Festival zaměřený na neprofesionální umění v České republice

YANDEROV 2003

Pořadatel:                                   občanské sdružení Šance pro Tebe a příznivci          

                                                           festivalu

Adresa :                                      Šance pro Tebe, Štěpánkova 92,  537 01 Chrudim

Kontaktní osoba:               Jana Linhartová, 603 265 424

Další kontakt:                           yanderov@email.cz         

________________________________________________________

Termín konání:                                   1.- 5.7.2003

 

Místo konání:                           přírodní areál fotbalového hřiště Janderov

(trasa Chrudim-Slatiňany)

 

Idea festivalu:

 

Ve dnech 1.- 5.7.2003 se uskuteční již 8. ročník letního hudebního festivalu v Janderově. Festival podporuje zejména začínající mladé kapely, mladé hudebníky a další amatérské umělce z celé České republiky. Pořádání festivalu se stalo již tradicí, která každoročně zahajuje letní prázdniny na Chrudimsku. Dovolujeme si tvrdit, že podobně zaměřený festival je ojedinělý a dost možná jediný v celé České republice.

 

Koncepce programu:

 

Bude zachována osvědčená dramaturgie festivalu, to znamená 4-5 začínajících a jedna známější skupina na každý den festivalu. Festival je určen především mladým začínajícím hudebníkům a zařazením známějších umělců sledujeme vedle zvýšení posluchačského zájmu také možnost zprostředkovat hudebníkům přímou konfrontaci se zkušenějšími kolegy. Naší snahou bude znovu přizvat různá amatérská divadla, která obohatí tento festival o jiný druh zábavy.

Jedinečnost festivalu podle našeho názoru spočívá v časovém rozsahu, termínu konání, prostředí, šířce dramaturgického záběru, různorodosti, věku návštěvníků a hlavně finanční dostupností. VSTUP JE ZDARMA

PROGRAM  začíná denně od 18:00 hodin a končí v cca 00:02 hod.

V pěkném přírodním areálu je možné stanovat, umýt se, občerstvení je samozřejmostí !

Vlakové i autobusové spojení je z Chrudimi a do Janderova se dostanete půjdete-li z nádraží proti proudu řeky Chrudimky cca 30 minut pěšky.

 

 

Úterý 1.července

-   123 min      funky                                                      http://www.minus123min.cz       

Fenomenální trio,  v jejichž podání se energické funky rytmy mísí se zpěvem v duchu jazzu a blues, přičemž podstatná část hraného programu – 123 min zaujme momentální improvizací. Od ledna roku 2003 je novým Pánem bubnů Martin Vajgl, který přestoupil ze skupiny Vltava, dalšími členy kapely jsou Zdeněk Bína (kytara, zpěv) a Frederik Janáček  (basyktarista švédského původu).          

 

WÝCHODNÝ EXPRES      hip-hop

Mladá  kapela a DJ z Pardubic. Účinkovali na akcích Noční provoz a HIP HOP ELEMENT. V létě chystají demíčko.

 

LOS BASTARDOS    funky hip hop                       http://losbastardos.ultranet.cz

Novodobá historie Skupina Los Bastardos začíná rokem 2003, kdy se původní trio rozrostlo o sólového zpěváka a byl vyměněn kytarista. Oba příchozí působili dříve ve skupině Satelit Kanibal. Skupina Los Bastardos míchá ve svých písních dravou rockovou energii s raegge, funky to vše obohaceno o perkuse a nebrání se ani pomalým "holčičím" písním. Pro tuto směs stylů je nejbližší označení crossover.

 

FRONTAL CULOS             crossover                              http://frontalculos.webpark.cz

Frontal Culos to je něco jako mejdan Korn se Santanou a Massive Atack, což je podobně výstižné a podobně stejně mimo. Chvílemi nelítostné kytarové smažby, načež najednou přejdou do rapu a střihnou si sambu, ale přesto to pořád zní jako písnička. A mimochodem culos je španělský výraz a znamená “zadky“. Zadky přijedou z Olomouce.

 

BOSWORTH           post emo grunge                              http://bosworth.musichall.cz

Tato pražská čtveřice si na pražské klubové scéně vydobyla poměrně specifické místo spojením podnětů britského nezávislého a amerického alternativního rocku 90. let, přičemž ona US-složka (grunge) dnes výrazně převažuje. Hlásí se i k vlivu ranných Cure, Fugazi či At The Drive-In a není to žádný kníkání !

 

Středa 2. července

NATALIKA                 world music                                    http://natalika.d2.cz
Skupina Natalika zpracovává lidové písně celého světa bez ohledu na jejich etnickou příslušnost. Repertoár je ovlivněn východní melodikou a spadá do oblasti v dnešní době stále častěji označované termínem world music. Očekávejte směs jadranského slunce, srbského a maďarského temperamentu, korejské exotičnosti, židovské vzdorovitosti, ruského veselí, keltské bojovnosti, romské zemitosti a slovenské nostalgie. To vše, ač převážně dle receptu lidového, chuti poněkud modernější. Vloni se na Yanderově kvůli bouřce koncert neuskutečnil, přijďte se podívat, co chystá počasí letos. 

 

40W QUARTET  jazz rock blues

Zajímavá různice z Prahy, kdy basa je často jazzová, kytara spíš do blues, bicí si drží jednodušší bigbítový ráz a saxofon se přizpůsobí. Hrají svoje věci, ale neměl by nás překvapit ani Gerschwin, Davis, Tarry, Scofield, Burrel, Ganoon …. a kdovíco ještě….možná to, že je bubeník prodavačem vína.

 

Nelízej namrzlý zábradlí            big beat         http://www.nnz.webzdarma.cz

Dvougenerační kapela z Mělníka s věkovým rozptylem 15 - 40 let, kdy se společně na jednom pódiu představí studentky a jejich kantoři s parádním bigbeatem. Sám pan kantor kapelu popsal jako tuctový fotry od rodin s mladými zpěvačkami a bubenicí. A slečna bubenice prozradila, že jí pan kytarista zkoušel u maturity.

 

SIOUX                       funky reggae ska grunge etno….               http://www.sioux.cz
Čtyřčlenný šumperský band Sioux vznikl v roce 2000 z původního Neutuchajícího veselí. V Sioux se mísí funky, reggae, ska,ale i grunge, etna atd. Zřejmé jsou i některé odkazy na psychedelii let šedesátých a sedmdesátých. To vše podpořeno taneční rytmikou. SIOUX je Karel Kocůrek - zpěv, zvuky, horna, Jan Koukola - kytary, vazby, Martin Šťastný – bassa, Václav Šťastný - bicí

Skrytý půvab byrokracie post underground     http://www.softbooks.cz/spb

SPB hrají "jinou", ale současnou hudbu s ozvuky tradic českého undergroundu. Předem nahrané smyčky doplňují živou basovou linkou, saxofonem a pitvornou deklamací. Dekonstrukčními hudebními postupy a použitím sequenceru se kapela přibližuje zvuku současné alternativní elektronické scéně; způsobem zpěvu zase ke kapelám typu PPU a DG 307. Důraz je kladen na pitoreskní texty. Ke zhudebnění jsou využívány novinové výroky politiků, filosofů, neznámá díla světových básníků i vlastní tvorba. Pod slupkou agresivního zvuku je ukryta řada hudebních vtípků a veselý nadhled, který nabízí alternativu k alternativě a zábavu pro vnímavé posluchače.

Čtvrtek 3. července

 

POSMRTNÉ ZKUŠENOSTI - the A.D.E.      world music          http://www.theade.cz

Skupina založená v roce 1991 získala svůj název na přednášce východní filozofie. Styl world music popisuje v případě této kapely mísení popu, dance, jazzu i rocku s vlivy lidové hudby celého světa. Zpívá se česky, slovensky, francouzsky, rusky, anglicky i německy. Používají se samply, smyčky, klasické euroamerické nástroje i lidové nástroje z celého světa. Hudba je tak jedním z mnoha výtečných prostředků spojujících národy. Vystoupení je spojeno s projekcí, aromaterapií a mnohdy i s vystoupením tanečnice.  

 

THE CHOCOLATE CUCUMBERS        ska reggae    http://cucumbers.zde.cz

Studentská ska  kapela z Chotěboře, která funguje 2 roky se nám představí v 6 – 7členém obsazení. Mají za sebou zhruba 35 koncertů a chystají první demíčko. V Chrudimi hráli letos v dubnu na Dni Země.   

 

EJHLE          retro pop                                                       http://www.ejhle.freemusic.cz

S Ejhle je to těžký. Můžete je nesnášet, protože vytahují na denní světlo klišovitý postupy, patetický melodie, který evokujou všechno hnusný z dob minulých a synťákový zvuky tisíckrát obehraný Michalem Davidem. Na druhou stranu si je můžete právě z výše uvedených důvodů zamilovat. To vlastně zas až tak moc těžký není. Tahle úvalská kapela před nedávnem vydala svoje druhé album Ahoj, na kterém se jednoznačně otírají o disko a hudební kýč, dělají to ale s nadhledem a velkým smyslem pro humor. Retro-popaři EJHLE hrají ve složení dvoje klávesy, kytara, basa, bicí a zpěvy.

 

Úplně rovný banán  funky jazz rock                                  http://www.urb.cz

Brněnsko - pražská formace s lákavým názvem oslovuje zejména svým svérázným hudebním stylem na rozhraní funky a jazz rocku s výrazným podílem dechové sekce.  V červnu 2002 kapela natočila v České televizi živé vystoupení, které bylo odvysíláno pod názvem "Na plný pecky". Sedmičlennému seskupení vévodí zpěvák David Uličník, kterého jste mohli vidět v muzikálu Hair, a který v letošním roce začal spolupracovat s Jiřím Kornem.

 

Oprávněný kašel  pop punk rock    http://www.mujweb.cz/www/opravneny.kasel/

Královéhradecký Oprávněný kašel to je formace složená ze samých talentovaných mladíků, kteří Vás stylem  "každý pes, jiná ves“ jistě přivedou do varu. Jak sami říkají cítí se být ovlivněni  Nirvanou, Pearl Jam, Alice in chains, Mňágou a Žďorp, Vypsanou fiXou ….takže opravdu veselá pouliční směska.

 

Pátek 4. července

 

NAČO NÁZOV    punk

Známá slovenská punková kapela z Púchova, která má na název kapely podobný názor jako třeba NO NAME …. prostě jim to nepřijde důležité. Vydali 4 platně – poslední se jmenuje Myslieť nado všetko !

 

Abruptly Dissection     death gring

Již samo označení „cannibal grind“, slibuje dobrou show.  Abruptly Dissection, náhlá pitva nebo tak něco zní v češtině název téhle kapely. A taky tak jejich muzika působí, je to jak když vás čas od času bodá týpek v řeznickým obleku dvaceticenťákovou kudlou do břicha. A když cannibal grind, tak samozřejmě spousta krve, to vše doplněné o stylové oblečky ladícím k textům: "...za zvuku píšťal z tvých holeních kostí..."!!!!.

 

DeFuckto                HC/punk

Chrudimský občasník ve stylu punkových Agnostic Front posbíraná z různých chrudimských kapel hraje ve složení Čenda (basa, zpěv), Mach (kytara, zpěv) a Vojta (bicí).

 

LIQUID PUS          aboriginal grind                                 http://www.liquidpus.wz.cz

Tato pardubická kapela má jasně grindové kořeny - na své si tedy přijdou příznivci Pantery. Se švihem zahrané metalové nájezdy jednotlivých skladeb, přičemž občas přijde zpestření v podobě digerido. Vše precizně sehrané odsejpá v té nejlepší grindcorové tradici.V letošním roce natočili druhé demo s názvem "Corroboree" . 

 

EBOLA JOY             dark electronic music                      http://www.ebolajoy.cz

Dark electronic metal s goticko rockovými vokály není každodenní kombinace a dodává této znojemské kapele pečeť jemnosti a originality. Kytary jsou slyšet spíše jako rytmické pozadí, hustá atmosférická hudba, tajemná jako hrad v Karpatech, žije nápaditým keyboardovým aranžmentem a obdivuhodným zpěvem Aleše Weizera, který se svým temným, příjemným hlasem nechává posluchače pomalu se vznášet. Kapely podobného ražení se na domácí scéně zrovna v příliš hojném počtu nevyskytují. Metalový fanoušek bude pravděpodobně postrádat trochu energie, protože hudba není až tak heavy....

 

PAVILON  9              hard core                                          http://pavilon9.d2

Chrudimská hardcorová kapela oslaví na festivalu 5 let své existence, přičemž na pódiu by se měla objevit současná posádka kapely – Klobi, Anděl (řevy), Machy (bicí), Angus (kytara), Wolf (kytara) a Wagner (basa), ale navíc budeme mít možnost připomenout si bývalé členy a zapařit si na osvědčené skladbičky, možná už trochu zapomnělé…..

 

Sobota 5. července

JOLLY JOKER the Plastic Beatles of the Universe   hard core  http://www.jollyjoker.org/

Jolly Joker koncertuje se skladbami zaměřenými na prožívání postavení člověka v současné realitě. Texty se nesou v duchu nadsázky a hudebně lavírují na pomezí hip-hopu a hard-coru. Nedávno kapela dokončila nahrávku alba Welcome to the East Block, která se do prodeje dostane po prázdninách. Písničky z nové desky mají jednodušší melodickou stránku, důraz na rytmiku a propracovaný zvuk. Skladby podbarvují samplované smyčky. Hudební kritika považuje současný repertoár skupiny za nejvyspělejší období kapely. Nyní Jolly Joker vystupuje ve složení Petr Kumandžas (zpěv, basa), Jiří Novotný (bubny) a Jaroslav Jurníček (kytara).

 

Kabaretiéři        hudební kabaret                               http://www.kabaretieri.cz

Skupina se vrací do starých časů šantánů a kabaretů a vystupuje ve složení Josef Hervert (zpěv, průvodní slovo, hra na valchu), Jiří Šťovíček (saxofon, klarinet) a Tomáš Procházka (klávesy). Do základu svého repertoáru vložili tvorbu Osvobozeného divadla a Semaforu. Josef Hervert umí pracovat s hlasem a jeho rusky zpívaný projev může znalcům připomenout ruského zpěváka Vysockého.
Kabaret byl od nepaměti zrcadlem své doby a je určen odvážným, kteří se nebojí vstoupit do produkce například tancem nebo přispět svou trochou ke vzniku básně.

 

EMEMVOODOOPÖKÁ          post punk               http://www.noise.cz/ememwwwka

Už jste někdy byli u toho, když vybouchne televize? To nic není, ale pračka ? Lednička ? Mixér ? Nebo dokonce žehlička ? Pořád je to málo... Ememvoodoopöká si zahrávají se štěpením atomu v prostředí domácí dílny, vždy po svým i za cenu tržnejch ran. Aktuální sedmipalcovej vinyl Fontane-stadt vyšel na Silver Rocket zbrocenej krví a potem. A nebejt při tom je jako nebejt vůbec ! 

 

NIL        rock

Skupina NIL vznikla na podzim roku 2002 příchodem zpěvačky Hanky Kosnovské ke zbytku kapely, která ve stejné sestavě již cca dva roky fungovala pod názvem Lithium. Po půlročním zkoušení kapela natočila maličké demíčko a pokřtila se jménem NIL V květnu 2003 konečně kapela konečně startuje také na pódiu.

NIL je: Hanka Kosnovská – zpěv, Jan Končický – kytara, Kobéz – basa, Michal Končický – bicí. Po letních festivalech se NIL chystá, vyjet do českých klubů a během podzimu se natočit druhé demíčko.

 

REAL EYES                   grunge                             http://www.real-eyes.cz

Hudba brněnských REAL EYES dokazuje, že hudební styl grunge má pořád co nabídnout a stále koho inspirovat. To je však jen velmi neurčité přirovnání. Zvuk kapely je melodičtější a celkově hutnější, REAL EYES prostě nejsou jen o inspiraci, ale zejména o vlastní invenci, svém uvažování a cítění muziky…prostě jim to šlape. Hlas zpěváka Ondřeje Dostála asi nejvíce připomene Kurta Cobaina a někdy zabrousí až k ALICE IN CHAINS… „

 

Každý den od 18,00 – VSTUP ZDARMA

Doprovodné atrakce – občerstvení, přespání, umytí, koupání u scíplé velryby Miluny

Hlediště je kryté, hraje se za každého počasí !

Pořádá Šance pro Tebe, Štěpánkova 92, Chrudim

e-mail: yanderov@email.cz

web: www.klubagora.cz

 

Za finančního přispění MěÚ Chrudim a KÚ Pardubického kraje

Logo Gambrinus + logo AGORA + Mlýn Janderov, s.r.o.