Přeskočit navigaci

Čtenář nepřihlášen.

Nová registrace

Náš tip: Nechte si zasílat jednou denně nově vložené příspěvky do Vaší emailové schránky. Stačí se jen zaregistrovat.

Téma:  Cena zóny: 200 milionů

Odesílatel:  MF

Datum:  17.10.2007 19:08


http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=242&r=mfpardubice&c=840427

Cena zóny: 200 milionů

Příběh chrudimské zóny, na které dvě soukromé firmy vydělaly miliony, končí

Chrudim - Dvě soukromé firmy vydělaly na vzniku chrudimské průmyslové zóny desítky milionů korun. Chrudim a stát naopak zaplatí přes dvě stě milionů korun, které se vrátí jen zčásti.

Příběh zóny, jejíž pozemky prodala městu skupina podnikatelů s velkým ziskem, ale bez vyřešené přístupové cesty, po sedmi letech skončil.

Chrudimští zastupitelé kývli na poslední transakci s firmou Onivon, a vyřešili tak způsob, jakým se budou investoři dostávat do nového areálu. „Okolnosti, za kterých zóna vznikla, se mi samozřejmě nelíbí. Nechci se ale už vracet k minulosti, zóna potřebuje klid a trochu pozitivnější obraz,“ řekl místostarosta Chrudimi Petr Řezníček.

Město koupilo pozemky pro zónu v roce 2000 od firmy Agrospol Eco, jež při výkupech vlastníkům polí namluvila, že na pozemcích chce pěstovat zeleninu. Zástupci firmy pak radním tvrdili, že se spokojili se symbolickou odměnou, ve skutečnosti ale dosáhli zisku přes třicet milionů korun.

Pak se ukázalo, že město nemá k dispozici ani vlastní cestu vedoucí do zóny, a po zdlouhavých jednáních koupilo komunikace v bývalé Transportě od společnosti Onivon.

„Původně nám vedení města tvrdilo, že zóna je připravena a vyděláme na ní dvacet milionů korun. Od té doby, co jsme koupili zónu, jsme ve vleku událostí, aměsto jenom platí,“ řekl zastupitel ČSSD Jaroslav Trávníček.

Poslední transakci s firmou Onivon schválili zastupitelé před několika dny s očividnou nechutí a až na druhý pokus. Při prvním hlasování to odmítli. Nelíbilo se jim, že společnost Onivon si pozemků pod rozbitými silnicemi cení na 350 korun za metr. „V době konkurzu Transporty pozemky firma získala řádově za 20 korun metr čtvereční, cena se mi zdá nepřiměřená,“ řekl zastupitel Jaroslav Moučka z KSČM.

Jenže bez souhlasu firmy Onivon by se město do zóny nedostalo a přišlo by o slíbenou čtyřicetimilionovou dotaci od CzechInvestu, a tak vloni zaplatilo za pozemky čtrnáct milionů korun. Navíc firmě směnou za pozemky ve staré Transportě a částečně za peníze přenechalo přes čtyři hektary v nové průmyslové zóně.

Vedení firmy se odmítá k obchodování s městem vyjadřovat.

Pokračování na str. C2

Cena za zónu: 200 milionů

Pokračování ze str. C1

Výsledkem je, že po odečtení státních dotací vloží město do dvaatřicetihektarové průmyslové zóny zhruba 175 milionů korun. Aby se Chrudimi vrátily náklady, musela by prodávat metr za více než pět set korun. Jenže to by nikdo nekoupil.

„Nemyslím, že město na tom zase tak strašně prodělá. Když už ale zastupitelstvo jednou rozhodlo, tak už cesta zpátky nebyla,“ řekl Petr Řezníček.

Díky vyřešení přístupové cesty se chystají do průmyslové zóny noví investoři. Společnost Onivon plánuje postavit v chrudimské průmyslové zóně velkou bioplynovou stanici, spalováním vzniklého plynu by na místě vyráběla elektřinu. Firma Brewer tam hodlá vybudovat pivovar.

Část své výroby do zóny hodlá přesunout výrobce komponentů pro větrné elektrárny firma Siag CZ, která zatím působí v bývalé Transportě. Necelého půldruhého hektaru se našlo i pro chrudimskou firmu Jan Ficek Dřevovýroba.

A kolik zaplatily za svou průmyslovou zónu Pardubice?

Za vybudování sedmdesátihektarové průmyslové zóny město zaplatilo 354 milionů korun, ale většina peněz se jim vrátila díky prodeji pozemků a stomilionové pomoci státu. „Jestli budeme v minusu, tak kolem 20 milionů,“ uvedla Hana Svobodová z pardubického magistrátu.

***

„Původně nám vedení města tvrdilo, že zóna je připravena a vyděláme na ní dvacet milionů korun.“ Jaroslav Trávníček, zastupitel

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Cena zóny: 200 milionů

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Lebduška Josef

Datum:  22.10.2007 15:41

Pro informaci - základní údaje od jednoho z výrobců bioplynových stanic VÍTKOVICE - ENVI, a.s.

Z uvedeného vyplývá, že při výrobě bioplynu z kejdy je nutno dovést 100m3 kejdy - to je zcela jistě několik cisteren (od 5000 krav) a vyhnilá kejda - již netekutá hmota se musí odvést. Budeme-li uvažovat že 1dm3 kejdy má 1,1 kg pak 1m3 má 1,1 tuny a z toho vyplývá, že je denně nutné dovést 110 tun kejdy. Možná je lze navážet sušší a ředit na místě. Bude-li odvoz zbytků poloviční, pak je denně nutno odvést dalších 55 tun pryč.
Domnívám se, že to znamená poměrně velké dopravní zatížení a také velké zatížení odpadními vodami, neznám kapacitu chrudimské čističky, také je to možný zdroj zápachu, což vzhledem k blízkosti obytné zástavbě by nebylo příliš vítané.
Samozřejmě zde uvádím pro ilustraci jen jednu z možností, určitě existují i další, možná více šetrné k okolí.

Bioplynová stanice se smaltovanými reaktory HYDROVIT® BIOGAS stabilizuje kejdu hospodářských zvířat
prasata, skot, drůbež a současně využívá získaný bioplyn k výrobě elektrické energie. Pracuje na principu dvoustupňové anaerobní mezofilní fermentace kalu s vyhřívaným prvním stupněm.
Reaktor prvního stupně má pevnou střechu,
reaktor druhého stupně má nasedlaný plynojem.
Reaktory obou stupňů i další nádrže jsou sestaveny ze smaltovaných plechů. Smalt představuje nejlepší protikorozní ochranu plynových prostorů. Míchání kalu bez pohyblivých dílů uvnitř reaktoru odstraňuje problémy s upevněním míchadel a zjednodušuje opravy.
Zařízení potřebné k provozu reaktorů je umístěno ve strojovně mezi reaktory. Energetické hospodářství s kogeneračními jednotkami, které vyrábějí elektrickou energii, je v samostatné budově.
Odpadní teplo je využíváno k udržování provozní teploty reaktorů na 35-40 °C.
Plyn je před spotřebou odsiřován.
Stabilizovaná kejda se odvodňuje na šnekovém separátoru.
Tuhá fáze je použitelná k přímému hnojení jako běžný hnůj.
Tekutá fáze se skladuje ve velkoobjemové smaltované nádrži s míchadly.
Denní množství zpracované kejdy 100 m3/d
denní produkce bioplynu (5000 krav) 2275 m3/d
max. denní spotřeba plynu (2 motory 40 kW) 1080 m3/d
min. disponibilní přebytek plynu (2 motory 40 kW) 1200 m3/d
max disponibilní el. energie (2 motory 40 kW)1670 Wh/d
výhřevnost bioplynu 21,5 MJ/m3



Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Cena zóny: 200 milionů

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  pavlicek

Datum:  23.10.2007 21:05

Sekce Bioplyn asociace CZ Biom - Českého sdružení pro biomasu, která zastřešuje na národní úrovni obor bioplynu, vydává tímto odborné stanovisko k problémům se zápachem, které se vyskytly zejména na severní a jižní Moravě v několika specifických případech bioplynových stanic (http://biom.cz/index.shtml?x=2041681).

To je titulek pojednání, které publikuje sekce Bioplyn - profesní organizace propagující zpracování např. zemědělského odpadu (zejm. fekálie) na bioplyn. Tvrdí, že za předpokladu použití vhodné technologie i za předpokladu technologické kázně, nevzniká nadměrný zápach.
Nicméně fakt je ten, že podobný druh podnikatelské činnosti by neměl být umístěn v blízkosti bytové zástavby, a už vůbec ne na návětrné straně, kdy převládající směr větrů nutně zápach ponese nad město (resp. směrem na Rozhlednu, kde je právě nedávno postavena řada bytovek, vč. domu s pečovatelskou službou). Chci věřit, že jestliže právě nyní je těsně před podpisem prodeje městských pozemků, na kterých by výroba bioplynu měla započít, tak dotčené úřady budou velmi úzkostlivě dbát, aby se občanům města nezhoršila čistota prostředí. I když - už jen denním převážením desítek cisteren se zvířecí kejdou přes centrum města se životní prostředí v Chrudimi rozhodně nevylepší.
pp




Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Cena zóny: 200 milionů

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  divokej bill

Datum:  24.10.2007 09:33

Do jedné návěsové cisterny se vejde cca 30 m3, uveze bez problémů 24 tun. Pokud je potřeba 110 tun surovin deně, o jaké desítky cisteren se jedná??

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Cena zóny: 200 milionů

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Lebduška Josef

Datum:  24.10.2007 15:47

Oněch 110 tun je uvedeno jako modelový přklad. Zatím vše co o bioplynových stanicích vím, je to, že pro ekonomiku provozu je nutný určitý výkon a logicky čím vyšší výkon, tím je nutno více odpadu. Nejlepší odpad je takový, který vydává nejvíce bioplynu - kejdy, zbytky potravin, jatečné odpady apod. Také po zpracování je nutno zbytky odpadu odvést a to se již nevozí v cisternách, protože se jedná o tuhý odpad, který lze přímo vyvést na pole. Takže v případě kejdy, plná cisterna tam, prázdná zpět, prázdný náklaďák - nebo traktor s vlekem - tam, plný zpět a to přes město. Určitě to stávající dopravní situaci v Chrudimi nezlepší. A ani to pravděpodobně nezlepší ovzduší v Chrudimi. Případný zápach smozřejmě ovlivňujě hodně věcí, zejména použitá technologie, způsob nakládky a vykládky, použitý odpad - tráva a listí nebo jatečné zbytky a v neposlední řadě i technologická kázeň obsluhy. Můj názor je takový, že tento provoz není vhodný v blízkosti obytné zástavby, zejména zde, kdy Chrudim je zhruba po směru převládajících větrů a navíc v dolíku proti PZ. A že nějaké problémy se zápachem vznikají, je možno zjistit v různách městech a obcích, ke jsou bioplynové stanice v provozu. Jistě si všichni chrudimáci vzpomenou na bývalé problémy se zápachem vznikající ze zpracování drůbežího trusu v drůbežárně u Vestce.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Cena zóny: 200 milionů

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Lebduška Josef

Datum:  23.10.2007 21:19

Zastávka čtvrtá – Velký Karlov

Napřed cestou, později již spíše necestou a oraništěm, krytým za pohledovětrolamy proti rakouskému pozorování, tu a tam ještě protitankové zátarasy a ostnáče, no byla tu hranice do Rakouska. Velký Karlov je vesnice asi 5 km od hranic s Rakouskem v rovině pod první terénní vlnou moravského úvalu. V obci je výkrmna brojlerů 18800 tun ročně a výkrmna prasat 5200 tun ročně a dále se zde chovají na farmě na kůži krokodýli… zdrojů zemědělských pachů dostatek a přesto si místní čichově otrlí lidé stěžují „na smrad z bioplynky“ vzdálené od okraje obce více než 2,1 km po rovině a přes vzrostlý několikařadý větrolam s keřovým patrem.
… Projíždíme předmětným větrolamem a v klimatizovaném busu západní provenience všichni čichají a zdá se, že nic necítí….po asi 20 vteřinách začínají první čichači zelenat nikoli z překysličení, ale již i přes klimatizaci vtrhl typický odeur bioplynky k jejich čuchometrům. Autobus zajíždí na návětrnou stranu objektu a účastníci exkurze vystupují a věnují se dokumentaci fotografické a konstatování, že 50 metrů proti větru to lze vydržet aspoň chvíli… Toto přesvědčení trvalo jen okamžik, než kolem projel nosič kontejnerů z kafilerie.
… přijíždí pan ing.Havránek, který nás provede celou největší a nejmodernější bps u nás… denně zpracovává okolo 220–250 tun vsádky, což je vepřová kejda, drůbeží kejda, drůbeží podestýlka, vyslazané silážované řepné řízky, kukuřičná siláž, posekaná zeleň z údržby příkopů okolo silnic (placená služba pro OSSÚS), kafilerní produkty a jateční odpady i krev. ABPéčka (animal by products) se musí dle nařízení veteriny okamžitě po dodání zpracovat a hygienizovat. To se provádí v hale o cca 700 m čtverečních. Tento materiál se podrtí na částice o velikosti do 1,5 cm a pak se zahřeje na 145°C po dobu 40 minut… pak se odstřelí tj. prudkým snížením tlaku se materiál převede do dezintegrátoru, kde se nárazem na pancéřovou nerezovou desku roztříští a současně extruduje za destrukce zbylých buněk… poochlazení na teplotu vsádky se přidává do reaktoru… tuto halu jsme si mohli podrobně prohlédnout, neboť poslední příjem ABP byl v pátek, kdy byla celá dodaná vsázka ihned zpracována, zařízení očištěno a promyto a odstaveno. Jatky totiž poráží jen ve všední dny, my jsme zde byli v neděli krátce po poledni… přesto byly intenzita a charakter čichového vjemu takové, že někteří nejmenovaní účastníci do haly ani nevstoupili a uprchli do částí areálu s nižší intenzitou čichového vjemu… jeden sečtělý účastník se vyjádřil, že konečně pochopil, co měl na mysli autor románu Na západní frontě klid při popisu zápachu v zákopech plných rozstřílených nepochovaných mrtvol, ležících půl roku v zemi nikoho mezi frontovými liniemi při jejich opětovném dobytí…

Pro ty, kdo chtějí plně pochopit tento čichový vjem a jsou ochotni podstoupit nebezpečí experimentu, následuje návod:
Do vymyté PET lahve od čerstvého mléka (má širší uzávěr šroubovací a dobře těsní) vložte 150 g syrového rybího filé, přidejte 150 g vniřností drůbežích, rybích či králičích včetně obsahu střev, nemáme-li je, postačí dětská stolička nejlépe mírně průjmová, přisypte 100 g mražené sladké kukuřice a na kousky pokrájená 4 kolečka olomouckého tvarůžku. Důkladně uzavřete, protřepejte a vystavte na slunce. Získáte částečný vjem o produkci zápachu bioplynové stanice s touto výše uvedenou vsádkou. Jen na vlastní nebezpečí!!!!!

Po odjezdu byl naplánován oběd ve 20 km vzdálené obci… nikdo na tuto nabídku nereflektoval. I za 2 hodiny v Moravských Budějovicích v hotelu na náměstí, kde jsme mimo svatby byli jedinými hosty, okolo nás personál otevíral okna a podivně krčil nosy… Cestou domů jsme sumarizovali naše poznatky a postupně nabývali normálního zbarvení. Do Úholiček jsme dorazili okolo 19.15… rozvezl jsem vzdálenější účastníky a zahájil civilizační kůru - oblečení šlo rovnou do pračky a tělo po dvojnásobné aplikaci sprchového gelu a tělového šamponu Fa ve spojení s dvojitým důkladným umytím vlasů nezanechávalo charakteristickou pachovou stopu osoby žijící poblíž BPS.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Cena zóny: 200 milionů

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  14.11.2007 21:33

Tak jak? Bude podobné smradlavé smetiště v Chrudimi?

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Cena zóny: 200 milionů

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  29.10.2007 21:21

No, a to nám ještě chtějí v Pardubicích postavit spalovnu odpadů. To bude nádhera. Z bioplynky v Chrudimi smrad, ze spalovny v Pardubicích jedy a k tomu nebude možno ani přejít ulici. Prostě, Chrudim - město kde asi už nikdo nebude chtít žít.
Děkují vám páni radí v čele s naším slunkem jasným, bývalým starostou a nyní poslancem, který raději také už přebývá v Praze.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Cena zóny: 200 milionů

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Lebduška Josef

Datum:  23.10.2007 20:48

Petice proti zápachu z bioplynové stanice v Klokočově




V únoru letošního roku byla MěÚ Vítkov doručena petice Žádost o sjednání nápravy ve věci zápachu z bioplynové stanice Klokočov. Tato petice vznikla dne 19.1.2007 z podnětu občanů, kteří požadovali následující:

Zajištění výroby tak, aby nedocházelo k zamořování okolí zápachem

V případě zamořování okolí zápachem neschválit provoz bioplynové stanice, která je prozatím ve zkušebním provozu

Petice byla zároveň adresována ČIŽP Ostrava a Krajskému úřadu MSK, odboru ŽP. Za MěÚ Vítkov převzal petici k vyřízení odbor výstavby a ÚP.

Dne 26.2.2007 se k odboru výstavby dostavila Ing. Hybnerová, referentka odboru životního prostředí Krajského úřadu, a na základě předávacího protokolu převzala petiční archy se sdělením, že KÚ MSK, odbor ŽP, vyřízení petice přejímá.

Sdělení krajského úřadu k petici je následující (redakčně kráceno):

Dne 8. 2. 2007 provedl krajský úřad místní šetření spojené s ústním jednáním v předmětné bioplynové stanici. S ohledem na skutečnosti zjištěné při tomto šetření, tj. komplikace při výrobě bioplynu a následnému vývozu hnojiva (digestátu) na pozemky v blízkosti Klokočova, Čermné ve Slezsku a Vítkova, vyzval krajský úřad při tomto ústním jednání společnost k předložení vyhodnocení dosavadního průběhu zkušebního provozu, seznamu všech surovin, včetně jejich množství, které byly při výrobě bioplynu použity, a provozního řádu z hlediska ochrany ovzduší.
Jako první krok k nápravě krajský úřad po společnosti Vítkovská zemědělská s.r.o. požaduje do provozního řádu bioplynové stanice zapracování skladby vstupních surovin, odvozu hnojiva a všech dalších technicko - organizačních opatření k zamezení úniku zápachu.

Krajský úřad hodnotí podnět občanů obsažený v petici jako oprávněný. Přijetí opatření k odstranění nedostatků v provozu této stanice je předmětem právě probíhajícího správního řízení podle zákona o ochraně ovzduší.

O dalším postupu Vás budeme informovat.


Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Cena zóny: 200 milionů

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Pepin

Datum:  19.10.2007 07:29

Docela by mě zajímalo, kdo tenhle blábol psal a hlavně pro koho. Tipuju si pana Pulpána. K objektivnímu informování to má velmi daleko. V článku se účelově mixují dvě věci dohromady.
1. Budovaná nová PZ
- náklady jsou v tuto chvíli na 30ha asi 110 mil. Kč, tj. asi 360,- Kč/m2, takže o 130,- Kč/m2 lepší výsledek než v Pardubicích
2. revitalizace PZ Transporty
- vinou špatně provedeného konkurzu, který odneslo asi 20 firem působících v tomto areálu tím, že nemají zabezpečený přístup se Město Chrudim rozhodlo pomoci tento problém řešit. Takže vykoupilo část komunikací od spol. ONIVON - asi 15 mil, rekonstrukce hlavní příjezdové komunikace do areálu 50 mil a náklady spojené s výkupem budov v areálu asi 10 mil. Celkově tedy asi 75 mil. Jistě, že silnice bude sloužit i pro novou PZ. Pro tu by ale bylo daleko jednodušší udělat 800 m silnice a byla by kvalitně napojená na Pardubickou ulici, za městem.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Cena zóny: 200 milionů

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  21.10.2007 21:41

Prachobyčejně lžeš. Ano jsou 2 zóny. Ta prvá za depem a ta druhá u bývalé Transporty. To, že v té druhé jsou náklady "spočítány" nějak, vůbec neodpovídá o ceně kterou město zaplatilo a zaplatí za PZ. K tomu musíš připočíst i další výdaje, které s zbudováním této zóny souvisí včetně dodací,kanalizace, trafostanice, a další. Také cena za kterou město koupilo od společnosti ONIVON silnice není 15. mil. Kč. To jsou jen peníze, které město této společnosti přímo převedlo na účet. K tomu je nutno připočíst dotaci, cenu pozemků které k tomu ONIVON obdržel v PZ. A pak jsme na ceně někde okolo 30 mil. Kč.
Pokud to sečteš vše dohromady, 200 miliónu na to nestačí.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Cena zóny: 200 milionů

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Pepin

Datum:  22.10.2007 11:13

Shote mýlíš se. Já vůbec nehovořím o zóně za depem, ale o původní Transportě. Jinak ONIVON si pozemky kupuje, myslím, že za 360,- Kč/m2. A ty kanalizace, silnice atd. jsou zahrnuty v oněch 110 mil., neboť pozemky stály necelých 70 mil.
Ještě by mě zajímalo, proč nekomentuješ třeba to, kolik stála PZ Pardubice. Chrudim mi z toho vychází lépe ...

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Cena zóny: 200 milionů

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Lebduška Josef

Datum:  27.11.2007 20:35

Je vůbec možné někde sehnat podklady, za kterých by bylo zřejmé, kolik již město včetně různých dotací, výkupu silnic a dalších vyvolaných nákladů za PZ u Transporty zaplatilo? Nebo je to prostě každý rok jen nějaká položka v rozpočtu a po uplynutí roku se začíná znovu?
Na jednání zastupitelstva se občas k tomuto tématu vyjadřoval velmi zasvěceně p. ing. Moučka. Pokud mi to neuniko, ani on nikdy přesnou částku neřekl.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Cena zóny: 200 milionů

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  18.10.2007 20:28

Ale oba zde citovní radní byli u toho, když průmyslová zóna pokoutně vznikla a oba hlasovali pro.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Cena zóny: 200 milionů

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  hel

Datum:  18.10.2007 08:54

ještě bych doplnila. že průmyslová zóna dosud má přístup pouze přes centrum města - přitom napojení od silnice na Pardubice se přímo nabízí.
Ovšem na to radní peníze sehnat nedokážou a "do minulosti se již nechtějí vracet".
To je od nich velice hezké a ohleduplné.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Cena zóny: 200 milionů

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  18.10.2007 20:25

No, ale kdo by potom koupil, opravil a udržoval silnice v areálu bývalé Transporty? Cena 200 miliónů nebude konečá, odhaduji že bude minimálně o 50 a 70 miliónů vyšší.
Navíc to co má být v zóně, výroba elektřiny z bioplynu to snad nikdo nemůže myslet vážně. To je vlastně ohromné smetiště (možná hnojiště) produkující bioplyn. Nebo ten bioplyn se bude dovážet? Jak, čím a odkud?
Najde se zde někdo, kdo o tomto záměru a plánovaném získávání bioplynu něco ví?
Takže příští volební slogan ODS a Chudimské volby bude "místo průmyslové zóny jsme vám udělali smetiště"? Opravdu se naši radní vytáhli.

Reagovat na tento příspěvek

© 2001-2024 Chrudim2000.cz

Tato stránka je přístupná libovolným prohlížečem, nejlépe však vypadá v prohlížeči, který podporuje HTML 4.0 a CSS 2 (Internet Explorer od verze 5, Mozilla, Opera a další). Pokud čtete tuto zprávu, Váš prohlížeč zřejmě dostatečně nepodporuje CSS. Stránku sice vidíte bez pokročilejšího formátování, avšak veškerý obsah je plně přístupný i pro Vás.