Přeskočit navigaci

První zprávy 43.výsadkového praporu z KOSOVA

Vydáno dne 10.10.2002, Autor: Lukáš Němec

Chrudimští výsadkáři převzali operační úkol 2. Česko – Slovenského praporu KFOR.

Po drobných problémech v rámci přepravy do kontingentu do Kosova převzal 2.Čs –prapor KFOR, složený převážně z příslušníků chrudimského 43. výsadkového praporu, operační úklo a začal plnit své poslání na Balkáně.
Dne 28.9.2002 proběhlo v prostoru základny Šajkovac na území Kosova slavnostní převzetí operačního úkolu mise KFOR, příslušníky 2.čspr KFOR, jehož základ je tvořen vojáky 43.výsadkového praporu z Chrudimi.
Slavnostního aktu, předání zástav prezidentů ČR a SR z rukou příslušníků 1.čspr do rukou vojáků 2.čspr ,se zúčastnil i velitel mnohonárodní brigády MNB © KFOR brig.gen.Simon MAYALL, který při této příležitosti poděkoval za práci příslušníkům 1.čspr.
Ve svých slovech vyjádřil potěšení, že do sestavy brigády, jejímž je velitelem, byl zařazen také prapor, složený převážně z vojáků 43.vpr, jejichž profesionalita při působení v misích NATO a OSN byla v minulosti již několikrát prokázána.
Na závěr slavnostního předání operačního úkolu mise KFOR zazněly státní hymny ČR a SR.

Popis: velitel 1.čspr KFOR pplk.Ing. Jiří Dragan (vlevo) a velitel 2.čspr KFOR pplk.Ing.Petr Procházka podepisují dokumentaci o předání operačního úkolu 2.čspr KFOR.

Jedním z úkolů je sběr zbraní a munice

Ve dnech 1.a 2. 10.2002 proběhla ve švédském prostoru odpovědnosti v jihovýchodní části Kosova rozsáhlá vyhledávací (search) operace zaměřená na vyhledávání zbraní a munice ukryté jednotkami VJ během konfliktu na území Kosova. O pomoc při realizaci této operace byl požádán i 2.čspr KFOR, který na základě požadavku Švédského praporu KFOR poskytl dva vyhledávací týmy a dva psy vycvičené speciálně na vyhledávání zbraní a munice. V průběhu operace, která trvala non-stop po dobu 48 hodin a byla provedena většinou v těžce dostupných horských oblastech a v místech bývalých pozic jednotek VJ bylo švédskými search týmy nalezeno 8 minometných granátů. Čeští příslušníci přispěli ke zdaru akce nálezem asi 3000 kusů pěchotní munice. Všechna nalezená munice byla schopna případného použití v bojové akci a byla předána k odborné delaboraci ženijním jednotkám KFOR.

Velitel jednotek KFOR se loučil na MNB

Dne 4.10.2002 bylo provedeno předání funkce velitele sil KFOR na území Kosova. Při této příležitosti navštívil velitelství MNB ©, v jejíž sestavě působí i 2.čspr KFOR, odcházející velitel sil KFOR čtyřhvězdičkový francouzský generál VALENTINE. Během svého krátkého proslovu vyjádřil mimo jiné i spokojenost s prací jednotek českého a slovenského kontingentu působícího v operaci JOINT GUARDIAN na území Kosova.
Tiskový mluvčí 43. výsadkového praporu
Ing. Zdeněk KOLÁŘ

Ostatní články vydané autorem Lukáš Němec

© 2001-2024 Chrudim2000.cz

Tato stránka je přístupná libovolným prohlížečem, nejlépe však vypadá v prohlížeči, který podporuje HTML 4.0 a CSS 2 (Internet Explorer od verze 5, Mozilla, Opera a další). Pokud čtete tuto zprávu, Váš prohlížeč zřejmě dostatečně nepodporuje CSS. Stránku sice vidíte bez pokročilejšího formátování, avšak veškerý obsah je plně přístupný i pro Vás.