Přeskočit navigaci

Čtenář nepřihlášen.

Nová registrace

Náš tip: Nechte si zasílat jednou denně nově vložené příspěvky do Vaší emailové schránky. Stačí se jen zaregistrovat.

Téma:  Podobnost čistě náhodná?

Odesílatel:  shot

Datum:  11.12.2007 18:41

HN.IHNED.CZ 10. 12. 2007 23:57
HN, titulní strana
Třebíč/Praha, 11. 12. 2007

Radní: Moc na nás nesviťte
Na náměstí v Třebíči se včera sešlo 1500 obyvatel - zvonili klíči na protest, jak zdejší radní neprůhledně prodávají městský majetek za desítky milionů.

Třebíčská kauza vrcholí v době, kdy je na ministerstvu hotova novela zákona, která by podobné machinace ztížila a vystavila regionální politiky větší kontrole.

Ministr Ivan Langer je ale pod velkým tlakem starostů a hejtmanů, kteří novelu nechtějí. Prý přinese jen víc papírování.

Změnit zákon o obcích slíbila Topolánkova vláda před rokem, když schválila balík nových protikorupčních opatření. Čerstvě zpracovaný návrh by zamezil například tomu, aby radní sami rozhodovali o pronájmu domu nebo prodeji pozemku. Místo radních, jejichž schůze se odehrávají za zavřenými dveřmi, by pravomoc dostali zastupitelé - ti totiž jednají veřejně.

Zákon by navíc přinutil vedení města svůj verdikt pečlivě zdůvodnit: všechny nabídky zájemců by museli radní zveřejnit a hlavně vysvětlit, v čem byla ta vítězná nejlepší. I zpětně by také mělo být podle novely jasné, jak který politik o nabídkách hlasoval.

Právě Třebíč může sloužit za příklad, kdy rozprodávání obecního majetku vzbuzuje podezření. Firma od města koupila za sedm milionů lukrativní pozemky, které vzápětí prodala za dvacet milionů pro stavbu supermarketu.

Svaz měst a obcí a také asociace hejtmanů se nyní snaží přesvědčit ministerstvo, aby na novele netrvalo. "Třeba ty pronájmy: velká města jich řeší i 50 denně. A kdyby se každým měli zabývat zastupitelé, víte, jak by strašně narostla administrativa?" tvrdí místopředseda Svazu měst a obcí Jaromír Jech.

Langer nyní zvažuje, co s novelou udělá - zda ji změkčí, nebo hodí do koše. Protikorupční organizace Transparency International ji považuje za dobrou. "Někteří radní si dnes pletou své město s Klondikem. Pak by to měli těžší," říká šéfka organizace Adriana Krnáčová.
Autor/ři: Vojtěch Blažek, Petr Sehnoutka

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Podobnost čistě náhodná?

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  11.12.2007 18:43

HN.IHNED.CZ 11. 12. 2007 00:00
HOSPODAŘENÍ MĚST
Kdo může dostat radní k soudu? Občan to není
reklama



HN, z domova
Praha, 11. 12. 2007
Připadá vám, že radní ve vašem městě nápadně nevýhodně prodali městský pozemek? Nebo se příliš levně zbavili podílu v městské firmě? Pak ale nemá cenu obracet se na soud: podle paragrafů dnes nemá "obyčejný" občan šanci takový obchod napadnout.

Změnit to ale může nová "protikorupční" novela zákona o obcích, kterou navrhuje ministerstvo vnitra. Jenže té po kritice starostů hrozí, že nezačne platit.

Kolik stojí pozemek?

Jak si dnes stojí obyvatel města, lze nejlépe ukázat na příkladu: vedení Opavy chce od trenéra hokejové reprezentace Aloise Hadamczika koupit pozemek. Ovšem ve vzduchu visí pochyby, zda není parcela předražená.

Pokud by nakonec magistrát pozemek přece jen koupil a platil by upravený zákon, mohl by se kdokoli obrátit na soud - aby smlouvu zrušil s tím, že šlo o nevýhodný obchod. To dnes není možné, soudy žaloby zamítají.

Totiž: podle dnešních zákonů není občan tím, kdo se může špatným hospodařením svých radních cítit poškozený. "Dnes by musela ten obchod napadnout třeba firma, která se o prodávaný majetek také zajímala, ale se svou nabídkou neuspěla," vysvětluje Martin Lachman z právní poradny organizace Transparency International.

Opava chce za pozemky dát zhruba 106 milionů, tedy 550 korun za metr. Jejich hodnota je ale podle opozice výrazně nižší. Pro představu: podle vyhlášky je cena 30 korun. "Město má posudek na víc než 300 korun za metr," oponuje mluvčí radnice Jan Šindler. Přestože podle města je cena v pořádku, po nátlaku ustoupilo. "Záměr se objeví znovu, ale až za několik měsíců," tipuje opoziční zastupitelka Pavla Brady. Podobně se teď politici přou i v Jičíně. Rakousko-americká společnost dostane zdejší zchátralá kasárna jen za odhadní cenu - zbytek "zaplatí" parkovacími místy, která tu vzniknou. Jenže radní nespočítali, jestli by nevyšlo levněji, kdyby si město areál nechalo a parkování si zařídilo samo. "Ta smlouva se zdá výhodná jen pro jednu stranu - a město to rozhodně není," upozorňuje zastupitel Jan Jiřička. "Nechápu, na co se ptáte. Jičín trpí nedostatkem míst a tyto garáže využijí lidé na sídlišti," říká místostarosta Ladislav Brykner.

Tvrdošíjní proti radním

Starostové se brání, že jim novela nevadí proto, že je na ně přísnější. "Například zveřejňování všech nabídek, které se týkají městského majetku, není problém," říká místopředseda Svazu měst a obcí Jaromír Jech. Ale o tom, kdo v soutěži vyhraje, se podle něj dál nemá rozhodovat veřejně na schůzi zastupitelstva, ale jen v úzkém kruhu radních - je to prý také volený orgán a zápisy z jeho jednání jsou veřejné. Novela má přinést lidem i další možnosti - třeba se ke každému bodu jednání zastupitelů vyjádřit. Dnes to je možné jen na začátku celé schůze. "Jeden člověk pak dokáže tvrdošíjnými dotazy zablokovat celé jednání," varuje Jech.

Podle ministerstva jde ale o jediné: zprůhlednit rozhodování místních politiků. "Změny se nesou v duchu posílení transparentnosti," vysvětluje Hana Malá z ministerstva vnitra.



Radní a majetek

Kasárna v Rožmitálu
Vedení radnice v Rožmitálu pod Třemšínem nevymáhá pokutu 10 milionů korun po firmě, která odstoupila od smlouvy na koupi kasáren. Podle starosty Josefa Vondráška (KSČM) bude město závazek vymáhat, ale nemá dost peněz na soudní poplatky. Podle opozice už přitom za ostrahu a udržování areálu zaplatilo 20 milionů.

Kam zmizel milion?
V Horních Moštěnicích na Přerovsku starosta Zdeněk Vrána zaplatil firmě milion za zakázku pro město. Jenže kontrola odhalila, že opravu cesty a další rekonstrukce firma neprovedla. Starosta se brání, že peníze vyplatil oprávněně. Doklady o tom ovšem podle opozice chybí. Podle policie nešlo o trestný čin.

Proč neoslovili lídry?
Radní v Kolíně neoslovili při prodeji technických služeb největší firmy - a ty nemohly do výběrového řízení o majetek za 180 milionů vstoupit. Proč nedostali pozvánku, radní uspokojivě nevysvětlili.
Autor/ři: Vojtěch Blažek, Petr Sehnoutka

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Podobnost čistě náhodná?

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  13.12.2007 21:51

Co že se to bude zase prodávat společnosti EUBE?
Doufám, že se opět bude jednat o vyváženou a výhodnou smlouvu pro město. Předpokládám cenu okolo 200 Kč/m2, tedy za hubičku.

Číslo jednací: 873-07; Typ: Záměry obce
Datum vyvěšení: 30.11.2007
Datum sejmutí: 17.12.2007 Soubor ke stažení:
[ Záměr obce ]
( typ: Obrázek ve formátu JPEG, velikost: 108 kB )
Záměr obce převést uvedené nemovitosti

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Podobnost čistě náhodná?

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  14.01.2008 23:03

Jiří Leschtina: Pokoj obecním zlatokopům?
HN, názory
Skupina senátorů požaduje imunitu pro komunální zastupitele. Nejde o recesi. Ale o vážný návrh na novelu ústavy, která má obecním i krajským politikům zajistit nedotknutelnost za jejich projevy a hlasování v zastupitelstvu. Pokud by něco takového prošlo, znamenalo by to jen další zahušťování tmy panující pod svícnem.
Nikde totiž neprobíhá propojování politiků s podnikatelskou sférou tak hladce, bez zákonných omezení a kontroly, jako v komunální politice.
Fata Morgana
Zatímco ministrům i členům vedení vládních úřadů zakazuje zákon o střetu zájmů podnikat, jakož i zasedat v představenstvech a dozorčích radách firem, pro zastupitele to neplatí. Co je tedy střetem zájmu u ministra, nevadí u radních velkého města nebo kraje, kteří rozhodují o zakázkách v hodnotě desítek milionů.
Ministerstva a veškeré státní úřady kontroluje Nejvyšší kontrolní úřad. Ale návrh rozšířit jeho působnost na hospodaření krajů a radnic, který připravil první prezident NKÚ Lubomír Voleník, poslanci úspěšně blokují od jeho smrti.
S bukolickou bezstarostností pak skupinky politiků v zastupitelstvech běžně zvedají ruce pro zakázky zcela nevýhodné pro město. Jako třeba při stavbě pražského skleníku Fata Morgana: zastupitelé postupně odsouhlasili zvýšení nákladů z dvaceti na dvě stě milionů korun. Když se ukázalo, že jde o nejzfušovanější zakázku magistrátu, bylo propuštěno několik úředníků...
V Dobříši zase vyšlo najevo, že někteří zastupitelé nebo radní jsou menšinovými majiteli městem vlastněných společností na zásobování vodou, teplem a odklízení odpadů. Nerušeně tak zadávají práci vlastním firmám a hlasují o tom, kolik radnice vydá za tyto služby.
Pražští radní i řadoví zastupitelé, včetně těch opozičních, zase houfně zasedají (často rovnou jako předsedové) v představenstvech a dozorčích radách městských kolosů, jako jsou Dopravní podnik, Pražská energetika, Pražská teplárenská nebo Kongresové centrum. Čí zájmy potom hájí? Města, nebo podniku, který fakticky ovládají?
Těžko byly ku prospěchu Prahy například miliardové dotace, které putovaly do beznadějně zadluženého Kongresového centra, v jehož představenstvu i dozorčí radě se vystřídaly desítky pražských zastupitelů.
Zkorumpovaná města
V knize Zkorumpovaná města popisuje Američan Lindsey Parris korupci jako součet monopolu moci a neprůhlednosti rozhodování. Jestliže v Praze i jinde politici řídí město i jeho firmy, pak jde o moc takřka absolutní. A ta vždycky a všude byla nejvýživnějším podhoubím pro nejrůznější úplatkářské pletky.
Nic na tom nemění fakt, že poslanci nedávno zakázali radním, starostům a hejtmanům pobírat za členství v dozorčích radách a představenstvech peníze. Existují přece i "hmotné" odměny: nejrůznější výhody či přísliby do budoucna. U řadových zastupitelů například zákon dodnes toleruje vyplácení odměn z firemních účtů. Což v podstatě není nic jiného než legalizovaná korupce.
Za palisádou imunity
Stát dnes nemá žádnou účinnou zbraň, jak postihnout zastupitele, když odhlasují ekonomicky neobhajitelnou částku pro firmu, v jejímž statutárním orgánu působí. O to nesmyslněji působí myšlenka obehnat místní politiky navrch ještě palisádou imunity. Neměli by spíš zákonodárci zapovědět zastupitelům angažmá v městských podnicích a do jejich orgánů vysílat odborníky, placené výhradně radnicemi?
Potíž je ovšem v tom, že shovívavým přístupem ke střetu zájmů si špičky parlamentních stran udržují loajalitu místních organizací. Ty pak na kandidátky do republikových voleb rády vyzdvihnou nevýbojné, tvárné členy, kteří dobře vědí, komu vděčí za "zlatý důl komunálu."
Pak ovšem do říše chimér patří představy o komunální sféře jako o jakémsi rezervoáru nadějných osobností, neřku-li vůdců, kteří mohou obrodit vrcholnou politiku. Spíš je třeba mít se na pozoru před nevyzpytatelnými postavami, vynořujícími se z místních úplatkářských sítí.
Koneckonců jedna taková zářivá politická kometa nám už dlouho a vytrvale kmitá před očima... Přilétla ze Vsetína.
jiri.leschtina@economia.cz

Reagovat na tento příspěvek

© 2001-2024 Chrudim2000.cz

Tato stránka je přístupná libovolným prohlížečem, nejlépe však vypadá v prohlížeči, který podporuje HTML 4.0 a CSS 2 (Internet Explorer od verze 5, Mozilla, Opera a další). Pokud čtete tuto zprávu, Váš prohlížeč zřejmě dostatečně nepodporuje CSS. Stránku sice vidíte bez pokročilejšího formátování, avšak veškerý obsah je plně přístupný i pro Vás.