé zvolit jiné vedení města. Pak by možná kterékoliv město fungovalo lépe a již jenom proto, že dosáhne na dotace, na které žádný soukromý subjekt dosáhnout nemůže.
A nyní jsme u jádra problému. Město, které špatně hospodaří, má v čele neschopné lidi a zastupitelé nemají z různých důvodů chuť zasáhnout. Proto nechci zastupitele, kteří zvedají ruku jen z důvodu jakési stranické poslušnosti.
K tomu ocituji z článku p. P. Přikryla MF Dnes z 06.04.05: .. mají hluboko v povědomí zakořeněné typické vlastnosti vedoucích komunistických partajníků, jako jsou arogance, neochota k diskusi a direktivní rozhodování. .. Většinou to jsou zkušení mistři slov, neboť není jednoduché se přetvařovat a kličkovat tak, aby nebylo možno rozpoznat, že jim vůbec nejde o blaho národa, ale o moc. Demokratické principy, ba dokonce principy jejich vlastní strany jsou jim většinou cizí. Konec citátu. Podle mne je to velmi trefné a není tohle náhodou problém vedení radnice v Chrudimi? Nevím kde a ve které škole se anonym učil číst, já si ovšem nevzpomínám, že by nás někdo učil ve škole číst částmi těla zmiňovaných anonymem. No asi máme každý jiné vzdělání.
Mnohokrát mnou bylo řečeno, na chrudimské radnice je řada lidí pracujících dobře, dost těch, kteří se jenom vezou a jsou tam i tací, kteří kdyby tam nebyli, radnice by pracovala lépe.
A co se týče onoho vydělávání peněz. I město potřebuje peníze a kde je vezme? Jedině z daní. Takže já jako občan zaplatím třeba vodné a stočné, někdo si ponechá zisk a já i on na daních zaplatíme znovu opravu kanalizace. (takto to dopadne v případě prodeje VaKu). Nebylo by lepší, kdyby tu opravu zaplatilo město ze zisku, třeba z pronájmu katastru? Jinak je velmi potěšující shodnout se s anonymem v tom, že různé prodělky města nemůže cosi, ale vždy konkrétní úředník, starosta či zastupitel. A tím kdo za to může, je v Chrudimi p.
starosta Libý, místostarosta p. Řezníček a jejich sekundant p.
Čechlovský.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  anonym

Datum:  06.04.2005 12:26

Ale to je snad známo i malému dítěti!

Je přece velký rozdíl mezi tím, když je člověk sice za něco odpovědný, ale přitom placený z jiných fondů, než z výnosů samotného předmětu této zodpovědnosti (veřejná správa). A na druhé straně tím, když to, co člověk dělá, je jeho "dítě", jeho životní smysl, jeho podnikání, jeho majetek a jeho výdělek je odvislý od toho, jak dobře si v té práci a zodpovědnosti počíná (soukromý sektor).

Jinými slovy: starostovi přísluší nějaký, zákonem a tuším že ještě prováděcí vyhláškou vypočtený plat, který výkonem své práce nijak neovlivní.
To je to tak složitý pochopit? Co se týče městských úředníků, kteří jsou placeni podobným (fixním) způsobem (ale neporovnatelně menšími částkami), to platí úplně stejně.
Neschopný podnikatel zkrachuje, neschopný úředník pracuje klidně dál. Ale to se netýká jen Chrudimě, to se týká veřejné správy a byrokracie OBECNĚ, principiálně!!!

Možná jsem to tady ani neměl psát, protože vy jste schopný to zase překroutit do podoby, že na chrudimský radnici pracujou (podle mně) JENOM neschopný úředníci a ještě neschopnější politici.
Ale to jsem tady, pokud budete myslet hlavou a ne kolenem a číst očima a ne prdelí, NENAPSAL.

Proto je podle mého názoru lepší, když peníze vydělává komerční sektor a veřejná správa se stará jenom to, na co soukromý sektor nestačí nebo kde nemůže existovat kokurence nebo v případě správy veřejných statků.

buďte s pánembohem

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Lebduška Josef

Datum:  10.03.2005 13:57

Udělá-li p. Kušta to co plánuje bude to jenom dobře. Že to nebude dělat jen pro krásné oči je nabíledni. P. Kušta je úspěšný podnikatel a zcela jistě si umí vše dobře spočítat. Neodsuzuji prodej budov bývalého katastrálního úřadu a neznám podmínky prodeje. Ovšem z informací, které se různě dají získat a nejsou nijak ověřené, mám skutečně dojem, že smlouva pro město moc výhodná není.
Souhlasím s panem Trávníčkem v tom, že město má mít majetek, který vynáší.Má-li město plnit svou funkci, musí samozřejmě mít majetk, kerý nic nevynáší (chodníky, kanalizace ulice ap.), ale i majetek přinášející peníze do pokladny (a to zejména byty, podíly v prosperujících podnicích jako teplárny, elektrárny, lesy), Jinak město chudne. Z toho pohledu a umocněného informací o možnosti čerpání podpor, tento prodej nebyl moc velkým přínosem pro Chrudim, spíše naopak. A z toho pohledu nemohu jako občan města souhlasit s prodejem. Město Chrudimi se v poslední době převážně zbavuje či chystá zbavit majetku přinášejícího do městské pokladny peníze a ponechává si majetek, který nic nevynáší a naopak, který ročně spolyká miliony. A jsou-li pravdivé zprávy o podmínkách prodeje, pak město na tomto prodeji mnoho nevydělá. A bude jen opět chudší.
A protože je zřejmě vše již uzavřeno, přeji p. Kuštovi i Chrudimi, aby záměr s bývylým katasrrálním úřadem vyšel tak, jak proběhly zprávy v tisku.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  01.04.2005 22:26

V Chrudimském Zpravodaji duben 05 p. místostarosta Čechlovský obhajuje prodej bývalého katastru. Mimo jiné uvádí, že kupní cena bude splácena ve splátkách 600 tis. ročně. Takticky pomlčuje, že 1. splátka proběhne až v r. 2009, poslední tedy až v r. 2025. Krásná půjčka. Zkuste si někdo spočítat, kolik by se zaplatilo na úrocích hypotéčního úvěru na 20 let ve výši 12 mil.
Kč. Jen tak odhaduji něco mezi 7 až 9 miliony. O tyto peníze město přišlo a k tomu je nutno připočíst znehodnocení inflací. Dalo vlastně budovu a přilehlé pozemky zadarmo. A p. Čechlovský opět hrdě prohlašuje jaké to je pro město terno. Houbelec, jen opět další prošustrované peníze. Takže proč tam tito pánové sedí? Aby se starali o rozmnožování městského majetku či aby jej lacino a pod cenou rozprodávali? To co předvedli a jak oblbli zastupitele, kteří tento prodej (až na vzácné vyjímky schválili) je předvedení totální neznalosti základních ekonomických znalostí. Pryč s takovými představiteli.
Shodou okolností dnes vyšel článek p. Trávníčka v pardubickém vydání MF Dnes. P. Trávníček tam rozebírá kolik město mohlo mít z pronájmů a jak mohlo budovu lacino opravit. Zřejmě proto musel opustit post místostarosty a odejít z RM.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  04.04.2005 12:08

Chrudimský zpravodaj

http://www.chrudim-city.cz/zpravod/0405/1.htm

Prodej budovy bývalého Katastrálního úřadu

Zastupitelstvo města na svém posledním zasedání v únoru letošního roku schválilo prodej budovy bývalého Katastrálního úřadu na náměstí a přilehlých pozemků, kterými jsou pozemek nad Katastrálním úřadem, jenž v současné době slouží pro parkování vozidel Policie ČR, a balustráda. Na základě rozhodnutí Zastupitelstva byly předmětné nemovitosti prodány Ing. Milanu Kuštovi, který ve výběrovém řízení vyhlášeném městem vyhrál s nabídkou, již komise vyhodnotila jako nejvýhodnější pro město.

Jde o jedno z nejdůležitějších rozhodnutí zastupitelů posledních let, protože se jedná o objekty přímo v centru historického města a také jde o jednu z největších investic ve městě v poslední době - možná i proto trvalo rozhodování zastupitelů tak dlouho.

Výběrové řízení bylo vypsáno na základě usnesení Zastupitelstva města už v únoru 2004. Do výběrového řízení se přihlásilo celkem 5 zájemců, z nichž po vyžádání zpřesňujících informací v průběhu výběrového řízení dva z původně přihlášených uchazečů nedodali požadované údaje a jeden zájemce z výběrového řízení odstoupil. V září 2004 komise, kterou mimochodem z důvodu transparentnosti tvořili zástupci všech chrudimských politických subjektů přítomných v současném Zastupitelstvu města, zhodnotila nabídky a doplňující kritéria zbylých dvou uchazečů (REAL TRADE a. s.
Praha a Ing. Milana Kušty) s výsledkem, který byl zmíněn výše.


Zastupitelstvo města spolu s prodejem nemovitostí schválilo uzavření smlouvy o budoucí kupní smlouvě na prodej předmětných nemovitostí ve dvou variantách, které jsou závislé na výsledku architektonické soutěže a z ní vzešlého vítězného projektu.
Podle smlouvy musí Ing. Milan Kušta vyhlásit svým jménem a na svůj náklad architektonickou soutěž a do 6 měsíců od jejího vyhlášení provést její vyhodnocení. Zadání architektonické soutěže přitom musí vycházet z předloženého vítězného záměru, jehož předmětem bude výběr architektonického řešení rekonstrukce a dostavby objektu čp. 12 na obchodně-bytové centrum „Hradební“ s 758 m2 obchodních prostor v přízemní části objektu, 838 m2 obchodních prostor situovaných v 1. podzemním podlaží nově přistavěné budovy, cca 400 m2 sklepních prostor a chodeb, které budou na základě stavebně-technického průzkumu zpřístupněny veřejnosti, 3271 m2 bytových prostor situovaných v 1. až 4. nadzemním podlaží, výstavba hotelového a spolkového domu „Balustráda“ na pozemku p. č. 3088 o 349 m2 obchodních prostor s příslušným technickým zázemím, 92 m2 kluboven a 22 dvoulůžkových pokojů s příslušenstvím a technickým zázemím, 137 m2 výstavních a 287 m2 obchodních prostor, a parkovacího domu celkem o 170 parkovacích místech.


Pokud vítězný architektonický projekt nevykáže pokles investic o více než 30 % oproti předloženému záměru a bude obsahovat alespoň 140 parkovacích míst, bude kupní cena objektu činit 12 000 000 Kč a bude splácena formou ročních splátek po 600 000 Kč. V případě, že vítězný projekt a stavební povolení nebudou splňovat požadované parametry (pokles investic o více než 30 % oproti předloženému záměru nebo méně parkovacích míst) a město nevyužije svého práva odstoupit od této smlouvy, zaplatí Ing. Milan Kušta kupní cenu ve výši 12 500000 Kč do 3 měsíců od podpisu smlouvy.

K vítěznému investičnímu záměru bych mohl dodat, že nabízí vybudování asi šedesáti bytů, dvou tisíc metrů čtverečních obchodních prostor a podzemního parkovacího domu se sto sedmdesáti místy a plánovaná investice dosahuje výše téměř 170 milionů korun (pro srovnání firma REAL TRADE a. s. Praha nabídla ve výběrovém řízení městu za prodej objektů a pozemků částku 10 512 000 Kč a její plánovaná investice byla 50 mil. Kč bez investice na vybudování parkovacích míst pro veřejnost).



Prodej předmětných nemovitostí provází už od vyhlášení výběrového řízení poměrně velká diskuse. Na tomto místě považuji za nutné uvést, že budova bývalého Katastrálního úřadu je ve velmi špatném stavu (především vinou narušené statiky domu), takže Zastupitelstvo města stálo před nutností rychlého řešení. V roce 2003 (po odchodu Katastrálního úřadu do nové budovy) nechalo město Chrudim zpracovat jednoduchou rozvahu rekonstrukce objektu bývalého Katastrálního úřadu na nebytové prostory v přízemí a byty ve II. a III. podlaží a v podkroví, která odhadla přibližné náklady na rekonstrukci ve výši kolem 30 milionů korun. Nevýhodou řešení bylo, že odhadované finanční náklady mohly po vypracování projektové dokumentace a provedení kompletních průzkumů významně stoupnout, nebylo počítáno s vybudováním nového parkoviště (muselo by být tedy využíváno parkoviště stávající, už nyní kapacitně nevyhovující) a především nebylo uvažováno komplexní řešení přilehlých prostor provizorního parkoviště a balustrády. Možnost získat v té době finanční dotaci na rekonstrukci nebytových prostor na bytové prostory byla navíc přinejmenším diskutabilní. Ze všech výše zmiňovaných důvodů se Rada města a následně Zastupitelstvo města rozhodly na prodej nemovitostí vyhlásit výběrové řízení a objekty prodat.

V současné době vítěz výběrového řízení připravuje architektonickou soutěž, na základě jejíhož výsledku bude moci být prodej objektu a pozemků realizován za podmínek popsaných v textu.

Jan Čechlovský

---------------------------------------------------

Vítěze výběrového řízení, Ing. Milana Kuštu, jsme požádali, aby ve zkratce představil svůj investiční záměr a odpověděl na otázky, které určitě zajímají chrudimskou veřejnost:

V čem spočívá Váš investiční záměr?

Investiční záměr spočívá v rekonstrukci a dostavbě budov východní části chrudimského náměstí. Konkrétně se jedná o rekonstrukci domu čp. 12 na Resselově náměstí (budova bývalého Katastrálního úřadu) a dostavbu domu směrem k Hradební ulici.
Tím dojde k uzavření celého bloku ve funkční celek. Dále jde o dostavbu domu na místě stávající balustrády, která je v těsném sousedství bloku budov bývalého „Katastrálu“ a využívá některé prvky jeho infrastruktury, zejména vjezdu do parkovacího domu.

Oba objekty - obchodně-bytové centrum Hradební a spolkový dům Balustráda - jsou umístěny v těsném sousedství významných chrudimských dominant na Resselově náměstí, kostela a domu farního úřadu. Navrhovaným řešením dojde k uzavření vnitrobloku a vytvoření městského nároží a dále k uzavření chrudimského náměstí, což je z hlediska urbanistického důležitý prvek komplexního řešení daného území.

Chcete budovat dva objekty, můžete je blíže popsat?

Obchodně-bytové centrum Hradební bude obsahovat 700 m2 obchodních prostor, situovaných v přízemí objektu. Obchodní prostory budou situovány kolem průchodu mezi ulicemi Rybičkova a Hradební, čímž dojde k vytvoření obchodní pasáže.
Jednotlivé prostory budou členěny do většího množství samostatných menších prodejen, které bude možné dle konkrétních požadavků sdružovat. Dalších 600 m2 obchodních prostor bude situovaných v 1. podzemním podlaží nově přistavované budovy.

V prvním až třetím, respektive čtvrtém nadzemním podlaží vznikne 3271 m2 bytových prostor, na kterých bude 59 bytových jednotek (bytů a garsoniér) první kategorie o velikosti od 25 do 150 m2.

V podzemí vznikne kombinované podzemní parkoviště, a to umístěním dvou vstupních boxů pro statické parkování v dalších podzemních podlažích.

Hovořím-li o podzemí, potom ještě musím zmínit asi 400 m2 sklepních prostor a chodeb, které bych rád na základě stavebně-technického průzkumu zpřístupnil veřejnosti.

Co bude na balustrádě?

Na místě současné balustrády vyroste Obecní dům a hotel Balustráda, který bude obsahovat 600 m2 obchodních prostor s příslušným technickým zázemím - tyto prostory budou situovány v přízemní části objektu a v prvním podzemním podlaží. V prvním nadzemním podlaží bude umístěna prodejna, restaurace, salónek a technické zázemí. Odtud budou také přístupné klubovny a ubytovací kapacity zařízení umístěné ve druhém a třetím nadzemním podlaží a výstavní prostory situované do prvního podzemního podlaží.

Podzemní parkoviště už jsme zmínili - jak bude vypadat?

Půjde o parkovací dům, který bude umístěn půdorysně ve druhém až čtvrtém podzemním podlaží nové části obchodně-bytového centra Hradební a spolkového domu Balustráda - tím budou oba objekty spojeny jejich podzemní částí. Parkovací dům pojme podle instalované technologie 90 - 170 vozidel a bude pracovat na principu regálového zakladače. Použitá technologie umožní velmi efektivní parkování bez nutnosti popojíždění po parkovacím domě. Rozhraním pro řidiče budou výtahové boxy vhodně napojené na silniční infrastrukturu a umístěné v nové části obchodně-bytového centra Hradební.

Jaká bude konečná podoba rekonstruovaných objektů a jak bude rekonstrukce trvat dlouho?

Ze stavebního hlediska dojde k využití klasických materiálů, k opravě fasády původního objektu do stavu přibližně z roku 1915, a to vše na základě realizačního projektu konzultovaného s příslušnými účastníky stavebního řízení, zejména s úřadem památkové péče.

Všechny uvedené údaje jsou v této chvíli orientační, neboť konečná podoba komplexu je předmětem architektonicko-urbanistické studie, jejíž zadání se připravuje v těchto dnech. Celá stavba by měla být dokončena do konce roku 2007, což je odhad optimistický, protože plány výstavby mohou prodloužit zejména zemní práce a případné archeologické objevy, které lze v této lokalitě předpokládat.


Jsem přesvědčen, že realizace navrženého projektu významným způsobem přispěje k rozvoji centra města Chrudim, pomůže jeho zalidnění vznikem nových bytů a významným způsobem pomůže řešit i stávající neutěšenou situaci s parkováním v centru města.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  04.04.2005 22:05

Nic proti p. Kuštovi. Bude to budovat za své, ale také pro sebe a ne pro město. Záměr je to opravdu pěkný a přeji p. Kuštovi, aby mu vyšel. Ovšem z podání článku čiší snaha udělat z prodeje terno pro město. Opak je pravdou. Město tímto prodejem opět přišlo o spoustu peněz a tak se ptám administrátora, proč také neotiskne opoziční názor reprezentovaný článkem p, Trávníčka v MF Dnes.
Protože je jasné, že každá liška chválí svůj ohon, tak je i jasné, že milovaní (alespoň mnou) představitelé města musí nějak ospravedlnit onen prodělek. Budou nyní chválit a propagovat vše kolem katastru, budou vykládat jakým přínosem bude tato investice. Ano bude, ale pouze pro investora a tím město Chrudim rozhodně není a nebude. Nájemné, příjmy z poplatků za parkování, příjmy z pronájmu spolkových místností, to vše půjde do jiné kasy než městské. Pan Čechlovský měl spíše říci: občané, z vašich peněz jsme poskytli bez jakýchkoliv záruk bezúročnou půjčku ve výši hodnoty výtěžku z prodeje budovy bývalého katastru a přilehlých pozemků. Příště nás zase zvolte, ať můžeme i nadále ztenčovat majetek města Chrudim.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  05.04.2005 11:18

Opoziční názor p. Trávníčka byl otištěn (panem Trávníčkem) v příspěvku:

http://www.chrudim.info/forum/allmsg.php3?id=3403&days=30&js=0&lang=cz#focus

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  02.04.2005 22:04

Omylem se mi vloudil rok 2025 jako rok poslední splátky.
Samozřejmě je správně r. 2028. To znamená. Že město prodejem poskytlo půjčku ve výši 12 mil. Kč na dobu 23 let. Bez jakýchkoliv záruk. Srovnejte například smlouvu na prodej katastru a smlouvu města Chrudim s firmou BW stavitelství s.r.o. na prodej pozemků. Inu to se to rozdává, když to není z vlastního.Opravdu podobnou smlouvu snad může uzavřít jen Standa G. s panem R. či panem S. Proto nechci ty tři krále ve vedení města.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  27.02.2005 22:39

Pepine kecáš. Na jednání zastupitelstva vystoupili minimálně dva zastupitelé s tím, že nedostali pozvánku, slyšeno na mé uši, takže za tím stojím. A ten pronájem? Samozřejmě, když už téměř všichni nájemci odešli (dostali výpověď?) tak nyní je příjem z pronájmu nižší. Ale přesto je, jak říkáš 160 tis. ročně. Na předposledním jednání zastupitelstva to bylo projednáváno a p. zastupitel Trávníček tam měl docela přesná čísla, takže nelži, nebo poslouchej co se na zastupitelstvu říká.
A těch 50 parkovacích míst? Kolik jich bude celkem? Hotel, byty, kolik z těch veřejných zbude? Navíc v době, kdy sám autor projektu neví, kolik parkovacích míst se tam vejde. Sice ta parkovací místa budou veřejná, ale veřejnost se na ně nedostane. Takže jenom další oblbovák pro publikum. Nevím, jaký kdo má problém s parkováním, ale vzhledem k tomu, že na náměstí kromě trhů nic není, já problém nemám.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  24.05.2004 11:43



iDnesiDnes - rubrika Pardubický region



24.5.2004 Pardubický - strana 2 Chrudim chce dostavět náměstí

Chrudim Chrudim stojí před nejdůležitějším rozhodnutím posledních let. Chce totiž nechat zastavět proluku na konci Resselova náměstí. Své nabídky městu předložilo pět firem, které tam chtějí vybudovat hlavně byty a obchody. Jedna z nich nabízí investici za 166 milionů korun, díky níž by v centru vznikl luxusní hotel s podzemním parkovacím automatem.
Obyvatelé Chrudimi se nových v budov v centru ale dočkají nejdříve za tři, ale spíše čtyři roky. Nabídek je několik, všechny počítají s byty a obchody

Město se rozhodlo, že nabídne investorům bývalý katastrální úřad, pozemek v jeho sousedství i takzvanou balustrádu, kde ještě na začátku minulého století stál dům, který uzavíral celé náměstí. "Žádná z firem nevymyslela nic zcela převratného. V podstatě všechny tam počítají s byty, obchody, službami, některé plánují stavbu hotelu. Některé nabídky ale byly poměrně stručné, spíše šlo o úvahy," řekl starosta Chrudimi Ladislav Libý. Společnosti nabízejí městu za dům a pozemky od šesti do dvanácti milionů korun.
V komisi, která doporučí městské radě jednu z nabídek, jsou zástupci všech politických seskupení. "Chceme, aby to bylo naprosto transparentní. Je to velmi choulostivá věc, protože poznamená město trvale," uvedl Libý. O pozemky v historickém centru Chrudimi mají zájem pražské firmy Real Trade a Pyramida, chrudimské společnosti Intelco a Milan Kušta - Omega plus a podnikatel Ivan Dvořák z Chrasti.
Zatímco čtyři z pěti investorů chtějí do zástavby pozemků a opravy budovy investovat od 40 do 67 milionů korun, podnikatel Kušta plánuje investici za 166 milionů korun. Díky ní by v komplexu vzniklo 59 nadstandardních bytů, 2000 metrů čtverečních nebytových prostor, hotel, prostory pro kongresovou turistiku a v podzemí parkovací automat se 170 parkovacími místy.
Kušta už v Chrudimi dokázal vybudoval dvě menší obchodní centra v historické části města. "Projekt návratný je, ale doba návratnosti není samozřejmě příliš zajímavá. Náklady bychom hradili z jiných aktivit, které máme," uvedl Kušta, který se nebojí, že by parkovací dům zůstal poloprázdný. "Vůbec se toho nebojím. Za tři čtyři roky bude parkovacích míst ještě větší nedostatek než dnes a v horizontu dalších let se situace ještě zhorší," soudí.
Radní chtěli rozhodnout o investorovi už v červnu na zasedání zastupitelstva, zatím ale nevědí, zda se jim to podaří stihnout.

DOKONČÍ NÁMĚSTÍ. Resselovo náměstí v Chrudimi bude pravděpodobně do čtyř let dostavěno. Radní chtějí vybrat firmu, která opraví bývalý katastrální úřad a zastaví poslední volný pozemek u kostela. Na snímku je studie zástavby, kterou předložil podnikatel Milan Kušta, další čtyři zájemci dosud své konkrétní představy městu neukázali.

Autor: DAVID PŮLPÁN

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Mexiko

Datum:  24.05.2004 20:06

Když jsem slyšel poprvé o plánu zastavět balustrádu, tak jsem nechápal, co to je za pitomost - ubyde zeleně, zastíní se výhled na faru, změní to ráz náměstí, .... a pár dalších věcí.

Teď už na to mám poněkud jiný názor: pokud bude ten dům nebo domy vzhledově zapadat do historického vzhledu města, tak sice dojde k "uzavření" náměstí, ale také vlastně vzniknou dvě fakticky samostatná náměstí vedle sebe, kdy to druhé bude obsahovat zadní část kostela, faru, klášter a další objekty. A pokud bude architekt rozumný, tak může na obě strany (obě náměstí) umístít restauraci s venkovním posezením - to je něco, co v tomto městě poněkud postrádám.

Co se týká podzemních garáží, tak si uvědomte současný stav a problémy s parkováním, pokud něco potřebujete na náměstí.
Každé další parkovací místo v centru spíše prospěje rozvoji centra.

To že by tam byly luxusní byty?? ANO - jsem pro, protože existuje vrstva lidí, která disponuje penězi a na luxus si potrpí. Navíc když budou mít k dispozici podzemní garáž pro svého plechového miláčka. Navíc se tím oživí centrum a snad to přinese prospěch i firmám v centru. Možná mne někdo osočí, že směřuji ke klidnému městu jako ubytovně pro průmyslové zóny - Pardubice, Kolín - ale proč nepřitáhnout movité šéfy na nadstandartní bydlení s výhledem na historické centrum - když už peníze vydělávají jinde, tak tady je mohou utratit.

Doprava na náměstí - to je dlouhodobá bolest, ale pomohlo by tomu i to podzemní parkování, a pokud by byl vjezd ze směru od sportovní haly, tak hodně aut na náměstí ani nemusí vjet.

Za co bych se ale přimlouval, tak aby o tom rada města nerozhodovala sama - rozhodně by se měla zeptat občanů - od investorů si vyžádat modely a pohledy na plánovanou stavbu - a jedině obyvatelé by měli rozhodnout o vhodnosti zástavby balustrády.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Jan Roček

Datum:  24.05.2004 22:12

Pod názor našeho mexického přítele a zejména pod dovětek: "aby o tom rada města nerozhodovala sama - rozhodně by se měla zeptat občanů - od investorů si vyžádat modely a pohledy na plánovanou stavbu - a jedině obyvatelé by měli rozhodnout o vhodnosti zástavby balustrády" se podepisuji.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Michal Tereska

Datum:  13.12.2003 10:37

Ten baráček co tam stál před zbouráním a realizací balustrády se tam taky moc nehodil. Myslím si, že to nebyl špatný krok. A pokud by mělo dojít k rekonstrukci katastru a případnou zástavbu sousední parkovací plochy policie, pak by výstavba na balustrádě tyto dva objekty zastínila a zničila by se jediná větší zelená plocha náměstí.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Karel H.

Datum:  14.12.2003 02:50

Podle čeho usuzuješ, že se tam ten dům nehodil? Myslím, že o té problematice moc nevíš. Takže alespoň zjednodušeně: Každé středověké náměstí - a to chrudimské k nim patří, se koncipovalo vždy jako uzavřené, často čtvercové s přirozenými radiálami, spojujícímí protilehlé vjezdy a výjezdy z města.
Myslím, že Tvůj pohled je ovlivněn pouze zvykem. Ten dům tam není zhruba 5O let a zvyk je občas železná košile.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Rostis

Datum:  06.01.2004 20:09

Plně s vámi souhlasím a podporuji váš nápad !

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Michal Tereska

Datum:  15.12.2003 16:07

Chrudimské náměstí už dávno svým vzhledem není středověké. Když zmiňujete historii, tak nějako zapomínáte na rok 1850 - požár kostela, někdy kolem tohoto byl odstraněn sousední dům kostela a vznikl široký průjezd od východu ( Školního náměstí ) a barák na balustrádě zůstal osamocen a svojí výškou rozhodně nezapadal do náměstí, které během let rostlo lidově řečeno do výšky ( objekty mezi masnou a poštou a nebo objekty směrem k podloubí ). Tím, že byl zbourán dům na místě stávající balustrády, otevřel náměstí a umožnil pohled z náměstí směrem na faru a kostel se provzdušněním ( volností okolí ) stal ještě větší dominantou. Rozhodně bych prostor balustrády nezastavoval, spíše bych se zaměřil na vytvoření tzv.
bulváru od náměstí ke kapucínskému kláštěru, ale uvidíme co naši zastupitelé vymyslí ???

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  ja

Datum:  16.01.2004 20:49

krome toho bulvaru s vami souhlasim

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Rosťa

Datum:  07.01.2004 01:01

Bulvár v centru historického města? To jako postavit tam vysoké domy s obchody? Nebo rozšířit jízdní pruhy? Kam ta auta budou jezdit? Nechtělo by to naopak udělat centrum města intimnější a omezit průjezd centrem? Vrácení domů na místo balustrády by udělalo náměstí komornější a příjemnější pro procházky a nakupování.
Všichni obdivujeme malebnost Českého Krumlova či Telče a to jsou právě města, kde je respektován a podporován středověký urbanismus. Kvůli němu jsou ta města na seznamech UNESCO a jezdí tam návětěvníci z celého světa.
Chrudimské náměstí s průrvou vedle kostela spíš připomíná apelplatz či Rudé náměstí. Co to trochu napravit?

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Michal Tereska

Datum:  07.01.2004 10:21

Bulvár ve smyslu pěší zóny s rozšířenou zelení a zkompletování celého prostoru se Školním náměstím.
Zamyslet se nad stávajícími, kdysy využívanými autobusovými zastávkami. Dle mého názoru toho asfaltu je tam až moc. Určitě bych celou lokalitu řešil veřejnou soutěží a ať lidé rozhodnou co se jim bude líbit více. Rozhodně si myslím, že bez ucelené koncepce a jasné představy řešení balustrády je nesmysl tuto část prodávat. Rovněž by mně zajímalo kam by se přesunula auta parkující na místě po bývalém domě a kde by byla parkovací místa pro dům místo balustrády a případného hotelu ??!!??? ( bezmála můžem mluvit o 30 autech - už teď se na náměstí nedá parkovat )

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  R.

Datum:  07.01.2004 15:35

V západní Evropě a už i v Praze existuje vyhláška, která nutí investory stavějící v centrech města řešit parkování pod opravovaným domem. V chrudimském případě na obou místech (balustráda i štěrkové parkoviště) žádný dům nestojí, což velmi zlevňuje výstavbu podzemních garáží. Dovedu si představit, že kapacita parkování v centru města se ještě může zvětšit.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  ja

Datum:  16.01.2004 20:51

Neblaznete, videl jste sklepy a stabilitu zeme pod namestim? Tam se asi podzemni garaze delat nedaji

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  JK

Datum:  17.01.2004 12:53

Nevím co víte o zakládání staveb, ale podzemní garáže se dají postavit kdekoliv. Jenom to stojí peníze.
Abych s příkladem nechodil daleko. 100 m od balustrády stojí archiv, se složitejším podložím, se 14 m zakládacími piloty a podzemními garážemi.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Michal Tereska

Datum:  19.01.2004 00:18

To by museli ale zastupitelé při prodeji na toto myslet a vyspecifikovat co vše by případná koupě pro investora znamenala. Nikomu se nebude chtít vyhodit miliony navíc. Ty podzemní garáže by byl hodně drahý špás a tím se vracíme na úplný začátek, že by se prvně měla vytvořit ucelená studie tohoto území i s ohledem na stanovisko památkového ústavu a pak to nabídnout k prodeji. Nic to ovšem nemění na tom, že město chce prodávat kancelářský objekt, byť jeho úředníci sedí v pronajatých prostorech, za které platí státu.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Michal Tereska

Datum:  18.01.2004 10:00

To by museli ale zastupitelé při prodeji na toto myslet a vyspecifikovat co vše by případná koupě pro investora znamenala. Nikomu se nebude chtít vyhodit miliony navíc. Ty podzemní garáže by byl hodně drahý špás a tím se vracíme na úplný začátek, že by se prvně měla vytvořit ucelená studie tohoto území i s ohledem na stanovisko památkového ústavu a pak to nabídnout k prodeji. Nic to ovšem nemění na tom, že město chce prodávat kancelářský objekt, byť jeho úředníci sedí v pronajatých prostorech, za které platí státu.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Michal Tereska

Datum:  07.01.2004 22:28

To by bylo pěkné, ale viděl jste podzemní sklepy na chrudimském náměstí? Nevím jestli jsou i v této části ale dá se předpokládat, že i zde by mohly být a to nevím co na to památkáři. Druhým problémem by mohl být sjezd do podzemních garáží ( napojení z komunikace ).
Podzemní garáže by určitě řešily problém s parkováním ale myslím, že by byla zajímavá i lokalita pod halou ( stávající parkoviště ), zde by mohly být i patrové, jako je např. parkovací dům v Pardubicích. No uvidíme, co ukáže čas ????

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Mafio

Datum:  13.01.2004 22:54

Na Moravovu zahradu ba ty garáže pasovaly a bylo by centrum s parkováním vyřešené. Jinak je podle mně třeba vzít Balustrábu a to pravděpodobně zastavět včetně toho parkoviště nad sportem Pelikán, ale řešit i celé území od Růžku a park u Růžovky jako jednu etapu a mít k tomu zpracované také ty zahrady o nich se zde mluví a možná i náměstí u sportovní haly.
Jinak garáže pod zem u Balustrády také, proč ne ???

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Vaklaf

Datum:  30.12.2003 15:07

Sousední dům u balustrády byl odstraněm až kolem roku 1900. U kostela stála věž, ktetrá byla odstraněna už podstatně dříve.
Dům vedle balustrády figuruje na snímcích náměstí i po rekonstrukci obou věží salvátorského kostela.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Lukáš Němec

Datum:  16.12.2003 11:29

Přesně tak.
Jsem pro nezastavovat balustrádu, už jenom z důvodu, že se chystá otevření parčíku za Kapucínským klášterem pro veřejnost.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Balustráda

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Pepin

Datum:  08.01.2004 13:58

Myslím, že Balustráda by se měla zastavit. Nevím, jakou to más souvislost s tím parkem za Kapucíňákem.
Teď to tam vypadá jak Letenská pláň. Nad Balustrádou by mohl vzniknot parčík. Je fakt, že tam je hodně asfaltu a řádné stromy.

Reagovat na tento příspěvek

© 2001-2024 Chrudim2000.cz

Tato stránka je přístupná libovolným prohlížečem, nejlépe však vypadá v prohlížeči, který podporuje HTML 4.0 a CSS 2 (Internet Explorer od verze 5, Mozilla, Opera a další). Pokud čtete tuto zprávu, Váš prohlížeč zřejmě dostatečně nepodporuje CSS. Stránku sice vidíte bez pokročilejšího formátování, avšak veškerý obsah je plně přístupný i pro Vás.