Přeskočit navigaci

Podpořte “Den bez aut”

Vydáno dne 17.9.2001, Autor: Roman Málek

Ekologické sdružení Děti Země vyhlásilo na pátek 21. září 2001 již 9. ročník celonárodní akce DEN BEZ AUT, která letos poprvé proběhne společně s podobnými akcemi i v dalších evropských zemích. K ní se může připojit kdokoliv, komu není lhostejný negativní vliv dopravy na životní prostředí. Proto je na tento den (ale i na předcházející týden) připraven pestrý program, který propaguje veřejnou, cyklistickou a pěší dopravu. Loni se akce svými 200 aktivitami zúčastnilo 109 různých organizací ve 45 městech, přičemž v devíti z nich bylo jízdné v prostředcích MHD zdarma. Den bez aut má také podporu Národní sítě Zdravých měst ČR, Českých drah a Ministerstva životního prostředí.

Své sympatie k myšlence DNE BEZ AUT může vyjádřit každý zejména tím, že se do 21. září prostřednictvím internetové stránky www.detizeme.cz/denbezaut připojí k výzvě “NECHTE AUTO DOMA!” (stačí jen do formuláře napsat své jméno a adresu a popř. i zaměstnání a e-mail). Tím se tak zaváže, že tento den ke své přepravě nepoužije automobil, ale bude cestovat veřejnou dopravou, na bicyklu nebo pěšky.

Loni tak učinilo 171 osob jako např. senátoři Jan Ruml a Vladimír Zeman, generální ředitel Českých drah Dalibor Zelený a písničkáři Vladimír Merta a Josef Nos. Mezi nimi bylo také 90 zastupitelů a pracovníků veřejné správy v 31 městech, např. primátor Liberce Jiří Kittner, náměstek primátora Zlína Jiří Sýkora, starostka Mariánských Lázní Ellen Volávková, starosta Bystřice nad Pernštejnem Josef Novotný a další.

Děti Země doufají, že tato výzva bude chápána jako výraz naší ohleduplnosti vůči lidem a přírodě. Touto formou také může být v našich městech symbolicky naplněno letošní motto DNE BEZ AUT: “Den pro chodce a cyklisty - den pohody!”

Svou podporu výzvě “NECHTE AUTO DOMA!” můžete do 21. září 2001, kromě vyplnění formuláře na internetu, také poslat přímo vyhlašovatelům DNE BEZ AUT (uveďte své jméno, adresu a popř. zaměstnání a e-mail) na adresu: Děti Země, Cejl 48/50, 602 00 Brno, tel./fax 05-45210393, mobil 0603-574289, dz.brno@ecn.cz.

V Brně dne 15. srpna 2001



RNDr. Miroslav Patrik, koordinátor Dne bez aut v ČR

Ostatní články vydané autorem Roman Málek

Článek je svým obsahem zařazen do kategorie článků na téma Příroda a ekologie

© 2001-2024 Chrudim2000.cz

Tato stránka je přístupná libovolným prohlížečem, nejlépe však vypadá v prohlížeči, který podporuje HTML 4.0 a CSS 2 (Internet Explorer od verze 5, Mozilla, Opera a další). Pokud čtete tuto zprávu, Váš prohlížeč zřejmě dostatečně nepodporuje CSS. Stránku sice vidíte bez pokročilejšího formátování, avšak veškerý obsah je plně přístupný i pro Vás.