Přeskočit navigaci

Čtenář nepřihlášen.

Nová registrace

Náš tip: Nechte si zasílat jednou denně nově vložené příspěvky do Vaší emailové schránky. Stačí se jen zaregistrovat.

Téma:  obousměrný vjezd na náměstí

Odesílatel:  ala

Datum:  11.09.2004 18:44

Po přečtení článku v chrudimsku o trvalém obousměrném vjezdu na náměstí mne docela překvapil. měla jsem dojem, že obousměrný vjezd sloužil pouze jako dočasné řešení při opravách silnic.
překvapilo mne především to, že všude se snaží historická centra uzavírat a omezovat a ejhle chrudim jde opačnou cestou.
myslím, že to větší tržby do kas místním obchodům nepřinese a ani větší zájem o prohlídku centra také ne. naopak většina řidičů si ráda zkrátí cestu přes centrum. nejvíce tím budou trpět historické památky.
sice radní města slibují podzemní parkoviště a bezpečnostní ochrany pro chodce a kdoví co jiného ale to bude pár měsíců /let/ trvat.
jsem z náměstí a je fakt, že je fajn si zkrátit cestu domů ale objíždění mi nevadilo. doufám, že díky této neuváženosti nepřijdou lidé k úhoně/ autonehody, atd./.

tak ať náměstí žije!

ps-když si obchodníci tolik stěžovali, že centrum je mrtvé a oni přicházejí o tržby, tak by bylo fajn kdyby vytvořili údaje o tržbách před a po otevření obousměrného vjezdu široké ulice Úsměv

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Čech Luboš

Datum:  07.11.2005 14:39

jsem pouze pro jednosměrný vjezd na náměstí.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  hujer

Datum:  27.06.2005 22:44

myslím si, že by se prvně mělo vyřešit možnost parkování jinde, a pak začít s úpravami náměstí, které tuto skutečnost ovlivní ( zmenšením parkovacích ploch o polovinu ) - pan Koutský by si měl párkrát zkusit zaparkovat kolem 14hod ve všení den na náměstí nebo jeho okolí a pak řešit úpravy.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  roman-roman

Datum:  31.08.2006 22:23

zcela souhlasím !!!
předem pořádný parkování !
pak se má člověk divit za ty pokuty...? stání na chodníků,pěší zona... aj. Tak to je fakt na ...

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  21.06.2005 15:44

<b>iDnes</b>

http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?r=Bmfpardubice

20.6.2005 Pardubický - strana 2 Chrudim chce radikálně přeměnit vzhled centra

V klasické čtvercové náměstí by se mohlo za čas proměnit Resselovo náměstí v Chrudimi. Ulice, která jej doposud protíná, by vedla po straně, v sousedství kostela by vyrostl nový blok domů. Návrh na přestavbu ale nemusí město schválit.

Chrudim - Chrudimští radní se koncem června chystají předložit zastupitelstvu ke schválení návrh studie na přestavbu samého středu města, Resselova náměstí.
Projekt mění plán městské památkové zóny tak, aby hlavní náměstí v sousedství kostela bylo možné přestavět podle návrhu architekta Romana Kouckého.

Náměstí bude vypadat opět jako v 19. století

Silnici, která vede středem náměstí, chce autor projektu vést podél staré radnice až ke kapucínskému klášteru. Vedle kostela Nanebevzetí Panny Marie, kudy dnes silniční tah vede, by vznikly nové domy, které by prostor uzavřely.
„Návrh je zajímavý tím, že by pomohl zklidnit dopravu, a přitom nebrání vjezdu aut do centra města. Navíc se tak přibližuje vzhledu, které náměstí mělo koncem 19. století. Měla by zmizet hlavně asfaltová silnice, která náměstím prochází a jež ho hyzdí,“ uvedl chrudimský místostarosta Petr Řezníček.
Zástupci města ale připouštějí, že návrh nemusí projít.
Radikální změna chrudimského centra je kontroverzním tématem. „Na zásahy do takových ploch, jako je střed města, jsou velmi odlišné názory, je to hodně subjektivní,“ řekl před časem druhý místostarosta Jan Čechlovský.

Nesnáším pěší zóny, říká architekt Koucký

Chrudimští radní přišli na změnu náměstí díky studii zpomalení aut v Široké ulici, kterou také vypracoval architekt Roman Koucký. Zastupitelé jeho plán jednomyslně schválili už v dubnu.
Architekt podle návrhu chce nechat ulici předláždit, vozovku zúžit a naopak rozšířit chodníky.
„Nesnáším pěší zóny a jsem zásadně pro to, aby auta směla všude.
Ale provoz na chrudimském náměstí mi připadá nesprávný,“ řekl Koucký.
Samotná přestavba v Široké ulici sice počítá s obousměrným provozem, ale také s vybudováním devatenácti malých a zaoblených zpomalovacích stupňů, které budou v prostředku dosahovat výšky dvanácti centimetrů. U každého stupně se obrubníky vyrovnají s vozovkou, a vzniknou tak bezbariérové přechody.

***

Co říkáte nápadu výrazně změnit tvář Resselova náměstí?

* Myslíte si, že je dobré, aby do centra Chrudimi mohly dál jezdit automobily? Měla by zůstat Široká ulice obousměrná? Je podle vás vhodné dostavět na historickém náměstí nové moderní budovy? * Napište nám! * Pište na adresu redakce: nám. Republiky 56, Pardubice, 53002 nebo na e-mail: redpa@mfdnes.cz * Zajímavé příspěvky otiskneme.

Foto popis

Autor: PETRA PÁŠOVÁ

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  27.06.2005 18:14

iDnes

http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?r=Bmfpardubice

27.6.2005 Pardubický - strana 1 Chrudim rozhodne o náměstí

Chrudim Chrudimští zastupitelé budou dnes od šestnácti hodin rozhodovat, zda udělají největší zásah do vzhledu historického jádra za posledních dvě stě let.
Budou totiž hlasovat o návrhu architekta Romana Kouckého, který chce náměstí uzavřít novým blokem domů vedle kostela a hlavní silnici vést podél lékárny, staré radnice a děkanství až k bývalému kapucínskému klášteru.
Zatímco většinu zastupitelů návrh Kouckého nadchl, obyvatelé Chrudimi se k plánu stavějí rezervovaně. V anketě na internetovém serveru www.chrudim.cz dokonce 62 procent lidí s návrhem zcela nesouhlasí. „Mám rád prostor. Mám rád zeleň. A také se mi moc líbí boční pohled na kostel. Jsou dominanty, které si zaslouží, aby se jimi oko obdivovatele mohlo kochat z patřičné dálky. Nebyla by škoda, uzavřít ten nádherný výhled? Stísnit prostor? Zlikvidovat pruh zeleně?“ uvedl Jan Roček.
Radní věří, že návrh v zastupitelstvu projde. „Návrh je zajímavý tím, že by pomohl zklidnit dopravu a přitom nebrání vjezdu aut do centra města. Navíc se tak přibližuje vzhledu, které náměstí mělo koncem 19. století. Měla by zmizet hlavně asfaltová silnice, která náměstím prochází a jež ho hyzdí,“ uvedl chrudimský místostarosta Petr Řezníček.

Autor: (dp)

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  27.06.2005 18:16

iDnes

http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?r=Bmfpardubice

27.6.2005 Pardubický - strana 3 Chrudimské náměstí je ohroženo

Z plánované přestavby chrudimského Resslova náměstí mám docela strach. Myslím si, že moderní betonovo-skleněná novostavba by se na středověké náměstí rozhodně nehodila.
Takový turista jistě nepřijede obdivovat novostavbu, ale spíš historické památky a až bude novostavba postavena, bude se muset hodně snažit, aby ji při fotografování chrámu Nanebevzetí Panny Marie dostal ze záběru. Původní středověký ráz hlavního náměstí bude tentam. Přitom Chrudim může být ráda, že žádné novostavby na náměstí prozatím nevyrostly. Např.
Jihlava se svým Priorem může jenom tiše závidět. Po likvidaci středověkého Kateřinského Předměstí a jeho nahrazení panelákovým sídlištěm během bolševické éry by Chrudim vůči svým památkám měla být ohleduplnější. Jinak za chvíli žádné mít nebude.

Dopisy jsou redakčně kráceny

O autorovi| Jan Švadlenka, Chrudim

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Mara

Datum:  28.06.2005 10:06

No je vidět že pan "Chytrej" (pisatel tohoto článku) se nebyl podívat nikde .... , ani nikam nezavolal . Neví ani o čem ta studie je , co navrhuje atd. Prostě jen sednul a hodil kus mozku na papír. Úsměv

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Jan Švadlenka

Datum:  05.11.2005 01:26

Děkuji vám. Váš příspěvek v mnohém pověděl především o vás. Ano, byl jsem leckde jinde. A nevšiml jsem si, že by se podobné novostavby budovaly např. na Pražském hradě či na Staroměstském náměstí. Proč asi? Na centru historického města je nejcennější jeho celková atmosféra. Tu je snadné narušit, ale prakticky už nemožné obnovit. Naši předkové sice kdysi bourali v historických centrech měst ostošest, ale je třeba zamyslet se, co tam postavili místo toho - když např. renesanční stavbu nahradili barokní. Dřívější architektonické styly se víceméně všechny odkazovaly k antice, takže na sebe plynule navazovaly. Ve 20. století přišel zlom. Proto moderní stavba v historické zástavbě často působí jako pěst na oko. Než toto riskovat, raději novostavbu na náměstí odmítnout. Už nám toho v Chrudimi moc ke zkažení nezbylo. Část hradeb s navazujícími domky a branami naši předkové zbourali, takže už nemůžeme konkurovat např. Poličce, další předkové zbourali celou historickou zástavbu na Kateřinském předměstí, takže už nemůžeme konkurovat např. širšímu centru v Pardubicích... Teď možná vyroste novostavba na chrudimském náměstí. Turisty možná přivede zvědavost, ale určitě ne, že by nás obdivovali.
Spíš nás politují, že jsme si centrum takto zničili. A u mě bude zase o důvod méně, proč se do Chrudimě z Prahy vracet.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Eric

Datum:  28.06.2005 11:58

Jak tak sleduju to vaše dění z dálky ... když něco vymyslí tento autor, mívá to většinou podobný průběh - návrh, kerý obsahuje výrazný demonstrativní projev ega, získá několik frenetických zastánců, kteří podobně jako autor dehonestují občany s jiným názorem za těžké demagogie, vyinkasují se astronomické částky a pak to někdy chodívá k ledu, jindy se nezákonně (protože autor, kromě zeleně, ideologicky nesnáší také památkáře, takže nepřímo vybízí k porušení zákona) rozbourají chráněná historická centra (Nejdek), jinde (Hradec) naštěstí zvítězí rozum, jinde (Jičín) dostanou rozum zastupitelé, jak dopadá návrh oběstavět tu zoufalou vesnici u Mělníka osmimetrovým valem a tím ji nadosmrti chránit před povodní nevím. Nemůžu se vyjádřit k návrhu pro Chrudim, chci jen obecně upozornit, že je třeba být velice obezřetný, pokud se týká návrhů zmiňovaného, a shánět si ne jeden, ale nejméně tři oponentní posudky, než si kterékoliv město realizací potenciálně zadělá na neřešitelné budoucí problémy.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  27.06.2005 18:15

iDnes

http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?r=Bmfpardubice

27.6.2005 Pardubický - strana 3 Co říkáte na úpravu centra Chrudimi?

Podle mého názoru se nemusíme nutně vracet do minulosti, zvlášť pokud ji přesně neznáme. Připadá mi to, že nový návrh počítá s vytvořením jakési okružní jízdy okolo náměstí pro koně a kočáry. Osobně bych zachoval obousměrný průjezd přes náměstí.
Jednosměrka podle mého názoru není dobré řešení. Asfalt by však měla nahradit dlažba. Ale vytváření nějakých schodů v Široké ulici se mi zdá přitažené za vlasy.

Foto popis|

O autorovi| Jaroslav Trávníček, zastupitel města

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Jan Roček

Datum:  21.06.2005 22:10

svůj názor jsem již vyjádřil zde:

http://www.chrudim.info/forum/allmsg.php3?id=3668&pid=3658&days=30&js=0&lang=cz#focus

jen doplním pár postřehů.

1) ošklivá asfaltová silnice "zmizí" i pouhým předlážděním, nemusí se kvůli tomu stěhovat polovina náměstí.
Je mi mnohem milejší představa, že kolem kašny jednou za minutu projede auto, než aby kolem ní auta parkovaly, protože ......


2) nikdo mi zatím nevysvětlil, kde bude parkoviště, když na místě toho stávajícího povede silnice. Nápad nechat na stávajícím místě (blíže ke kašně) alespoň jednu řadu šikmého stání je sice chvályhodný, ale má to tu chybičku, že kapacita parkoviště se zmenší na polovinu a auta budou parkovat za plného provozu - tedy vjíždět přímo do vozovky, kde budou v nejlepším případě zdržovat, v tom horším to odnesou doufejme jen plechy.


A druhá polovina parkoviště? Okolo kašny? Před poštou? V podzemí, se zbytečným zdržováním a za 50 Kč/hod (a možná to nepůjde, kvůli podzemním chodbám a statice památek, realizovat vůbec)?

3) Čistě teoreticky - když pojedu od Růžovky dolů a budu chtít zajet na poštu nebo na novou radnici, kudy pojedu? Budu muset až dolů k lékárně, pak se vracet a udělat si povinné kolečko okolo náměstí? To se Vám zdá vhodnější dopravní řešení než to současné pane Koucký? Kolikrát jste byl v Chrudimi? Žijete tady? Pracujete tady? Jaký máte k tomuhle městu vztah?

4) Povede-li hlavní silnice pod okny školy "šedivky" budou děti vybíhat přímo pod auta ...


5) Mám rád prostor. Mám rád zeleň. A také se mi moc líbí boční pohled na kostel. Jsou dominanty, které si zaslouží, aby se jimi oko obdivovatele mohlo kochat z patřičné dálky. Nebyla by škoda, uzavřít ten nádherný výhled? Stísnit prostor? Zlikvidovat pruh zeleně (vzrostlé stromy před farou a školou "šedivkou")?

Anketa hovoří jasně. Doufejme, že jasnou mysl budou mít i naši radní a zastupitelé Úsměv

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Lebduška Josef

Datum:  22.06.2005 15:43

Na nových stránkách města je přístup do digitalizovaných knih týkajících se Chrudimska. Snažil jsem se prohlédnou si nejen tam, staré fotografie, pohlednice a rytiny chrudimského náměstí. Možná jsem se špatně díval, ale mám dojem, že cesta , později ulice, nikdy nevedla kolem domů a fary. Naopak, byla zřejmě vždy v obdobné podobě jako je nyní. Proto návrh na její vedení kolem domů a fary neodpovídá původnímu charakteru náměstí. Vždyť i povozy ve středověku zřejmě nekličkovaly po náměstí, ale jely přímo. Tomu i odpovídá šíře proluky mezi kostelem a nynější Balustrádou, která je větší, než mezi Balustrádou a budovou bývalého katastru. Takže možná návrh pana architekta sice vytváří charakter středověkého náměstí, ale v podobě, která v Chrudimi nikdy neexisovala. Podotýkám, že nemám žádné stré mapy a proto se mohu mýlit. Proto bych rád slyšel názor historiků, jak skutečně vypadalo náměstí ve středověku a jak později měnilo svou tvář. Pan Roček má rozumný názor a já doufám, že nebude nic schváleno bez důkladného rozboru původní podoby náměstí, ale i současných potřeb a podmínek. S čím nesouhlasím, to je výstavba nových domů. Dle mého názoru je škoda rušit v centru města parčík. Navíc vybudováním domů by stouply požadavky na dopravní obsužnost a to vše by mělo negativní dopad na střed města

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  anonym

Datum:  22.06.2005 20:28

Pane Lebduška, když už tak (správně) apelujete na historii, tak bych měl několik poznámek. Abych se moc nerozepisoval, tak jsem si z vašeho psaní vybral jediný bod, a to parčík:

1) ten parčík tam opravdu není původní, to dnes ví už každý čtrnáctiletý chrudimský školák 2) místo něho tam dřív stál barák velkej jako Brno 3) neznám ve střední Evropě historické náměstí, které by mělo od prvopočátku nějakou proluku, parčík či cokoliv jiného, co nevypadá jako barák (rozuměj čtyři stěny a střechu) 4) ten váš parčík (jak ladně a enviromentalisticky znějící slovo!!!), to je zpustlé místo, kam nechodí kromě psů, koček a občasných turistů kvůli vykonání tělesné potřeby (rozuměj chcaní) nikdo jiný. Mimochodem, ani náš pes tam už nechce chodit si ulevit, jak je to tam prochcaný. A nebude jinak, dokud to bude izolovaná a neprůchozí lokalita (snad byste tam nechtěl na hlídání vyčlenit celého jednoho strážníka?! Že by se tam mohl poflakovat a šmejdit namísto nasazování botiček o pár metrů níž?) 5) váš argument o tom, že kvůli těm dvoum nebo kolika novým barákům vzroste nápor dopravy v centru města, včetně následujícího varování před "negativním dopadem na centrum města", to už hodně přeháníte a nafukujete, že? Kvůli dvou nebo kolika barákům... Úsměv Navíc mi tahle vaše logika připomíná jisté pravidlo o vaničce a dítěti 6) pěkná je vaše myšlenka na parčík v centru města. Jeden tu už máme, o 20 metrů dál na Školním náměstí. Dva, to je luxus, který nemá (jak už jsem zmínil výše) historické ani architektonické (urbanistické) opodstatnění. Další důvody jsou ekonomické (nechat zarůst trávou tak obchodně lukrativní a pozemkem drahou lokalitu?!) 7) váš implicitní, mezi řádky patrný požadavek, že ten odkrytý, krásný pohled na majestátní boční stranu kostela si vyžaduje (právě proto) zachovat, je opět mimo jakoukoliv historickou i architektonickou odpodstatněnost

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Lebduška Josef

Datum:  23.06.2005 17:01

Předně se domnívám, že je škoda ničit jakoukoliv zeleň. To, že je zpustlá a chodí do ní vykonávat potřebu turisté (kam mají jít?), to je pouze ostuda tohoto města a jeho vedení. A počítám-li dobře, p. Kušta hodlá vytvořit něco kolem 50 nových bytů, hotel a spolkové místnosti - odhaduji to na min. potřebu okolo 100 až 150 parkovacích míst. K tomu 2 nové domy cca 40 bytů, to je nárůst okolo 30 parkovacích míst. K tomu 3 zrušená parkoviště jedno na náměstí, druhé za kostelem, třetí u budovy policie, většina institucí okolo náměstí(MěÚ, obě policie, soud aj.). Bude tomu ono podzemní parkoviště stačit?

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  anonym

Datum:  23.06.2005 18:59

A narozdíl od Vás se nedomnívám, že prochcaný parčík je ostudou vedení města. Vzhledem k architektonickému řešení a uzavřenosti té parcely ji totiž jiný osud stihnout nemohl (poté, co tam byla zrušena zahradní restaurace). Tedy, pokud by tam opravdu nestál imrvére strážník. Což, jak doufám uznáte i Vy, by byl hodně velký luxus.

Nežijeme navíc ve Slunečním státě, aby měla radnice na starosti takové kraviny, jakou je jeden prochcaný parčík v centru města.
Radnice má odpovědnost mnohem podstatnější věci.

A odpusťe ten podpásový výpad, ale má třeba na starosti takové věci, jakou je zabydlení průmyslové zóny. Třeba já vidím jako podstatně větší problém než prochcaný parčík v centru města jistého pana Lebdušku z Markovic, kterému se podařilo podlomit na pár let ekonomický a sociální rozvoj města. Rozvoj, díky kterému by se pak možná podařilo zaplatit i rekultivaci toho prochcaného parčíku.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Lebduška Josef

Datum:  11.07.2005 16:01

V tom se asi neshodneme. Já se naopak domnívám, že je povinností radnice starat se i o onen parčík. Také se starat o to, aby se všichni obyvatelé města cítili spokojeně, aby jim nebyly znehodnocovány životní podmínky. A kdyby páni zastupitelé trochu přemýšleli nad předloženými materiály z radnice, nemohli by schválit takovou zhovadilost, jako výstavbu PZ vedle stávající výstavby obytné. Do lokality, kde není přístup, kde není žádná vybavenost pro PZ (kanalizace, elektřina). Navíc, když je možno směřovat PZ do blízkosti plánovaného obchvatu. Nebo kolem obchvatu budeme stavět rodinné domy? Nevím co je na tom pravdy, ale zde také zaznělo, že zatímco Chrudim staví v Pištovech rodinné domy, Slatiňany tím směrem směřují PZ. I to svědčí o naprosté neschopnosti domluvy u dvou sousedních měst a chyb při schvalování územních plánů. Shodou okolností se nyní zjišťuje, že lidé nechtějí žít v blízkosti průmyslových zón, že se raději stěhují do přilehlých městeček a vesnic, kde mají lepší životní podmínky. Je to vidět i na sousedních Pardubicích. A zde se znovu dostáváme k myšlence která zde v minulosti zazněla - Chrudim příjemné místo pro život. Takže shrnuto: Stávající PZ je umístěna na nevhodném místě a aby do ní bylo možno umístit nějaké podniky, bude nejprve nutno učinit řadu úprav. Přesto bude vždy, vzhledem ke svému umístění, vzbuzovat obyvy okolích obyvatel. Tomu se město mohlo vyhnout umístěním PZ do jiné, vhodnější lokality. Proto by bylo možná vhodnější upustit od záměru vybudovat z Chrudimi průmyslové centrum a udělat z ní příjemné místo pro život ono Bewrly Hills, jak to již jednou na těchto stránkách někdo nazval.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Zdeno

Datum:  25.07.2005 15:36

No nalijme si čistého vína....co bylo dříve- průmyslová zona nebo výstavba RD v Markovicích? Samozřejmě že prům. zona a majitelé novostaveb to při koupi parcel věděli, ale za tu cenu zasít. pozemku nekupte to....no a nakonec poděkovali městu kudlou do zad. Nechci polemizovat na vhodnosti lokality pro průmysl- na jednu stranu je to rozšiřování areálu, ale na druhou směrem ke staré zástavbě Markovic a když se kouknu do územ. plánu tak je tam zakázán chemic. průmysl...prostě ty smrady, ale zde je móda jít proti všemu jako např Hypernova, Penny market. Tedka jsou lidi spokojený že to tam maj.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Lebduška Josef

Datum:  01.08.2005 08:16

Vážený přispěvovateli, chtete-li nalévat čistého vína, pak musíte psát pravdu. A máte-li zájem se sejít, jsem schopen Vám doložit stavebním povolením, že stavební povolení vydané na můj dům bylo vydáno zhruba rok před tím, než byla schváleny výstavba PZ. A to se týká i dalších min. 17 domů. Pozemek pro výstavbu jsem také nekoupil od města.
Tím vůbec nechci říci, že se nestavěly další domy po schválení výstavby PZ. Takže příště, než něco plácnete si nejprve ověře fakta. Podvod udělal někdo (město?) na mne ne já městu.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  anonym

Datum:  01.08.2005 11:47

I kdyby jste měl v tomto případě pravdu, budiž, je to jenom hra čísel. Na podstatě věci to nic němění.

Promiňte, ale jste hlupák, který nevidí dál než do škarpy za vlastním plotem.

Zdravím

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Ronnie

Datum:  01.08.2005 15:16

Nech si svoje rozumy, do škarpy patříš Ty.
Pan Lebduška má pravdu, Chrudim není město, které by mělo nabízet nějaké průmyslové zóny, pokud o nabídky tohoto města stál za celou dobu rádoby existence pouze investor charakteru Colorobie a jinak nikdo podstatný, je to přinejmenší k zamyšlení, kde se asi stala chyba.
Proč to nefunguje tak, jak se plánovalo? Rozhodně to není jenom o nějakých lidech v Chrudimi, kterým se nelíbí to, že by kvalitu jejich bydlení mohla negativně narušit nějaká průmyslová zóna, která je celkem blízko jejich domů.
Jenom dobře, že nejsou lhostejní.
Je to o atraktivitě města, o jeho poloze, o dopravní infrastruktuře a také možná o struktuře pracovní síly a možnosti sem určitou pracovní sílu nalákat (návaznost na trh s byty....) a především o vedení města, které jeho obraz pro investory vytváří. Chrudim rozhodně nemá z průmyslového hlediska takový význam jako Pardubice a bohužel, možná bohudík, ho nikdy mít nebude.
Proč by tedy Chrudim nemohla mít jiný primát, třeba v pěkném bydlení, kvalitním sportovním zázemí pro trávení volného času, atd....??? A veškeré priority finančního charakteru nasměrovat ne do lákání "žádných" investorů, ale do obchvatu města?

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  01.08.2005 23:13

OK. Chrudim skutečně není lákadlem pro investory. Chrudim by mohla jít jiným směrem, ne cestou mamutích průmyslových zón, zamořování ovzduší a spodních vod. Chrudim by měla jít cestou kvalitního bydlení, kvalitního zázemí pro obyvatele. A má na co navazovat, ať ve sportu, tradicích vzdělání, kultury i zábavy. A skutek? Rušení letiště, zrušení Palučin, stagnace DDM, stagnace sportovních klubů, stagnace školství, zdravotnictví. Místo podpor priorit jako školství, zdravotnictví, vybudování obchvatu a rozvoje bydlení se peníze utápí v PZ, kam investor nepřijde, rozprodává se (spíše rozdává) městský majetek za hubičku, jen aby bylo něco k urvání, neboť z města krev neteče.
Nebude to náhodou tím, kdo sedí v čele města a kdo je v radě? Umí tito lidé něco jiného než pletichařit? Pan starosta Libý sliboval kanadskou universitu. Rok s rokem se sešel a universita je v nedohlednu. Splnil on vůbec někdy nějaký slib? Před časem zde zazněla výzva k odstoupení p. Broďáka. To je tak dobrý primář, že se mu pod rukama ruší urologické oddělení v chrudimské nemocnici. Zřejmě pro samou politiku nemá čas na svůj primariát. Obdobné je to u p. řídícího Beránka – ve škole vládne rukou despoty, dobří kantoři mizí a úroveň školy rapidně klesá. A tito lidé v čele s p. Libým, kandidátem do senátu (nebo parlamentu?) a p. Řezníčkem, lídrem téměř všech politických stran a člověkem bez vlastního názoru vládnou městem. Co tedy můžeme čekat, když nejvýraznější změna v Chrudimi na kterou se zmohli je návrh předláždění Široké ulice?

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  31.08.2006 11:49

iDnes

http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?r=Bmfpardubice

Pardubický (Kraj Pardubický)
Univerzita v Chrudimi? Další zpoždění
Chrudim - Chrudim se stále nemůže dočkat chvíle, kdy se stane univerzitním městem. Radní už třetím rokem jednají se zástupci kanadské univerzity Thompson Rivers, která chce ve městě zřídit svou pobočku v bývalém kapucínském klášteře. Kanaďané ji ale neotevřou na podzim, jak plánovali, ale snad příští rok.

„Jsme už dohodnuti, že by nám do zářijového jednání zastupirelstva měli poslat žádost o prodej kláštera s tím, že by rekonstrukci provedli za vlastní prostředky,“ uvedl starosta Chrudimi Ladislav Libý.

Smlouva s univerzitou bude podle něj ošetřena tak, aby se příchod školy nemohl stát jen zástěrkou pro získání nemovitosti v centru města. „Smlouva bude uzavřena tak, aby se zamezilo spekulativní koupi s následným prodejem. Kdyby chtěli odejít, tak by město mělo na budovu předkupní právo,“ uvedl Libý.

Thompson Rivers University, která dnes má univerzitní areály v okolí osmdesátitisícového města Kamploops v Britské Kolumbii, byla založena v roce 1970 jako regionální všeobecná škola. Částečný univerzitní status získala škola v roce 1989, plné uznání statusu se jí dostalo až v roce 2004. Dnes se univerzita chlubí největší šíří studijních programů v Kanadě, které využívá 9600 studentů. Na škole je možné studovat všechno možné, od ekonomie, kriminalistiky, novinařiny a učitelství až po technické obory. Roční školné na univerzitním oboru činí v Kanadě 3820 dolarů ročně.

Pro Kanaďany je Chrudim podle radních atraktivní nejenom nižšími cenami, ale údajně i poklidným maloměstským životem, který by neměl odvádět studenty od studia.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - pardubický kraj

Autor: (dp)

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Pirát

Datum:  31.08.2006 17:27

Dotaz, POSLANEC LIBÝ to bude mít v kanadských nebo amerických dolarech??Jistě potvrdí druhý muž ODS Čechlovský.Děkuji předem za vyčerpávající odpověd.Také strana.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Georgina

Datum:  02.08.2005 16:15

No, možná bychom mohli založit nové téma...Úsměv

Shote, máte pravděpodobně dost velký přehled, co se kde děje - zajímalo by mě, kteří dobří kantoři odešli z gymplu. Odpovíte mi?

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  anonym

Datum:  02.08.2005 08:27

Shote, tohle (politický rozbor osobností v Chrudimi) už jsme slyšeli. Dál, prosím, dál. Máš něco nového, co zde ještě nezaznělo?

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  03.08.2005 22:42

No, máš-li zájem, může zde zaznít tvé občanské jméno a příjmení.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  anonym

Datum:  04.08.2005 08:29

Pardon, oprava příspěvku, ne "schopen", ale "schopna", pochopitelně. Mimochodem, neříká Ti něco jméno "Pavlasová"?

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  anonym

Datum:  04.08.2005 08:27

Obdivuju Tvoji drzost, shote. Jak si vůbec můžeš dovolit po mně chtít něco, čeho sám nejsi schopen? Začni u sebe, když už chceš kázat vodu (já se k Tobě ovšem nepřipojím).

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Ronnie

Datum:  02.08.2005 09:43

Co dál? Jak dál? Vždyť podstata toho, co se děje, je v tom, jací lidé a jakým způsobem to (řízení věcí veřejných) provádí.
A uvědomme si, že jde na prvním místě o peníze, o peníze města, tedy občanů, kteří v něm žijí.
Pro jejich blahobyt by měly ty prostředky sloužit, ne pro blahobyt těch (a jimi volených či jmenovaných), do jejichž rukou byly na základě mandátu z voleb vloženy.

Komentáře na takovýchto chatech situaci stejně nezmění, to mohou pouze volby, ale proč někdy nepopsat věci pravými jmény, že? Pravda bývá často nepříjemná a mnoho lidí ji zakrývá.
Každopádně pro mne budou dostatečným signálem pro budoucnost tohoto města další volby a pokud z nich vzejde podobné uskupení, které vévodí městu v současné době, tak se to Chrudimákům líbí a vše je tedy v pořádku. Otázka je samozřejmě v jakém.....?????



Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  MIREK

Datum:  27.07.2005 20:31

Ono to je jednoduché.Za komanče se všichni báli jenom šepnout svůj názor.Najednou jim otrnulo a kecaj do všeho,aniž by věděli která bije.Ale to je přece ta známá vlastnost ČECHŮ.Nejhorší řidiči,voliči atd.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  anonym

Datum:  23.06.2005 18:45

Tak koukám, že Vám jde především o tu zeleň, pro což pak už jenom vymýšlíte účelové argumenty. V třetím bodě Vaší "logické" posloupnosti se tak dostáváte ke konečnému důvodu, proč je "parčík" potřeba zachovat: kvůli tomu, že nebudou parkovací místa (!!!). To je navíc, jak jsem už včera psal, i typické vylévání dítěte i s vaničkou.

Ano, máte pravdu, k tomu parčíku mám skutečně velmi, velmi přezíravý postoj. Vlastně si přeju, abych už tam nebyl a stál tam Kuštův "Grand".

A pokud se tedy chcete točit na parkovacích místech: už pár let nežijeme v době krále klacka, aby záležitosti infrastruktury a občanské a dopravní obslužnosti nebyly brány komplexně v potaz. To dělali bolševici, že naflákali na Větrník paneláky a lidi tam pak několik let parkovali na hlíně. Na tohle jsou dneska celkem fest normy, takže bych vůbec neměl strach o to, že by si to úřady nepohlídaly. Zajímavý je příklad plánovaného multikina vedle pardubického Grandu. Investor si musel vyškemrat výjimku z množství postavených vlastních parkovacích míst, pro která jinak existují dost striktní koeficienty podle kapacity budov. A ta chybějící místa bude muset postavit za své peníze o kus dál, a to na (tuším že) městské parcele. Taková byla podmínka při vydání územního rozhodnutí.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  anonym

Datum:  23.06.2005 18:47

Pardon, oprava, pro vydání STAVEBNÍHO rozhodnutí

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  22.06.2005 23:13

Takže díky anonymovi vím, čí pes zanechává hovínka okolo kostela. Anonyme, slušný člověk po svém miláčkovi uklízí, ale to je na tebe moc, to ty nechápeš, že ano? A ten strážník by tam byl dobrý, alespoň by park byl parkem a ne toaletou pro psy.
Sice nevím co vše vědí čtrnáctiletí školáci, ale pro osvěžení tvé paměti: ani ten kostel není původní, zdaleka nevypadá tak, jak vypadal před rekonstrukcí. Takže: máme-li vytvořit původní vzhled náměstí musíme nejprve přestavět kostel a pár baráků okolo. A pak vůbec nejlepší by bylo, aby všichni chrudimáci jezdili místo s auty s trakaři, jen konšelé by mohli jezdit na koni.
Nynější vzhled náměstí je dán historickým rozvojem a potřebami rozvoje města. Určitě nebylo potřeba parků ve středověkém městě, z důvodu obrany byla náměstí uzavřená a kolem měst byly hradby. S rozvojem zbraní, vojenské taktiky a obchodu se ustupovalo od hradeb a města se otevírala pro obchod. S postupným kácením lesů a zastavováním kdejaké plochy začaly nabírat na významu městské parky a parčíky a mnoho osvícených lidí věnovalo část svých pozemků na městské parky, místo lukrativních prodejů na stavební parcely. Jaký je význam zeleně ve městě, to snad dnes vědí na rozdíl od anonymů i mladší, než čtrnáctiletí školáci. Proto je třeba chránit každý kousek zeleně a každý strom ve městě rostoucí. Zkus si zjistit, jakou hodnotu má každý z oněch tam rostoucích stromů. Město má dostatek prostoru na rozšiřování a výstavbu nových domů. Co však nemá, to jsou peníze. A takovouto rekonstrukcí Široké ulice a nedávno rekonstruovaného náměstí jich bude mít ještě méně. A to vše jen pro zatraktivnění soukromé investice? Bohužel tvůj názor zapadá do koncepce nynějšího vedení města.
Urvi co můžeš a po nás potopa.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Mara

Datum:  23.06.2005 07:15

Promiňte, ale nikde jsem opět nenašel to o čem píše Shot (tj že by po psovi Anonyma jeho majitel nesbíral exkremnty (rozumějte "hovna" Úsměv ) . No nicméně mi tím Shit potvrdil Úsměv , že platí rčení: čím více se s hovnem (Shotem - Shitem) mažeš, tím více smrdíš Ok? . To platí v životě a zde na tomto diskuzním fóru dokonce možná i 3x .

PS: mimochodem díky Anonyme, docela jsem se zasmál u tvého článku Úsměv

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Adalbert

Datum:  22.06.2005 16:37

Podotýkám, že rovněž nejsem historik, ale tak, jak uvádí p.
Lebduška to rozhodně nebylo. Proluka mezi balustrádou a kostelem byla až do 19. stol. zastavěna budovou starého děkanství a tudíž tam nebyla žádná ulice. Těžko také říci, kam by taková ulice vedla-nejspíš přímo do hradební zdi. Brána směrem na východ a jihovýchod byla v prostoru Žižkova náměstí jako vyústění Břetislavovy ulice. Středověké povozy, když vyjely z Široké ulice, tak mířily přes náměstí do Břetislavky. Problém však je spíš v tom, že ve středověku nebylo náměstí průjezdovou zónou jako dnes, ale skutečným středem města. Těžko si lze představit středověký povoz spěchající např. od Pardubic na Vysoké Mýto, jak projede dvojitou bránou v prostoru před Muzeem, předrkocá náměstí a pokračuje bez zastavení další dvojitou bránou na Žižkově náměstí v cestě. Spíš by se na náměstí zastavil, zašel do krčmy, nebo, pokud by se nechtěl zastavit, projel by spíše mimo město, aby se vyhnul dvojité perlustraci v branách. Taky přes náměstí nevedla asfaltová ranvej.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  pavlicek

Datum:  23.06.2005 22:04

Podobu náměstí dobře představuje fotka z doby, kdy se rekonstruovaly do dnešní podoby věže kostela, je to z období začátku fotografie a možná jedna z nejstarších fotografií pořízená v Chrudimi - viz odkaz - Fotogalerie, Stará Chrudim, 22 druhý řádej, fotka vlevo. Je vidět že mezi kostelem a balustrádou (+ dalším domem) průjezd existuje, samozřejmě že mezi balustrádou a "katastrálem" také. Osobně se přimlouvám za to, aby náměstí dostalo opět svůj uzavřený tvar, myslím, že tím příliš neutrpí průhled z náměstí na kostel a růžovku, stejně jako naopak - od Růžovky do náměstí.

Co se obousměru v Široké týče - jsem jednoznačně pro zachování obou směrů. Nyní je ale situace taková, že si mnozí (i já) zkracují cestu do Hypernovy a zpátky, takže tu jezdí asi o 5/4 aut více, než budou jezdit po úpravách. Přimlouvám se za omezení už nyní - omezením rychlosti značkami - a nečekat na to, až provoz v Široké ulici omezí nově nainstaĺované "široké" schůdky.

Se značnými rozpaky sleduji záměr postavit blok domů podél kostela a "parčíku" - kostel nesmíme zakrývat víc, než už je, je to jen trocha z toho mála, co v Chrudimi máme.
tady bych se přimlouval za mnoho přemýšlení.

pp

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  24.06.2005 13:25

Přikládám odkaz na dobovou fotografii o které se ve svém příspěvku zmiňuje p. Pavlíček:

http://www.chrudim.info/fotogalerie/chrudim/pavlicek00_velke.jpg

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Max

Datum:  24.06.2005 17:16

Tak jak jsme to z tisku a koneckonců i z příspěvků na portále pochopil, účelem "renesance" našeho náměstí je zklidnění centra města a přitom ponechat průjezd dopravě.
Nemyslím si, že se kvůli tomu musí ausgerechnet dělat nějaká šikana doleva a zase doprava. Dle mého názoru stačí stávající silnici patřičně zúžit+vyvýšit na úroveň ostatních ploch pro pěší a samozřejmě vydláždit. A co největší kočičí hlavy, aby to "tranzitující" auta (p. Pavlíček, já a mnoho ostatních odradilo). Potom to nebude o tom, že centrum nelze projet (i z obou směrů), ale že kdo chce, ať si to jede, kdo ne - ať objede.

Soudě dle obrázků stavu v 19.stol (!!!) je průjezd mezi "prochcanou" balustrádou a katastrálem tak akorát pro povoz s jedním volem. "Dvouvolák" by už asi neprojel... A jelikož jsme v 21.stol. tak tahle varianta je tak akorát pro zkrácení volné chvíle pana architekta.

P.S. ...a Širokou taky zúžit co nejvíc, v době zásobování (předem určené) na půl hoďky zavřít a hotovo...

Zdar a sílu všem Chrudimákům

Max

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Jan Roček

Datum:  24.06.2005 07:39

je to tato fotografie:

http://www.chrudim.info/fotogalerie/chrudim/pavlicek00_velke.jpg

Jsem také pro uzavření náměstí, ale formou zastavění balustrády a ponechání volného průjezdu okolo kostela.
Silnice by stačila jen předláždit a mohla by se i zůžit. Blok domů, těsně podél kostela, sahající až ke škole Růžovce, tak jak ho plánuje pan Koucký, nikdy v historii města neexistoval.
Stejně tak Široká ulice nikdy nevedla mezi balustrádou a katastrem.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  anonym

Datum:  24.06.2005 08:42

Pane Roček, nebo další, nevíte někdo, jak tedy vypadal prostor za náměstím (za kostelem), přesnějši řečeno mezi parkem na Školním náměstí a farou? To tam nebyly žádné domy?

A která "výpadovka" z náměstí nahoru tedy byla tou hlavní: Břetislavka, nebo ta v profilu dnešní Široké ulice, nebo průjezd mezi balustrádou a katastrem? Neporadil by třeba p. Šulc nebo p. Krečmer?

Tohle vědět, taky by to pomohlo...

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Ivo Šulc

Datum:  24.06.2005 10:15

Doporucuji srovnat historicke mapy publikovane v Historickem atlasu mest, svazku Chrudim: Hluboko do 19. stoleti byl v prostoru Skolniho namesti prikop a hradba s bastami, castecne sem zasahovala budova stareho dekanstvi (zborena na konci 19.
stoleti). Jediny pristup do centra z Noveho mesta byl tehdy Bretislavovou ulici. Prolomenim a posleze zanikem hradeb u kostela vznikla nynejsi hlavni prijezdova komunikace. Jeji rostouci vyznam vedl mj. ke zboreni jednoho ze dvou domu na miste dnesni "balustrady" (tusim, ze v roce 1897). V souvislosti s vystavbou budovy gymnazia cp. 6/II (Ruzovka) kolem roku 1863 provedl architekt Schmoranz radikalni upravy prostoru Skolniho namesti a dal zaklad pozdejsi vystavbe. Do te doby stala na miste Ruzovky rada malych domecku, dale zde bylo dekanstvi a jinak byl prostor volny (kdyz pominu kapucinsky klaster s kostelem ze 17. stoleti). Soucasny tvar namesti byl dan zbudovanim Ruzovky, drevarske skoly (80. leta 19. stoleti) a noveho dekanstvi (90. leta). Od te doby zustal nezmenen. Zamer vybudovat na miste dnesniho parciku se sochou M. Jana Husa mestske divadlo a zaplnit tak rozsahly volny prostor nebyl realizovan.
V obdobi socialismu melo vzniknout na miste balustrady sidlo OV KSC, na miste travniku pred dekanstvim a drevarskou skolou parkoviste, s jinou zastavbou se podle mne dostupnych pramenu nepocitalo.
Snad to pro zakladni orientaci staci.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Michal Konvalina

Datum:  25.06.2005 11:23

Ad historicke mapy z knihy Historicky atlas mest:

http://www.hiu.cas.cz/atlas/chrudim.htm

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  27.06.2005 09:18

Perfektní stránečka, škoda jen že tam ty mapy nejsou ve větším rozlišení. Takhle tam toho není moc vidět. Bohužel, škoda

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Michal Konvalina

Datum:  27.06.2005 19:22

Tak ja prihodim jeste dva odkazy na historicke pohlednice z CR a okoli.

http://www.philashop.cz/asp/polozka.asp?id=394&start=0 http://filatelista.wz.cz/Galerie_Chrudim.htm

Co ty na to admine? Nerozsiris fotogalerii? :)

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  28.06.2005 18:06

Vůbec nestíháme, takže fotogalerii zatím necháváme stranou.
Plánů a nápadů do budoucna je ale stále ještě hodně .... teď užíváme léta Ok?

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Max

Datum:  27.06.2005 19:50

Tak soudě dle obrázku, za které patří big dík, tak se v našem případě bude opravdu jednat pouze o zastavění "WC-strády" a vydláždění silnice.

Žádnej slalom nebo něco podobnýho tam nevidíííííím.

Nemáte někdo, prosím, info z dnešního zastupitelstva?

Ď

Max

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  29.06.2005 11:32

Noviny Chrudimska - 29.6.2005

Resslovo náměstí? Kdeže, ženě vadily zvadlé květy u pomníku

Zatímco chrudimští zastupitelé debatovali v pondělí horlivě o studii radikální změny Resslova náměstí, diskuze místy sklouzávala vinou veřejnosti do úsměvných témat.

http://okresy.mojenoviny.cz/chrudim/zpravodajstvi_cr/VC20050629000006.html

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  29.06.2005 11:31

iDnes

http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?r=Bmfpardubice

29.6.2005 Pardubický - strana 2 Musíme stavět, jak nám zobák narostl, říká architekt

Chrudim Příchod renomovaného pražského architekta Romana Kouckého do Chrudimi připomíná účinky pádu kamene na hladinu klidného rybníka. A rozhodně za to nemohou jen jeho originální vousy. Přišel totiž s překvapivou myšlenkou přeměnit Resselovo náměstí a zastupitele v pondělí přesvědčil, aby mu nechali volnou ruku a mohl připravit vše pro přestavbu centra.
Koucký prosazuje, aby ulice, která náměstí protíná, vedla po jeho obvodu a vedle kostela se postavil nový blok domů.
„Chceme vrátit morovému sloupu s kašnou jeho centrální pozici.
Snažili jsme se zároveň vrátit kostelu výsostné postavení, tedy uprostřed bloku domů, a nikoliv podél ulice,“ říká.
Nová ulice mezi Sportem Pelikán, farou a novým blokem budov by podle něj měla mít charakter například zmizelé ulice Husovy na Kateřině. „O té se neustále v Chrudimi hovoří a lidem stále jakoby chybí,“ řekl Koucký.
Nejvíce bude lidi zajímat vzhled budovy, která vyroste v těsném sousedství kostela. Proč se tím nezabýváte? Pro mnoho lidí je to nepochopitelná záležitost. Měli jsme za úkol připravit urbanistickou studii, studii veřejných prostranství, tedy to, co je lidově řečeno pod nohama. Co je od chodníků nahoru, je otázka architektonická a tu jsme neřešili. Bylo by hezké, kdyby dům měl být postaven podle mého návrhu, líbilo by se mi to, ale není tomu tak.
Vzhled domu určí další projekty a studie i stanoviska orgánů státní správy. Ta věc bude mít dlouhou historii. Vy osobně byste ale asi nesouhlasil s tím, aby vedle kostela vyrostla budova třeba ve stylu konce devatenáctého století, která by pro lidi byla přijatelná? Nelze se vracet, nelze napodobovat. Když napodobujeme, lžeme.
Myslím si, že lhát se nemá. Myslím si, že musíme stavět současně, musíme ukládat do města současnou vrstvu, která je vrstvou naší. Musíme stavět tak, jak nám zobák narostl, nikdo z nás si neobleče barokní šaty ani gotické škorně, nikdo z nás nepojede do města na koni.
Jistě ale víte, jak to bude v Chrudimi kontroverzní...
To není jen v Chrudimi, to je všude. Věřím, že to lidi bolet nebude, je to otázka informací, kulturního rozhledu a třeba i mediální podpory.
Kdo definitivně rozhodne o nové podobě náměstí? Poslední rozhodnutí musí zůstat na zastupitelstvu. Nebudeme rozhodovat my, veřejnost ani úředníci, ale zastupitelé právě na základě toho, co budou říkat média, co bude říkat veřejnost, dotčené orgány státní správy.
Alespoň se bude v Chrudimi něco dít...
To je v podstatě rozumný závěr. V celé České republice, asi Chrudim nevyjímaje, je největší chybou to, že se tu nic neděje.
Neustále se bojíme, že něco zkazíme, a tak radši neděláme nic.
Tak se neustále vzdalujeme světu, který je kolem nás.

***

Roman Koucký

Vystudoval FA ČVUT v Praze. Je držitelem dvou Grand Prix Obce architektů. Jeho práce byla dvakrát nominována na cenu Mies van der Rohe. Získal také Cenu Evropské asociace ocelových konstrukcí za Mariánský most v Ústí nad Labem.
V anketě časopisu Structural Ingineering International byl Mariánský most zařazen mezi deset nejzajímavějších staveb světa za posledních deset let.

Foto popis| KONTROVERZNÍ ARCHITEKT. Roman Koucký počítá s tím, že jeho návrh vzbudí mezi lidmi emoce.

Autor: DAVID PŮLPÁN

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  hel

Datum:  30.11.2006 12:39

"...Musíme stavět tak, jak nám zobák narostl, nikdo z nás si neobleče barokní šaty ani gotické škorně, nikdo z nás nepojede do města na koni. "

V tom případě jaksi nechápu, co dělá na Široké ulici ta žulová dlažba .

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Dana Kubaštová

Datum:  19.07.2005 22:00

Renomovaného architekta Romana Kouckého neznám, pouze z doslechu a čtení. A ostatně, jak by ho člověk měl znát blíže, když před připravovaným projektem v Chrudimi nikdy v životě nebyl.....jak i sám uvedl.Na toto mohl přijít jen člověk neznalý historie a vztahu k historii. Celé město je bohužel poznamenáno architekturou komunistů, ale ani oni za dobu trvání svého vládnutí a jejich ideologie si netroufli devastovat historickou hodnotu jádra města. Majitelé domů jistě budou mít co mluvit do výstavby, která snad se neuskuteční (počínaje narušením statiky domů...) Vždyť zkuste si na náměstí zažádat byť je o výměnu stávajících oken a uvidíte, co všechno Vám památkáři neschválí. Takže pevně věřím, že budou opět trvat na svém a pana architekta Kouckého nechají tvořit někde jinde. A jako renomovaného architekta je přece škoda, nedopusťme v naší Chrudimi plýtvat jeho talentem, ať si ho v Praze nechají přestavět třeba Staroměstské náměstí.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Dana Kubaštová

Datum:  19.07.2005 22:10

oprava: A jako renomovaného architekta je ho přece v Chrudimi škoda, nedopusťme plýtvání jeho talentem, ať si ho v Praze nechají přestavět třeba Staroměstské náměstí.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Glen

Datum:  29.11.2006 16:01

Já se domnívám, že by pana Kouckého měla Chrudim maximálně využít. Jedná se jistě o odborníka na svém místě, viz. jeho další vítěztví v architektonické soutěži na most v pražské Troji:

http://www.expresdenik.cz/novy-most-v-troji-ulehci-prazske-doprave-fpq-/en_zpravy.asp?c=A061128_065459_en_zpravy_Hoj

Zatím zřejmě rekonstrukce Široké ulice příliš kladného ohlasu nevyvolala, ale počítám že až opadne první hysterie a trochu si na změnu zvykneme, tak zavládne spokojenost.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  kacafírek

Datum:  20.07.2005 17:39

Centrum Prahy není potřeba přestavovat, mají tam trvale návštěvníků habaděj. Zato v Chrudimi v sobotu a v neděli chcípl pes. A co teprve až se odstěhuje úřad, to se budou muset podnikatelé v centru hodně snažit, aby nalákali kupce. Ještě štěstí, že je tam ta pošta. Zatím.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  T.

Datum:  20.07.2005 22:04

... a protože je v pěší zóně, a nedá se tam pro balík dojet autem, tak ji klidně můžou zrušit taky. No ne?

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  kacafírek

Datum:  21.07.2005 15:59

Česká pošta, to jsou už dnes soukromníci, tudíž záleží jen na nich, kde budou....

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  09.07.2005 01:14

A proč ne. Rozhodně by bylo lepší postavit architektonicky zajímavou budovu, citlivě zakomponovanou do okolní zástavby v zóně starého města, než jakousi pseudorenesanci (gotiku? …). V tom má pan architekt, dle mého soudu, zcela pravdu.
Ovšem nejlépe by bylo, nestavět tam nic. Ona ta proluka tam je už hodně dlouho a silnice tudy vede z náměstí přes sto let. Především město by mělo bránit zeleň v centru. A oživit centrum tím, že se nastaví jeden barák vedle druhého, bez možnosti řádného příjezdu? Možná to bude architektonicky pěkné, ale k bydlení nepraktické. Obchůdky? Nevýše tak hospody. Obchůdky jsou již převálcovány supermarkety a po dostavění nových zmizí další. Kdo pojede nakupovat na náměstí, kde nezaparkuje a když, tak jen v podzemí za min. 50 Kč/hod? A když už jsme u toho centra. Kde je ona slibovaná kanadská universita? Nebo pan starosta zase jako obvykle jenom žvanil, aby odlákal pozornost od jiných problémů?

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Josef Jarkovský

Datum:  19.07.2005 09:15

Nedá mi nepodělit se o jednu zkušenost: prázdninové cestování mě zavedlo do Litomyšle. Mají tam krásné náměstí, opravené domy, podloubí, občas i nějaká zahrádka před restaurací. A taky tam mají dlažbu a obousměrný provoz. A to je to, proč píšu. Když pominu, že pro auta se tam nedá pořádně přejít, tak ten hluk, co působí auta na dlažbě je hrozný. Po asi pěti minutách jsme náměstí opustili o odmítli se tam vrátit, natož si tam sednout na zahrádku a dát si oběd. Radši jsme chodili bočními uličkami, které jsou klidné, i když rozhodně ne tak hezké, jako námětí. A tohle chcete udělat i s Chrudimí?! Už jsem tady o tom jednou psal, že pokud má někdo zájem, aby měl okolo sebe dostatek projíždějících aut a hluku, ať jde na Borznu. Opravdu nechápu, jaký přínos by mělo vydláždění průjezdu náměstím a Široké ulice kromě zvýšení hluku, zatížení okolostojících domů vibracemi a utracení spousty peněz. Nevím, proč p. arch, Koucký nemá rád pěší zóny. Přitom se obrací zpět do 19. století, kde vlastně byly pěší zóny všude, protože prostě nebyla auta. A sem tam nějaký povoz je totéž, co sem tam nějaké auto v pěší zóně. Mě se pěší zóny líbí, chodit umím a nevadí mi to a rozhodně by mi nevadilo, když tam přijede auto s tělesně postiženým. Ale proč ostatní? Znovu musím opakovat, proč si ničíme klidné centrum tím, že tam necháme jezdit auta v obou směrech a navíc ještě pokud možno po dlažbě. Postavte se dneska na náměstí a zkuste si spočítat, kolik aut, co tam projedou opravdu jede na náměstí. A to, že se náměstí vydláždí a udělaji se tam nějaké šikany, podle mě provoz nezměnší. Neznám chrudimáka, který by dobrovolně objížděl město, když může jet přímo. Dokud tam nebude zákaz vjezdu, nic se nezmění. Průjezd od Bídy k divadlu je dobrý, pro zájemce o parkování je tam také dost místa a na náměstí je to kousíček. Ale Širokou ulici bych ve směru od Bídy opet uzavřel. A ještě k té dlažbě: zeptejte se nějaké paní nebo slečny, jak se jí chodí v lodičkách po dlažbě - odrbané podpatky, "vykloubené" kotníky, a co cyklisté - taky nic moc...
To jsem se teda rozkecal - no třeba pak přijde Mara na sraz.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  T.

Datum:  20.07.2005 22:22

A ještě něco: nedávno jsem se vracel z dalekeho kratce mluviciho severovýchodu republiky (taky je tam krásně, když člověk umí najít to pěkné) a velmi rád jsem se s napakovaným autem zastavil v Litomyšli na náměstí na kafíčko. Pořád je lepší z hrníčku než z termosky nebo kelímku. A na to auto člověk alespoň vidí a po kafíčku ho tam nemá polovinu Úsměv (toho napakování). Nebyl to takovej kravál, aby si jeden v poklidu nepopovídal. V mnoha hospodách v CR si jeden nepopovídá, ani dva ne, protože přes tuctuc se neslyšej ani když jsou vedle sebe.

Asi tak.

Jo a pro slezinu navrhuju podnik, kde nemaj defaultně tuctuc.
Pak bychom tedy moc nepokecali. Je fakt, že ve všech navrhovaných podnicích jsem už hóóódně dlouho nebyl :(, tak neznám realitu.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  pavlicek

Datum:  21.07.2005 07:42

Take ja bych chtel poprosit o pozvanku na onu slezinu - pp

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  T.

Datum:  20.07.2005 22:10

Jasně že náměstím jen projedu. Zaparkovat se tam nedá, tak musím až nahoru k sokolovně. A co si vyzvednu na poště, to si tam musím donýst zpátky!

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Jana Malá

Datum:  09.07.2005 10:50

Náš starosta má příbuzné v Kanadě, a proto se domnívá, že pro větší jeho slávu stačí vypustit jakýkoli nesmysl, za který by se jinak každý trochu inteligentní člověk musel stydět

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  28.06.2005 18:56

Noviny Chrudimska - 28.6.2005

Odsouhlaseno! Chrudimské náměstí čekají zásadní změny

http://okresy.mojenoviny.cz/chrudim/zpravodajstvi_cr/VC20050628000009.html

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  28.06.2005 18:09

iDnes

http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?r=Bmfpardubice

28.6.2005 Pardubický - strana 1 Chrudim řekla ano změně náměstí

Chrudim Resselovo náměstí v Chrudimi čekají převratné změny.
Zastupitelé se totiž včera shodli, že chtějí, aby v těsném sousedství kostela Nanebevzetí Panny Marie vyrostl nový blok domů a hlavní silnice, protínající náměstí, vedla v budoucnu podél staré radnice a děkanství.
O definitivní podobě náměstí budou radní v Chrudimi debatovat v příštím roce a půl s památkáři, úřady i s veřejností.
„Jsem spokojen, že architekt nechce vedle kostela nějaký monolit, ale počítá i s možností, že tam bude blok menších domů. V nich by mohla vzniknout řada malých obchůdků,“ řekl zastupitel Ondřej Kudrnáč. Architekt Roman Koucký má připravit studii, která umožní změnit takzvaný regulační plán městské památkové zóny. Teprve poté bude možné připravit samotnou stavbu. Tu by měl provést podnikatel Milan Kušta, který vyhrál soutěž města na zastavění balustrády a vybudování podzemního parkoviště v sousedství kostela.
„Chceme udělat pro veřejnost besedu o změnách, ale až ve chvíli, kdy bude studie ve stádiu srozumitelnější lidem,“ řekl starosta Ladislav Libý.
Lidé, kteří mají ke Kouckému návrhu výhrady, se bojí zejména úbytku parkovacích míst na náměstí. Na místě dnešního parkoviště totiž povede hlavní silnice. „Jednosměrku jsme zrušili právě proto, abychom oživili centrum města. Tímto řešením náměstí naopak vylidníme. Představa, že někdo bude parkovat v podzemí, aby nakoupil v drogerii u Gabriela, je přitažená za vlasy,“ řekl zastupitel Jaroslav Trávníček.
Koucký věří, že do podzemního parkoviště přesunou svá auta lidé, kteří na náměstí bydlí a podnikají.
„Lidé, kteří pojedou na poštu či nakoupit, musí mít možnost na náměstí krátkodobě zaparkovat,“ řekl Koucký.



Autor: DAVID PŮLPÁN

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Georgina

Datum:  27.06.2005 21:35

Moc se mi to libi, hlavne na tom jednom obrazku ty stromy okolo morovyho sloupu...kazdej kus zelene v centru je vitanej a turisti by si tam urcite neulevovali, protoze by na ne bylo ze vsech stran videt...HAHAHA!

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  anonym

Datum:  24.06.2005 11:04

Pane Šulc, díky, pro základ určitě.

Ale propos, Vy byste se nechtěl jako historik (a koneckonců i jako Chrudimák) k uvažované zástavbě proluky mezi Resselovým a Školním náměstím vyjádřit? Chápu, že by to nemuselo být zrovna na tomto anonymním fóru, ale co třeba v MF Dnes nebo v Novinách Chrudimska? Nebo by Vám (i v případě, že byste měl nepohodlný názor), dala radnice prostor ve Zpravodaji? To by bylo úplně nejlepší...

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Lebduška Josef

Datum:  23.06.2005 16:44

Asi ano, zřejmě ne všechny povozy jely centrem. A skutečně mohly odjíždět Břetislavkou. Bohužel na všech fotografiích, které jsem měl možnost shlédnout byla právě tato část buď zaryta trhem nebo průvodem, nebo tato část nebyla zobrazena vůbec. Ale vše vždy směřovalo přímo směrem ke kostelu a ne doprava k nynější drogerii p. Gabriela. Také je možné, že fotografie zachycují pozdější dobu, kdy již nestála Vámi zmiňovaná budova děkanství. A na dobových rytinách je je většinou kostel a ústí Břetislavky.
Proto prosím, nemá někdo fotografii či dobovou rytinu? Stačí fotokopie, kterou by mohl administrátor umístit na tyto stránky. Bylo by to zcela jistě zajímavé.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  anonym

Datum:  21.06.2005 23:54

Neberu názor, ale co to má u zastupitelů co dělat s JASNOU myslí? Já mám jasnou mysl taky, aspoň si teda myslím, a ta úprava náměstí mi tak ztřeštěná nepřipadá. Právě naopak. Takže apelujte prosím ne na jasnou mysl, vymyslete si něco jiného. Dík... Úsměv

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Jan Roček

Datum:  22.06.2005 09:11

Uvidíme jaké argumenty předloží pan Koucký na nadcházejícím zastupitelstvu. Byl bych rád, kdyby zastupitelé při rozhodování o tak zásadní věci, která ovlivní tvář historického centra města na několik příštích století, postupovali velmi uvážlivě, vzali do úvahy všechny známé argumenty pro i proti a především většinový názor obyvatel Chrudimi (zastupitel je od slova zastupovat, rozumí se ne sama sebe, nýbrž občany, kterými byl do funkce zvolen). Je to naše město, co si pan Koucký postaví v Praze je mi šuma fuk. Také bych rád slyšel názor i jiných renomovaných architektů. Mělo by existovat více studií od různých architektů a pak by bylo snažší vybrat nejvhodnější řešení. Jasná mysl tedy bude třeba v každém případě, bez předjímání výsledku.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  anonym

Datum:  22.06.2005 10:13

To v každém případě, s touto definicí jasné mysli už souhlasím.
Problematická je ale jiná Vaše výzva: brát v potaz většinový názor obyvatel. Asi se mnou totiž budete souhlasit, že anketu na diskusním fóru brát za bernou minci nejde (především kvůli malému počtu účastníků). Rozhodně by ale chtělo znát názor dalších architektů, jak správně říkáte. A také historiků.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Šikula

Datum:  14.04.2005 08:07

Reaguji na návrh obousměrný vjezd na náměstí.
Architekt navrhuje stupínky.
Myslím si, že to plno řidičů neodradí, ale nastane jiný problém, že budou řidiči před stupínkem zpomalovat až zastavovat svá auta, čímž způsobí kolaps v podobě kolony aut a více výfukových plnů.
Šikula

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  01.04.2005 10:24



iDnesiDnes - rubrika Pardubický region



1.4.2005 Pardubický - strana 2

Řidiči v Chrudimi budou v centru jezdit po schodech Chrudim Na náměstí v Chrudimi se bude jezdit po schodech.
Vybudování pozvolných stupňů na Široké ulici vedoucí na Resselovo náměstí navrhl architekt Roman Koucký a městská rada se za jeho plán postavila.
Šalamounský návrh sice nezakáže dopravu v centru, ale úprava ulice by měla odradit řidiče, aby si nezkracovali cestu jízdou přes centrum. Hotová by měla být nejpozději v příštím roce.
„Kulaté, neostré stupínky architekt navrhl udělat vždy po dvanácti metrech. U každého schůdku se obrubníky vyrovnají s vozovkou, takže tam vzniknou bezbariérové přechody. Bude to znamenat velké zpomalení aut a velké zklidnění centra ve prospěch chodců,“ uvedl starosta Chrudimi Ladislav Libý.
Politici se v Chrudimi hádají o změny v Široké ulici už deset let.
Nejdříve radní rozhodli, že tam bude jednosměrka, proti tomu ale vytrvale protestovali obchodníci. Podle nich totiž jednosměrka vyhnala z města turisty. Loni radní kvůli dopravním problémům provizorně pustili do Široké ulice auta v obou směrech. Od té doby se zastupitelé přou, zda do ulice jednosměrku vrátit, anebo z ní vyhnat auta úplně.
Například zastupitel Tomáš Žídek přišel s návrhem, podle kterého by se Široká ulice zcela uzavřela a stala se z ní pěší zóna. „Vidím tam vydlážděnou ulici, plno zeleně, předzahrádky, maminky s kočárky,“ uvedl Žídek.
S podobným obrázkem poklidu počítá i návrh Romana Kouckého.
Širokou ulici nechá město předláždit, vozovku zúží ve prospěch chodníků. „De facto by se to přiblížilo k pěší zóně. Cílem je vytěsnit tranzitní dopravu tak, aby ten, kdo si to chce zkrátit přes náměstí, si to zkusil jednou dvakrát a potřetí to už raději objel,“ uvedl Libý.
O návrhu Romana Kouckého bude muset rozhodnout ještě zastupitelstvo.
Libý zatím nedokáže odhadnout, zda by město dokázalo ulici předláždit a upravit už letos. „Předpokládám, že by se to mělo udělat nejpozději v průběhu příštího roku,“ uvedl starosta.




Autor: (dp)

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  11.05.2005 15:18

Příspěvek vložen na základě článku Zklidnění centra města: http://www.chrudim.info/zpravy/clanek.php?clanek=213

Zastupitelstvo města na svém posledním jednání jednomyslně schválilo koncept studie „Zklidnění centra města Chrudim - Široká ulice“, kterou vypracoval architekt Roman Koucký.
Předložená studie se zabývala Širokou ulicí v rozsahu od kruhového objezdu na Bídě přes Resselovo náměstí, Školní náměstí až po křižovatku u „Růžovky“.

Text celého článku naleznete zde

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Český rozhlas Pardubice

Datum:  20.04.2005 10:32

Přes chrudimské historické náměstí si většina řidičů zkracuje cestu z jednoho konce města na druhý. Už před rokem byla totiž zrušena jednosměrka v Široké ulici, která ústí na Resslovo náměstí. Chrudimská radnice si proto na začátku tohoto roku najala známého architekta Romana Kouckého a ten předložil radním návrh, který by měl zklidnit dopravu v centru města ve prospěch chodců a zabránit tak nechtěnému tranzitu.
Jak to bude možná v Chrudimi vypadat, se dozvíte z rozhovoru kolegyně Nadě Kubínkové. Ta oslovila starostu města Ladislava Libého.

115.mp3 (2.2MB)

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  13.04.2005 09:05



iDnesiDnes - rubrika Pardubický region



13.4.2005 Pardubický - strana 1 Náměstí v Chrudimi se změní

Chrudim se možná dočká revoluční změny přímo v historickém středu města. Radní v Chrudimi vážně uvažují o tom, že z Resselova náměstí udělají téměř uzavřený prostor. Asfaltová silnice, která jako velká jizva prochází jeho středem, by zmizela.

U kostela vznikne nový blok domů

Pražský architekt Roman Koucký městu navrhl, aby řidiči, kteří vyjedou po Široké ulici na náměstí, zahnuli doleva a pokračovali podél bloku domů stále nahoru. Vedle kostela by už nebyla hlavní silnice, ale na jejím místě by náměstí uzavřel nový blok domů. „Z architektonického hlediska jde o nejčistší řešení,“ soudí Koucký.
„Doprava by se dále zpomalila, morový sloup by byl téměř uprostřed. Architekt prostě navrhl způsob, jak dotvořit gotický ráz náměstí v 21. století. Osobně se mi to velmi líbí.
Skoro se divím, že to ještě nikoho nenapadlo,“ řekl starosta Chrudimi Ladislav Libý.

Problémem mohou být peníze i památková péče

S výjimkou radních se ostatní zastupitelé o překvapivém návrhu dozvěděli až včera na semináři. Kdyby město kývlo na Kouckého plán, znamenalo by to v budoucnu nejen velké investice do náměstí, ale i komplikovaná jednání s památkáři.
„Byla by to zásadní změna. Naštěstí o tom ještě nerozhodujeme, zatím si teprve dělám názor,“ řekl chrudimský radní Miloslav Macela.
„Vím, že Chrudim něco připravuje, ale dosud jsem to neviděl, takže se k tomu ani nemohu vyjádřit,“ uvedl Jiří Švec, ředitel pardubické pobočky Národního památkového ústavu.
V cestě plánu ale nestojí jen památkáři. Chrudim se totiž dohodla s podnikatelem Milanem Kuštou, že vybuduje na místě takzvané balustrády vedle kostela a někdejšího katastrálního úřadu hotel, kanceláře, byty a prodejny. Jedna ze dvou variant Kouckého návrhu ale vychází z toho, že zástavba náměstí bude vypadat jinak. A s tím Kuštův plán nepočítá. „Je to samozřejmě značná komplikace, pan Kušta by potřeboval stavět co nejdřív a bylo by nepříjemné, kdybychom ho měli zdržet,“ řekl Libý.
Regulační plán městské památkové zóny, který zastupitelé schválili před dvěma roky, nepředpokládal, že by se průjezd náměstím změnil.
„Regulační plán je udělán na základě památkářských doktrín, je vymyšlen tak, aby zastavil vývoj a ne aby hledal potenciál tohoto území. Jeho autory proto takovéto řešení nemohlo napadnout,“ říká Koucký, který navrhl i změny v Široké ulici, jež by měla být vydlážděna a opatřena malými schody, které by zpomalily auta.

Foto popis| ZMIZÍ JIZVA NA TVÁŘI NÁMĚSTÍ? Auta dosud projíždějící ze Široké ulice náměstím středem kolem morového sloupu by podle záměru chrudimské radnice měla v budoucnu jezdit podél řady domů (na snímku vpravo). Volný prostor vedle kostela Nanebevzetí Panny Marie by místo silnice vyplnila zástavba novými domy, která by náměstí opticky uzavřela.

Autor: DAVID PŮLPÁN

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Český rozhlas Pardubice

Datum:  20.04.2005 10:41

Chrudimští zastupitelé budou v pondělí rozhodovat o tom, jak bude vypadat historické Resslovo náměstí. Chtějí ho především oživit a zároveň zabránit řidičům, aby si přes něj zkracovali cestu. Vytlačit tranzit, zpomalit dopravu a upravit současnou podobu náměstí - to jsou úkoly, které radní zadali známému architektovi Romanu Kouckému. Ten radním předložil studii, která by tyto problémy vyřešila. Jak, to vám řekne redaktorka Naďa Kubínková.



Rozhovor s místostarostou Janem Čechlovským a investorem Balustrády p. Kuštou.

116.mp3 (2.37MB)

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  19.04.2005 20:36

Noviny Chrudimska - 19.4.2005

http://okresy.mojenoviny.cz/chrudim/zpravodajstvi_cr/VC20050419000032.html

Zastupitelé už rozhodli: Široká bude mít schody! Pro celý text článku klikněte na odkaz.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Český rozhlas Pardubice

Datum:  20.04.2005 10:47

Přes chrudimské náměstí v historickém centru se řidiči zkracují cestu z jednoho konce města na druhý. To se nelíbí většině obyvatel. Proto radnice oslovila známého architekta Romana Kouckého. Ten zastupitelům představil svou architektonicko-urbanistickou studii, která by toto náměstí oživila a zároveň zabránila nepříjemnému tranzitu. Více informací připravila redaktorka Naďa Kubínková.

117.mp3 (2.30MB)

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  20.04.2005 15:19

Noviny Chrudimska - 20.4.2005

Architekt Koucký pokládá Chrudim za elegantní město

Chrudimští zastupitelé se v pondělí shodli v tom, že zklidní dopravní situaci v centru města podle návrhu pražského architekta Romana Kouckého. Ten jim ještě před hlasováním nastínil svou vizi.

http://okresy.mojenoviny.cz/chrudim/zpravodajstvi_cr/VC20050420000005.html

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Český rozhlas Pardubice

Datum:  21.04.2005 09:58

Příspěvek vložen na základě článku Rozhovor s architektem Romanem Kouckým

Chrudimské Resslovo náměstí protíná frekventovaná silnice. Přes historické centrum si tak řidiči zkracují cestu z jednoho konce města na druhý. Většina z nich si navíc s dodržováním rychlosti nedělá těžkou hlavu. A tak veřejnost začala volat po změně. Radní proto oslovili známého architekta Romana Kouckého, aby jim pomohl podobu náměstí upravit. Architekt představil svou studii zastupitelům a ti její první část, která se týká Široké ulice vedoucí na Resslovo náměstí, schválili.

Romana Kouckého poprosila o krátký rozhovor redaktorka Naďa Kubínková.

121.mp3 (2.7MB)

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  19.04.2005 10:02



iDnesiDnes - rubrika Pardubický region

19.4.2005 Pardubický - strana 2 Spory o Širokou ulici v Chrudimi skončily

Chrudim Deset let trvající spory v Chrudimi o tom, zda Širokou ulicí, vedoucí na Resselovo náměstí, má vést obousměrný provoz nebo jednosměrka, včera skončily.
Zastupitelé jednomyslně schválili návrh architekta Romana Kouckého, který sice počítá s obousměrným provozem, ale zároveň chce ulici vydláždit a doplnit ji o devatenáct malých schodů, které řidičům znepříjemní cestu přes historické centrum.
Ulice tak bude průjezdná, ale auta by tam měla jezdit mnohem pomaleji a v menším počtu než dosud. Akce za zhruba sedm či osm milionů korun by měla být hotová letos nebo příští rok.
„Byla jsem proti obousměrnému provozu v Široké ulici.
Architekt Koucký ale předložil nečekané, elegantní a koncepční řešení,“ řekla zastupitelka Tamara Volejníková.
Kouckého studie zastupitele nadchla. Řada z nich dokonce chtěla záruky, že město upraví podle jeho originálního návrhu i náměstí.
Architekt navrhuje udělat z něj klasické, uzavřené čtvercové náměstí. Ulice, která jej dosud protíná, by vedla podél jedné jeho strany a prostor vedle kostela by byl zastavěn. S tím musí ale nejdříve souhlasit památkáři.
Radní slíbili, že v nejbližší době připraví plán, jak Kouckého studii uvést do života i při úpravách náměstí. „Je to velice komplikované a nechtěl bych to uspěchat,“ uvedl starosta Chrudimi Ladislav Libý.



Autor: (dp)

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Jan Roček

Datum:  19.04.2005 12:22

Zdravím administrátora a velmi bych na www.chrudim.cz uvítal novou anketní otázku: Jste pro zastavění prostoru těsně podél kostela (na místě dnešní silnice) blokem nových domů a přesunutí silnice ze středu náměstí k jeho okraji (podél staré radnice, katastru a fary) ? odpovědi např: 1) dobrý nápad 2) nesouhlasím - domy zakryjí boční pohled na kostel, největší dominantu města, posunutá silnice zkomplikuje dopravu a parkování na náměstí. Myslím, že to je velmi zásadní věc pro celé město, jeho atraktivitu, turistický ruch, atd... Nová zástavba by ovlivnila (kloním se k názoru, že spíše negativně) tvář historického centra na několik dalších století.

Naopak, na předláždění Široké ulice se už doopravdy těším Úsměv

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  19.04.2005 16:45

Jak jsem si stačil již všimnout (správně poznamenal Anonym), výběr anketních odpovědí musí být "čistý".

Návrh odpovědi - "Volba 2) nesouhlasím - domy zakryjí boční pohled na kostel, největší dominantu města, posunutá silnice zkomplikuje dopravu a parkování na náměstí." - to je navádění čtenářů To je sranda :-D

Původní možnosti "ANO" a "NE" jsem rozepsal dle návrhu Anonyma, protože dávají více prostoru.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Jan Roček

Datum:  19.04.2005 18:13

... tak je to lepší HAHAHA!

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  19.04.2005 16:35

Anketa je určitě dobrý nápad.

Nebojte se lidi hlasovat, v případě počtu jednoho sta hlasujících je výsledek ankety k ničemu.

http://www.chrudim.info/forum/index.php3?setviewtype=anketa#enquiry5

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Jan P.

Datum:  19.04.2005 12:48

Anketa je bezvadný nápad. Jenom bych doporučoval aby nejdříve byl uveřejněný nějaký obrázek, protože nikdo pořádně neví, jak by měla situace vypadat.
Potom bych byl také pro jistou korektnost při zadávání možností pro odpověď. To co navrhuje pan Roček je trochu na téma jestli je lepší být zdravý a bohatý nebo chudý a nemocný :)

Třeba takto:

1) dobrý nápad - domy konečně zakryjí boční pohled na kostel, který nebyl Schmoranzem ani předešlými staviteli nikdy takto koncipován. Posunutá silnice zklidní dopravu na náměstí a vrátí mu jeho původní historický čtvercový tvar s morovým sloupem uprostřed. 2) nesouhlasím - domy zakryjí boční pohled na kostel, největší dominantu města, posunutá silnice zkomplikuje dopravu a parkování na náměstí.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  20.04.2005 10:16

Příspěvek vložen na základě článku Návrh přestavby náměstí V článku naleznete předběžný náčrt možné budoucí podoby Resslova náměstí v Chrudimi dle návrhu architekta Romana Kouckého.

Text celého článku naleznete zde.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  19.04.2005 16:46

Ten obrázek by se hodil. Existuje již nějaký konkrétnější návrh a nebo je to jen myšlenka?

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  anonym

Datum:  19.04.2005 13:23

opět další super nápady od posledních dvou přispěvovatelů, jenom bych se přikláněl:

1) k modifikaci anketních otázek: Vůbec bych nerozepisoval a nespecifikoval bych konkrétními aspekty jednotlivá stanoviska (například může být být někdo, kdo bude celkově proti, ale přitom by uvítal zakrytí boku kostela, nebo jiné jednotlivosti).

2) vzhledem k tomu, že úprava Široké a úprava náměstí jsou dvě odlišné věci, mohou na ně být (a myslím, že i jsou) velmi odlišné a vzájemně nekompatibilní názory, obě ankety bych rozdělil, osamostatnil. A vzhledem k tomu, že mám pocit, že na chystané úpravě Široké asi panuje všeobecný konsensus, udělal bych administrátore přednostně anketu o druhém, kontroverznějším momentu - o náměstí:

Přiklonil bych se zde spíše skromnější a obecnější podobě již na fóru probíhajících anket. Tedy například (nemám teď čas, chtělo by to možná ještě přeformulovat):

1) super, souhlasím, konečně bude náměstí skutečným uzavřeným a historickým náměstím 2) nevím, mám z toho trochu strach, zatím chybějí mi informace, ale možná by něco s náměstím chtělo něco udělat 3) jsem proti, bude zlikvidován současný historický ráz náměstí, jsou to vyhozené peníze, měly by se investovat jinam

zdravím

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  anonym

Datum:  19.04.2005 13:35

Á, jistě, v tom spěchu se mi vloudila chyba, protimluv, do odůvodnění, proč nekonkretizovat v anketních odpovědích jednotlivé apekty a zachovat spíše obecnější ráz odpoěvdí v již probíhajících anketách. Ale inteligentní čtenář jistě pochopil...

a ještě bych jednou zdůraznil nutnost alespoň tří možností: jenom "pro" a "proti" je u tak komplexního problému málo.
Musí tam být minimálně ještě třetí možnost, jak jsem ji i navrhl (obecně označovaná jako "nevím")

A úplně nejlepší by bylo pět možností. A mimochodem, to by ulehčilo práci adminitrátorovi a výsledky by byly i nejtransparentnější a nejjasnější a nejméně zpochybnitelné a bez těch různých kliček a obezliček a nejasných a různě itenrpretovatelných dovětků. Takže navrhuji, klasicky, jak je to v sociolog. výzkumech:

S návrhem arch. Kouckého na úpravu náměstí J. Ressela

1) zcela souhlasím 2) spíše souhlasím 3) nevím 4) spíše nesouhlasím 5) zcela nesouhlasím

(čistě jenom takto, bez dovětků a konkretizací jednotlivých aspektů provedení)

ještě jednou zdravím

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Jan Roček

Datum:  13.04.2005 12:48

Z tohoto nápadu naopak nadšený nejsem. Pokuď vím, tak od pravěku se vždy jezdilo středem náměstí. Rezidenti i pěší chodci jdoucí podél bloku domů vedle staré radnice určitě nejsou zvědavi, aby dýchali zplodiny z projíždějících aut. Podle mě bude po vybudování zpomalovacích schůdků v Široké ulici (s tímto nápadem pana Kouckého souhlasím) naprosto optimální stav.
Navíc město nemá peníze na rozhazování. Předláždění Široké bude stát cca 8 miliónů, kolik by stála přeměna celého náměstí? To už, odhaduji, by byly desítky miliónů a ty bych rozhodně investoval do potřebnějších akcí, např. do 0,8 km spojky od silnice I/37 k Transportě, která by přirozeně napojila Transportu i sousedící průmyslovou zónu na hlavní komunikaci od Pardubic. Odlehčilo by se tím celé východní části města (ulici Pardubické, Čáslavské, Masarykovu náměstí, sídlišti Na Rozhledně) i oběma přetíženým kruhákům na Bídě a u Bohemie.
Pokuď by šly priority tímto směrem, mohli by i úředníci Městského úřadu v Pardubické dýchat čistší vzduch už za dva roky Úsměv Tedy mnohem dříve než se dokončí stavba plánovaného obchvatu Chrudimi, a to ještě není jisté, zda to doopravdy bude v roce 2010.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Jan P.

Datum:  19.04.2005 13:16

Pane Ročku, píšete, že od pravěku se vždy jezdilo středem náměstí. V případně Chrudimi to nebyla pravda, protože za dnešní hlavní silnicí u kostela byl hradební příkop a jediný vstup do města byl Žižkovou branou od Širokých schodů. A také snad (to je spekulace nepodložená archeologickými výzkumy)byl vstup od poloviny 17. století směrem ke Kapucínskému klášteru. Architek Koutský si těcho historických souvislostí byl zřejmě vědom. Navrhl proto symetrickou dostavbu vedle kostela a komunikaci, která sleduje logiku (rovnováhu) s ulicí Břetislavovou. To že mu z toho vyšel návrat k původní čtvercové dispozici náměstí, je jenom důkazem, že navrhované řešení je citlivé k historii a má vtip do budoucnosti.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Jan Roček

Datum:  19.04.2005 18:41

Z dobových nákresů a fotografií je patrné, že vedle kostela vždy byla ulička, byť původně vedlejší. Také je zřejmé, že s rozvojem dopravy už boční příjezd Břetislavovou ulicí nestačil, proto před více než sto lety došlo ke zbourání domu, který stál v místě dnešní silnice (mezi balustrádou a kostelem), aby se ulička mohla rozšířit a umožnil se tak pohodlný příjezd na náměstí.
Později byl zbourán i dům na jehož místě je dnešní balustráda.


Náměstí by se opticky uzavřelo i realizací původně plánované dostavby katastru a balustrády, přičemž jeho tvar by byl stejně tak čtvercový (100 x 100 m) s morovým sloupem uprostřed. Rovněž současné parkoviště je chytře vymyšleno. Kde budou parkovat auta, když by na místě dnešního parkoviště vedla silnice? Okolo kašny? Před poštou? Pamatuji auta zaparkovaná po celém náměstí a pěkné to opravdu nebylo, právě proto se náměstí relativně nedávno upravovalo do současného stavu. Na parkování v podzemí bych příliš nesázel, podzemní chodby pod náměstím mohou být zrádné. Fandím panu Kuštovi, aby mu jeho záměr s podzemními garážemi vyšel, ale také se může ukázat, že to je pouhá utopie.
Boční pohled na kostel se mi líbí, ačkoliv to tak autor možná původně nezamýšlel - o to více vyniká jeho genialita. Nejvíce se obávám toho, aby se náš nádherný kostel, dominanta a symbol města, "neutopil" v nevkusné moderní zástavbě, stejně jako se to stalo např. kostelíku sv. Kateřiny.

Možná jsem příliš velký skeptik, ale chtěl bych tímto apelovat na naše zastupitele a radní, aby se v zásadních rozhodnutích neukvapovali. Měl by se nechat prostor také jiným věhlasným architektům, ať se vyjádří, jak to vidí oni. V neposlední řadě by se mělo přihlédnout k názoru samotných obyvatel Chrudimi.

Díky za anketu a hezké dny všem Úsměv

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Jan Roček

Datum:  16.08.2005 12:40

http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?r=Cmfpardubice&c=krajpardubickyi_3_5

Změna centra Chrudimi by byla neúměrně drahá

Chystaný plán architekta Romana Kouckého na zklidnění dopravy v centru Chrudimi přesunem hlavní průjezdné komunikace od kostela k hraně náměstí podél staré radnice a bývalého katastrálního úřadu znamená pro architekty výzvu, pro radnici stavbu svého pomníku, ale pro obyvatele města, plátce daní, nákladnou a neúměrnou investici. Nově navržená změna trasy průjezdné komunikace přes Resselovo náměstí není jenom změnou vozovky a dopravního značení. V nové trase je nutno uložit inženýrské sítě, které budou přerušeny plánovanou zástavbou mezi kostelem a dnešní balustrádou.
Přeložka kanalizačního sběrače a všech ostatních sítí, dnes již v předpokládaném společném kolektoru, v délce cca 300 metrů vyvolá nemalé investiční náklady. Realizaci přeložky komunikace a sítí přivítají snad jen archeologové k rozšíření průzkumu v historických partiích města, ale již méně majitelé přilehlých domů a obchodů. Vybudování nové městské třídy si vynutí likvidaci vzrostlé zeleně před farou a školou, nemluvě o nepříjemném přiblížení komunikace k hlavnímu vstupu do školní budovy. Celá investice bude povýšena o náklady na likvidaci dnešní silnice a přípravu území pro mnohé nepochopitelnou plánovanou zástavbu oddělující Školní náměstí.
Samostatnou otázkou je konflikt navrhovaného řešení s vítězným developerským projektem ing. Milana Kušty na koupi přilehlých nemovitostí se závazkem vybudovat v těchto místech poměrně nákladnou městskou vybavenost - obchody, podzemní garáže, hotel, byty. Výsledky soutěže, která proběhla ještě před navrženým řešením architekta Kouckého, tedy za jiných zadávacích podmínek než jsou dnes, jsou zpochybnitelné a ostatními účastníky soutěže napadnutelné. Při realizaci změny dopravního řešení předkládaného architektem Kouckým je celý soutěžní návrh ing. Kušty zásadně ovlivněn a podmíněn velkou investiční účastí města. Nelze předpokládat, že je do svých nákladů zahrne developer. Zcela určitě již nelze očekávat, že původní podmínky soutěže budou moci být splněny, například pokud jde o podzemní garáže. Lze tedy předpokládat, že z původního záměru bude realizována pouze první etapa tj.
rekonstrukce katastrálního úřadu a okolí. Část označená jako Balustráda bude realizovatelná až po zajištění finančních prostředků města na podmíněné investice, což lze časově velmi těžko odhadnout natož smluvně potvrdit.
Je až s podivem, jak jednoduše se zástupci občanů komplexního řešení ing. Kušty vzdali.
Obyvatelé Chrudimi jsou spokojeni se současným řešením jednoho z nejhezčích náměstí. Pokud je však návrh na "zklidnění dopravy" tak prvořadým úkolem, jistě se najde řešení levnější. Pokud je tak nevyhnutelné odklonění dopravy od kašny a morového sloupu, tak by snad postačilo provést odklon pouze v rámci prostoru náměstí a mezi hlavním kostelem a balustrádou ponechat ulici v dnešní trase. Tři jiní architekti přinesou zcela jistě tři nová řešení.
Veškerá snaha radnice realizaci pomníku maximálně urychlit narazí na procesní postup změn územního plánu a zákonného Regulačního plánu MZP Chrudim, což umožní vše znovu uvážit a dobře rozhodnout. Pražané čekají od architektů dostavbu Staroměstské radnice již 50 let. Jen škoda nevyužité původní iniciativy ing. Kušty.

Autor: Miroslav Hájek, autorizovaný inženýr, Chrudim

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  19.09.2005 16:52

Dovolte mi upozornit na článek "Velké plány pro malé město: Roman Koucký a Chrudim" vydaný na serveru www.stavebni-forum.cz - Internetový časopis o architektuře, trhu nemovitostí a developmentu

http://www.stavebni-forum.cz/detail.php?id=6350&t=1126879123

http://www.stavebni-forum.cz/main/karta_obrazku.php?id=1622

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  17.08.2005 10:45

Je vidět, že máme opravdu vynikající zástupce. Milion sem, deset milionů tam, o co jde, když to platí město. A ty provázané a komplexní úvahy o rozvoji města. Jednou hot, podruhé čehý. Inu jako ta zvířátka na která se to hot a čehý křičí, jenomže ta jsou užitečnější. Takže si na zasedáních mohou zvesela zpívat: všichni sborem za tím prvním…….

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  19.04.2005 22:07

Souhlasím s p. Ročkem. Mělo by se postupovat velmi citlivě a v souvislosti s koncepčním řešením celého historického jádra.
Dále se domnívám, že anketa je předčasná. Jak mohu hlasovat pro něco, nebo proti něčemu, když nevím o co přesně jde. Zajímal by mne nějaký výkres, model. Snad nejde o maličkost, jde o revoluční zásah do tváře města, který by v případě fiaska nebylo možno snadno odstranit. A v každém případě by měla proběhnout nějaká architektonická soutěž. Alespoň na případnou zástavbu novými domy. A vůbec se nebát něčeho modernějšího, vždyť dobří architekti dokáží vytvořit moderní stavby dokonale harmonizující s historickými budovami. Jen aby tam proboha nevznikla nějaká pseudogotika.
Další problém vidím ve financování. V městské pokladnici se leskne pouze pár grošů na dně a tohle nebude laciná záležitost. A schody v Široké ulici? Proč ne. A proč také ne v Novoměstské, alespoň od Kopanice k Růžku, vždyť to pak bude nejfrekventovanější příjezd na náměstí. Schody zklidní Širokou na úkor Novoměstské. A jak řešit příjezd kolem haly.
Myslím, že to vše by mělo být komplexně posouzeno.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  anonym

Datum:  19.04.2005 23:53

A on Libý nebo někdo jiný snad řekl, že to komplexně posouzeno nebude? HAHAHA!

Nejdřív se, myslím, aspoň teda v Evropě, schvaluje záměr a pak až se dělá architektonická soutěž a řeší konkrétní aspekty.
Nechtěl by jsi to snad obráceně, vysolit desetitisíce (statisíce?) za kompletní projekt a pak se teprve rozhodovat, jestli teda jo, nebo teda ne (a tím pádem ty stohy papíru a faktur vyhodit komínem)...

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  21.04.2005 21:18

Logicky mi vyplývá, že nejprve je návrh, potom posouzení, studie, projekt a nakonec realizace. Návrh vznesl p.
architekt, posoudili jej zastupitelé a oči se jim leskly radostí, nyní je na řadě nějaká studie. Rozhodně ji nikdo zadarmo dělat nebude, ale teprve na jejím základě se dá definitivně rozhodnout. A kdyby se v Chrudimi vyhazovaly peníze jen za takovéto věci, byla by Chrudim nejkrásnějším a nejbohatším městem v republice Jestli se p. starosta Libý nad tím zamyslí jako třeba nad prodejem katastru či pozemků na Skřivánku, pak svatý duchu, drž nad námi ochrannou ruku. Pokud vím, nasliboval toho již tolik, že kdyby splnil jen polovinu, do Chrudimi by jezdili delegace z celého světa obdivovat onen zázrak. Jediná šance je, že případnou realizaci bude dělat jiná sestava. Jinak by se mohla objevit další chrudimská černá díra. A jakpak by se teď hodilo oněch 12 mil. včetně event. úroků za katastr, oněch minimálně 50 mil. prošustrovaných v PZ a další prošustrované peníze onou slavnou dvojkou v čele radnice, co? A není to celé nakonec jenom humbuk, jehož jediným cílem je odvést pozornost od chystané koupi nemocnice a prodeje pozemků na Skřivánku?

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Benq

Datum:  19.04.2005 19:59

Rozhodně by po určitou dobu šla využít na parkování část toho (či těch) domů co by byl nad Kuštovým hotelem ..... je to pak 70 m od náměstí a kapacita stejně "veliká" jako nyní (nyní cca 72 míst) protože parkoviště by bylo cca 80, dlouhé a dvě řady tj cca 60 míst + těch cca 15 co by na nám. zůstalo. Dále zauvažovat o zrušení letního kina a tam prozatím parkoviště na zemi a do budoucna i patro či dvě ???

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Lebduška Josef

Datum:  13.04.2005 14:16

Neviděl jsem žádný projekt, těžko soudit. Nějaké retardéry by, měly být nejen v Široké ulici, ale s ohledem na blízké školy a pěší zónu i dále, až k vyústění Kopanice.
Ale mám pocit, že se opět projevila jistá bezkoncepčnost.
Nejprve se část prodá a pak se začne uvažovat o rekonstrukci celého náměstí a přilehlého okolí. Nemělo to být spíše obráceně? Pro nového majitele katastru je to zcela určitě zásah do jeho koncepce. Kdo se komu bude připůsobovat?

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  stb

Datum:  13.04.2005 09:55

Pan starosta má zřejmě jiné priority než občané CR.
Citace: "Pan Kušta by potřeboval stavět co nejdřív a bylo by nepříjemné, kdybychom ho měli zdržet,“ řekl Libý.

Co by potřebovalo město to je nepodstatné.
Bohužel, peníze jsou peníze.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  13.04.2005 21:36

Cožpak to nechápete? V pravý čas, samozřejmě po podepsání smlouvy o smlouvě budoucí a dojednané ceně, se přijde se změněnou koncepcí, kupci tím vznikne škoda, no a město ji musí nějak vykompenzovat. Konečně plně chápu, proč byl pan Trávníček vyhozen s návrhem na získání dotace na opravu městského jádra. Nejenom, že město prodělalo na prodeji, ale když se to tak sečte a podtrhne, tak za katastr ještě doplatí. To je kšeft. Prodej Karlštejna je proti tomu hadr. Kdepak, Chrudim má opravdu nejgeniálnějšího starostu. Už aby ten jeho pomník stál.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Mara

Datum:  14.04.2005 10:12

Shote obecně k tvým příspěvkům : máš tyhle komploty, spiknutí a umělé konstrukce vymyšlený hned a nebo ti to dá práci ??? Úsměv jsi fakt hodně nemocnej člověk skákni k lékaři, ale ne prosím na kožní Úsměv

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  15.04.2005 01:06

Když ono vše, co p. starosta vehementně prosazuje, vždy tak nějak špatně dopadne. Proto myslím, že mi to dá méně přemýšlení, než tobě. Protože obhajovat ony slavné nákupy a prodeje, vyvážené smlouvy, z čehož všeho jsou pak miliony v luftě, to musí být makačka.
A u toho doktora to dopadlo tak, že mi řekl: „to je normální, z toho co tam provádí je mi také špatně a ani já jsem na tu tříkrálovou sestavu na radnici nic dobrého neslyšel. K psychiatrovi bych naopak doporučil toho, kdo je chválí“. Asi budu mít špatného obvoďáka. Jinak nerozumím co máš pořád s tím kožním. Máš nějaké problémy tohoto charakteru? Klidně se svěř, někdo ti poradí.
Možná anonym. Já sice o psychiatrii toho mnoho nevím, ale nepoužívá se při zasedání zastupitelstva nějaký detektor pravdy? Všimni si, jak p. starosta vždy, když chce prosadit něco, na čem město prodělá, začne se tvářit jak naslouchá oponentům, potom v odpovědích začne zadrhávat, koktat a opakovat slova. Určitě by to nějaký psychiatr vzal jako zajímavý případ a možná by na veřejné zasedání vodil i mediky. Možná mi nebudeš věřit, jakou radost by mi udělalo za něco je pochválit. Nevím, ale chválit je za prošustrovaný městský majetek? Nebo za černou díru zvanou průmyslová zóna? Případně za ekologickou havárii (znečistění spodních vod)? Za ochuzování města? Za rušení letiště? Bohužel, to mi nějak nejde.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Mara

Datum:  15.04.2005 08:57

Shote ty toho totiž mnoho nevíš celkově nejen o psychiatrii. Úsměv

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  17.04.2005 00:19

Ano, máš pravdu. Vždyť ten katastr se vlastně neprodává, město má pojistky jak zabezpečit aby jej nabyvatel neprodal ze ziskem a splnil to co slibuje, splátky nebudou, nabyvatel vysolí celou částku na dřevo před provedením změny vlastníka na LV, a tak dále.
To si opravdu myslíš že všichni jsou tak hloupí, že si nevšimnou oněch nezvykle výhodných podmínek? Že když někdo slíbí proinvestovat (a podotýkám pro sebe, ne pro město) 150 mil., že si všichni máme sednout na zadek a otevřít ústa? Už to vidím jak pan starosta prodává za stejných podmínek svůj dům. Nebo ty prodáš někomu auto, ten ti za něj zaplatí až za dvacet let, ale slíbí že na autě udělá nový lak a dá mu nové gumy. Z prodeje katastru si někdo udělal dojnou krávu, bohužel na úkor města. Neobhajuj neobhajitelné. Nevýhodnost tohoto prodeje musí být jasná každému, kdo vychodil alespoň pátou obecní.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  anonym

Datum:  13.04.2005 10:16

Tak tahle hláška opravdu vypadla z oka oblíbenému rčení kdo chce psa bít...

Opět budu osočen z náklonnosti Libému, ale: jeho slova "Pan Kušta by potřeboval stavět co nejdřív a bylo by nepříjemné, kdybychom ho měli zdržet" mně osobně přijdou naproto legitimní a přirozená.

Kuštovi město ten prostor prodalo za určitých podmínek a bylo by krajně nesolidní a nefér, aby mu pár týdnů po podpisu smluv radní řekli, "hele Milane, soráč, chápem, že ti stojí projekt a utíkaj peníze, ale to jsme před měsícem nevěděli a máme tady teď fakt super nabídku, budeš s tou balustrádou muset počkat".
Kuštovi v tom projektu visí hodně velkej balík. A za každý den zdržení pochopitelně nabíhaj úroky... Nedejbože, kdyby měl ještě celý projekt měnit...

Ty jsi nikdy asi nepodnikal, jinak bys tohle nebral na tak lehkou a nezodpovědnou váhu

Nemyslíš???

P.S.: To je přesně ono. Výroky se dají intepretovat vícero významy. Interpretace, kterou autor Stb použil, také z citace může logicky vycházet. Je ale zajímavé, že určití přispěvovatelé na tomto fóru mají zvláštní dar interpretovat výroky určitých členů vedení chrudimské radnice pokaždé tím tendenčnějším, negativnějším a sekundárním významem.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  13.04.2005 21:51

Ten poslední odstavec by bylo lépe změnit na: P.S.: To je přesně ono. Výsledky se dají také hodnotit pouze výrazy plus nebo mínus. Je ale zajímavé, že výsledky určitých členů vedení chrudimské radnice se dají pokaždé hodnotit pouze výrazem mínus. Ačkoliv oni je vydávají za to, co má nejpozitivnější význam pro město Chrudim.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Jan Roček

Datum:  04.04.2005 20:13

Po přečtení titulku jsem si v první chvíli myslel, že to je apríl, ale po přečtení celého článku se mi ten nápad "průběžného retardéru" velmi zamlouvá. Teď jde o to, aby stupínky vydržely rázy od kol projíždějících aut a zároveň aby ony nárazy neohrožovaly statiku budov. Z toho mi plyne výška stupínků co nejnižší a materiál co nejpevnější (ideální žula). Do té doby než se "schody" budou realizovat, by v Široké pomohla značka omezení rychlosti na 30 km/hod a radar za bukem (lépe za kostelem) Úsměv

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  anonym

Datum:  03.04.2005 00:23

To je fakt super, těším se na to. Takovej celkem šalamounskej trik, jak nechat centrum přístupný pro dopravu, ale projíždějícím řidičům transit pěkně otrávit, fakt dóst dobrý.


Koucký je navíc kapacita. Navrhoval před pár lety ten známej most v Ústí nad Labem, kterej pak vyhrál nějakou prestižní evropskou architektonickou cenu. Fakt bourák, město se tentokrát vytáhlo. Asi mu konečně došlo, že nemá cenu dělat provizorní a polovičatý řešení a že je do našeho široko daleko jedinečnýho centra dobrý trochu investovat. Ne pár šupů za několik blbejch retardérů a cedulí, který většina řidičů ignoruje, ale hodně peněz tak, aby bylaze Široké natrvalo fakt prestižní ulice-zóna.

Ale přesto se mi vtírá do hlavy jedna obava: jaká bude konstrukce těch obrubníčků, retardérů. Bojím se, že nebudou dostatečně pevné, stejně jako skoro všechny ostatní retardéry, které v Chrudimi dneska stojí, a že časem nevydrží pod nárazy a ustavičným zatížením aut. Že v nich budou vyjeté po pár měsících takové ty koleje, prohlubně, a v horším případě, pokud budou dlážděné, že se dokonce úplně rozpadnou. Je mi jasné, že na městě snad nejsou tak hlúpí, aby tohle nedomysleli a podle toho konstrukci nenechali spočítat, a pokud přece jsou, určitě takhle není hlúpý aspoň architekt Koucký. Ale podle zkušeností z jinejch míst v Chrudimi s retardérama jsem i přesto k nastíněný podobě retardérů trochu skeptickej... viz třeba železný(!) retardéry v Husovce, jsou tam dva a hlavně ten U Centrálu už je dneska v místech přejezdů kol tak slisovanej, že přestal plnit funkci.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  12.02.2005 23:43

iDnes.cz:

11.2.2005 Pardubický - strana 2 Úpravy Široké ulice v Chrudimi se zpozdí

Chrudim Chrudimští radní loni v září slíbili, že do března připraví plán, jak zpomalit provoz v Široké ulici vedoucí na hlavní náměstí, kam pustili auta v obou směrech. Nyní přiznali, že nemají v ruce nic. Na návrhu úprav, který ochrání chodce, začne teprve nyní pracovat pražský architekt Roman Koutský.
„Zjistili jsme, že jsme měli laické představy. Ulici je třeba řešit v širších souvislostech, úpravy přizpůsobit historickému rázu města,“ uznal starosta města Ladislav Libý.
Město podle něj oslovilo několik renomovaných architektů.
Uspělo až u Romana Koutského, který souhlasil, že úpravu ulice navrhne. Naplánuje nejen způsob zpomalení aut, ale i chodníky, veřejné osvětlení či zeleň. „Vůbec se neodvažuji předjímat, jaké řešení navrhne. Široká ulice může být třeba ještě užší než dnes, může být vydlážděná, může být jinak vyřešeno zásobování,“ uvedl Libý.
Pro obyvatele Chrudimi to vše má ale jeden nepříjemný důsledek.
Úprava rušné ulice se zpozdí. Existuje i možnost, že se letos zpomalení aut v centru nedočkají. Radní přitom budou žádat zastupitelstvo, aby souhlasilo s tím, že obousměrný provoz bude zachován až do konce roku.

Autor: (dp)

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Český rozhlas Pardubice

Datum:  03.11.2004 11:33

Český Rozhlas 1 - Pardubice - Radiožurnál, frekvence 104,7FM

nebo 101FM. ZVUKOVÝ PŘÍSPĚVEK!!

Automobilismus je novodobou metlou lidstva. Kolony, zácpy a smog se staly běžnou součástí životního prostředí. Proto stále více lidí touží po malé oáze klidu v centru města. Historické Resslovo náměstí v Chrudimi by takovou funkci mohlo plnit. Skrze náměstí však vede silnice, po které seshora i zespoda projíždějí auta - a některá docela rychle. A proto chrudimští občané vyzvali své radní, aby situaci řešili. Více se problémem zabývala Naďa Kubínková z pardubické redakce Českého rozhlasu.
http://www.chrudim2000.cz/zpravy/images/2004/91.
mp3


Chrudimská Široká ulice je široká pouze svým jménem. Vede skrze historické Resslovo náměstí. V současné době se po ní prohání nahoru i dolů automobily. Srdce města, které je na kopci, se tak otevřelo zejména řidičům. A to se některým chrudimským občanům příliš nelíbí. Přejít silnici je pro ně riskantní, protože většina řidičů využívá Širokou ulici jako zkratku, po které se dostanou z jednoho konce města na druhý. Problémem Široké ulice se zabývala redaktorka Naďa Kubínková.
http://www.chrudim2000.cz/zpravy/images/2004/NVS1_siroka_ulice.mp3

Automobilismus je novodobou metlou lidstva. Počet aut se rapidně zvyšuje a my tomu nijak nezabráníme. Kolony, zácpy a smog se staly běžnou součástí městského prostředí. Proto stále více lidí touží po jakési oáze klidu v centru města. Resslovo náměstí v Chrudimi by takovou funkci mohlo splňovat. Skrze náměstí však vede Široká ulice, po které seshora i zespoda projíždějí auta. A některá ne příliš pomalu. A proto radním byla doručena výzva, která požaduje zrušení obousměrného provozu. Více se problémem zabývala redaktorka Naďa Kubínková.
http://www.chrudim2000.cz/zpravy/images/2004/92.mp3

http://www.chrudim2000.cz/zpravy/images/2004/93.mp3

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  10.12.2004 14:57

Na našem serveru jsem vytvořil systém pro průzkum veřejného mínění - ANKETY.

Jako první vlaštovku dotazníku jsem zvolil aktuální téma: "Obousměrný vjezd na náměstí".

Hlasovat můžete na adrese: http://www.chrudim.info/forum/index.php3?setviewtype=anketa#enquiry1

Hlasovat mohou pouze uživatelé registrovaní do našeho diskusního fóra.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  22.09.2004 11:31

Noviny Chrudimska - 22.9.2004

http://www.novinychrudimska.cz/zpravodajstvi_cr/VC20040922000003.html

Vytěsní Chrudimští tranzitní provoz z historického centra? Pro celý text článku klikněte na odkaz.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  21.09.2004 17:06

Noviny Chrudimska - 21.9.2004

http://www.novinychrudimska.cz/zpravodajstvi_cr/VC20040921000004.html

Pro celý text článku klikněte na odkaz.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Lebduška Josef

Datum:  22.09.2004 21:54

Rozhodně vím koho a kterou stranu nebudu volit.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  21.09.2004 17:05



iDnesiDnes - rubrika Pardubický region



21.9.2004 Pardubický - strana 1 Do centra Chrudimi oběma směry

Chrudim Chrudimští radní chtěli včera prosadit, aby Široká ulice vedoucí na Resselovo náměstí zůstala průjezdná v obou směrech. Pod palbou kritiky některých zastupitelů, kteří naopak navrhovali zřídit v centru pěší zónu, zastupitelstvo klíčové rozhodnutí odložilo. Do té doby se bude centrem jezdit stále oběma směry.
Obousměrný provoz byl přechodně zaveden letos v květnu kvůli dopravním zácpám. „Chceme otevřít Širokou ulici oběma směry, neznamená to ale, že hodláme přes náměstí vést tranzitní dopravu, naopak. Chceme zklidnit a zpomalit dopravu a tranzitní průjezd vyloučit,“ uvedl místostarosta Chrudimi Jan Čechlovský.
Zastupitel Tomáš Žídek vedení města překvapil, když přišel s vlastním návrhem, podle kterého by se Široká ulice zcela uzavřela a stala se z ní pěší zóna od Muzea přes balustrádu po kostel Nanebevzetí Panny Marie. „Vidím tam vydlážděnou ulici, plno zeleně, předzahrádky, maminky s kočárky,“ uvedl Žídek.
Město plánuje v centru zřídit až pět příčných prahů a snížit maximální povolenou rychlost ze čtyřiceti na třicet kilometrů v hodině. To podle radních odradí řidiče, kteří chtějí centrem jen projet. Podle radního Luboše Jelínka by to omezilo dopravu až o šedesát procent. „Byla sice zavedena jednosměrka, ale nikdy nebyl zrušen tranzit směrem dolů,“ uvedl Jelínek.
Chrudim v Široké ulici zavedla jednosměrku v roce 1995. Letos v květnu. během rekonstrukce křižovatky u plynáren, zavedla v Široké ulici zkušebně obousměrný provoz. Podle radních se osvědčil, protože v centru se od té doby nestala žádná vážná nehoda.

Autor: (dp)

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  kama

Datum:  14.09.2004 14:10

Byla jsem také zklamána rozhodnutím, že se nejedná o dočasnou záležitost. Přecházet nyní přes hlavní silnici je nepříjemné , protože krom jiného, řidiči jezdí dost rychle. Už není ani možné nasávat tu příjemnou atmosféru historického centra, ale člověk musí být jako ostříž.

Souhlasím i s tím, že obchodníkům zprůjezdnění v obou směrech tržby radikálně nezvýší, památkám to ublíží a další parkoviště jsou dlohoudobé cíle.

Když si člověk chce odpočinout od neustále ostražitosti vynaložené na nesmyslně blízko u kruháku rozmístěných přechodech na Bídě, tak musí zapojit na plné obrátky další své smysly při přecházení v centru.

Tak si pokládám otázku, jestli tu jsou naši zástupci města a lidu pro lidi, nebo jen pro podnikatele.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Georgina

Datum:  14.09.2004 23:02

Myslim, ze pokud se na namesti udelaji minimalne tri takove prechazeci pruhy/ retardery, jako jsou u stadionu, rada lidi se bude moc a moc rozmyslet, jestli si zkrati pres namesti cestu. A lidi budou mit navic mista, kde bezpecne prejdou. Predstavte si jeden pruh u lekarny, druhy na urovni moroveho sloupu a treti u kostela...a nasla by se i dalsi mista - treba v Siroke ulici v zatacce apod. Ulice by zustala obousmerna, ale urcite by se zpomalil provoz.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Michal Tereska

Datum:  15.09.2004 08:39

Mám obavu, že by nastal problém, který řešili v pardubicích u zelené brány. retardér je pěkná věc, ale dynamické rázy projíždějících aut mají vliv na okolní stavby.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Jan Roček

Datum:  17.01.2005 18:49

Dávám k dobru následující nápad:

Místo kontraverzních retardérů by postačilo pouhé zúžení jízdních pruhů na šířku dva metry pomocí ozdobných kovových sloupků. Podobné omezení jaké mám namysli bylo donedávna před/za starým mostem v Nemošicích. Samozřejmě by každý směr měl "své" zúžení (tedy sloupky i v protisměru) a bylo by umístěné alespoň na dvou místech (např. dole u muzea a nahoře v úrovni kostela). Má to několik výhod:

1) zpomalovací a odrazující efekt je ještě učinnější než u retardérů 2) nehrozí dynamické rázy a poškození statiky památek 3) náklaďáky prostě neprojedou 4) je to levné a nechá se to realizovat prakticky přes noc

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  17.01.2005 19:44

Stačily by betonové květináče. Ale něco už to tady něco navrhl.
Závoru a za vjezd platit - ne moc, pětikoruna stačí. Zpomalí to, bude jezdit méně aut a město na tom vydělá.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Josef Jarkovský

Datum:  15.09.2004 07:02

Podle mě, žádné příčné prahy problém nevyřeší. Podívejte se u stadionu, kolik aut si i přes to, že tam ten práh je, zkracuje cestu podél řeky. A to i přes to, že potom u výjezdu na hlavní musí čekat, než se zařadí do kolony a ušetřený čas stejně ztratí.
Podívejte se dneska na náměstí - kolik aut, co jede nahoru zastaví na náměstí? Naprostá většina pokračuje k Václavu. Proč musíme za každou cenu cpát auta do centra, stavět tam parkoviště a hyzdit tím náměstí. Nemusíme chodit ani nějak daleko, třeba Třída Míru v Pardubicích je pro osobní auta uzavřená a ani parkování v okolí není jednoduchá záležitost, a přesto mi nepřipadá, že by tím trpěli obchodníci a stěžovali si na nezájem a málo lidí. Spíš bude problém někde jinde - lákat lidi do centra na asia-shopy myslím, že není to pravé. A co jiného dneska v centru máme? Může si tam jít človek sednout na zahrádku k restauraci a užívat si pohled na krásné tiché náměstí? A i kdyby tam nějaká "zahrádka" byla, kdo si tam sedne a bude koukat, jak kolem něho jezdí jedno auto za druhým a... Bohužel, náš Pan Starosta si takových věcí asi nevšímá. Přece to, že se na Široké ulici staly jen dvě drobné nehody ještě neznamená, že je všechno v pořádku. A dneska je klid, ticho a pohoda tak vzácné, proč se o to máme jen tak pro nic za nic připravit? PS: pokud to náhodou čte i Pan Starosta - chutnal Vám řízeček u Dalibora?

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Zorro

Datum:  17.09.2004 14:07

Naše malá krysa se baví jenom s těmi, co mají peníze na úplatky:

iDnesiDnes - rubrika Pardubický region

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Max

Datum:  15.09.2004 06:44

Tak s tímto názorem se nedá nesouhlasit...
Dobrý nápad. Když už "obousměrku," tak takhle. Jó, to by šlo.
A retardéry ať zacálujou majitelé obchodů typu SOS, Tjong-wang, Chung-wu, protože jiní obchodníci prakticky v centru už nejsouuuu.

Servus

Max

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Jan Roček

Datum:  15.09.2004 09:48

Přimlouvám se za velmi nízké a ploché retardéry (nižší než ten u stadionu). Odrazovací a zpomalovací efekt se zachová, ale rázy budou menší. Po instalaci retardérů přestane být pouhý průjezd náměstím atraktivní, protože trasa směrem na Vysoké Mýto okolo plynáren a požární zbrojnice není o mnoho delší, ale každopádně bude mnohem rychlejší! Co tu ještě nebylo řečeno - díky přirozenému vjezdu na náměstí Širokou ulicí nahoru, kdy se před Vámi otevírá vskutku nádherný pohled na kostel (ten si při vjezdu "zadkem" nevychutnáte), klesl a zajisté ještě poklesne počet projíždějících aut směrem dolů Úsměv

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Lebduška Josef

Datum:  17.09.2004 11:39

Jako řidič a občan Chrudimi, který to všude daleko a místní dopravu prakticky nemůže využít, bych chtěl říci svůj názor: Oboustranný průjezd Širokou ulicí - spíše ano než ne.
Jako řidič souhlasím s názorem, že průjezd vzhledem k pohybu chodců by měl být mějak omezen - obytná zóna, retardéry, třebas i placený vjezd - závora a koruna za vjezd či tak nějak. Prostě, průjezd přes náměstí musé být musí být pomalejší. Jinak je problém vidět chodce zvláště ráno, kdy svítí slunce do očí.
Proto si myslím - zcela jistě retardéry typu jako u Stadionu

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Míla

Datum:  17.09.2004 10:00

Tímto příspěvkem bych také ráda deklarovala svůj nesouhlas s oboustranným průjezdem náměstí. Ze svého laického pohledu nedokážu posoudit konečný negativní dopad zvýšeného provozu na vzhled a stav památkově chráněných budov. Jak však ukazují zkušenosti jiných měst, památkám dnešní hustý automobilový provoz velmi škodí. Jako chodec pak musím konstatovat, že oboustranným provozem se podstatně zhoršily možnosti bezpečného přecházení silnice, situace na přechodech je mnohem méně přehledná než dříve (hl. přechody u Muzea a u KB).
Většina aut náměstím skutečně pouze projíždí, tzn. že kýžený pozitivní efekt na realizovaných tržbách tamějších obchodníků nemůže být nijak zásadní. Chrudim je velikostně malé město, objezd po obchvatu není výrazně časově náročnější, pár kroků navíc z odstavného parkoviště jistě nemůže nikomu uškodit.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  ANO

Datum:  18.09.2004 01:50

Madam, motáte jablka a hrušky dohromady. Celou dobu píšete o obousměrném průjezdu Širokou ul. a na závěr napíšete: "pár kroků navíc z odstavného parkoviště jistě nemůže nikomu uškodit".
To spolu přece nijak nesouvisí - ono totiž ať jedete do náměstí "od Václava" či od KB, máte to z parkoviště stejně daleko Ok?

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  T.

Datum:  17.09.2004 20:00

Doporučuju udělat si vejlet do Litomyšle. Pak si v klidu sednout a porovnávat. A hlavně porovnávat stejné časy.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Max

Datum:  23.09.2004 06:54

Jóóó Litomyšl, to je výkladní skříň, tam všechno funguje jinak.
Je 100x čistší než CR a navíc to, jak vyřešili vjezd na náměstí je účelné a decentní. Rozdíl je jenom v tom, že tam mají ca 4x větší kapacitu parkovacích míst než CR... Pak se zcela jistě tourista nebo co zastaví, když má aspoň kde zaparkovat. A navíc, průjezd litomyšlským náměstím není zkratkou (tranzitem)- dá se pohodlněji projet okolo. Nebo už si zvykli. Ještě teda jeden dražší návrh - průjezd ano, ale celou Širokou ulici (a valstně až za kostel) "opticky zůžit," tj. na kraji a uprostřed zelenej štráf s nějakejma kytkama. Sice budou mít zásobovači problémy, ale ty může operativně řešit městské četnictvo...

Servus

Max

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: obousměrný vjezd na náměstí

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Lebduška Josef

Datum:  22.09.2004 21:52

To je fakt, že cizokrajní obchodníci s textilem tam nejsou, aut je pné náměstí a náměstí je pné obchodů. Máte vemi dobrý postřeh.

Reagovat na tento příspěvek

© 2001-2024 Chrudim2000.cz

Tato stránka je přístupná libovolným prohlížečem, nejlépe však vypadá v prohlížeči, který podporuje HTML 4.0 a CSS 2 (Internet Explorer od verze 5, Mozilla, Opera a další). Pokud čtete tuto zprávu, Váš prohlížeč zřejmě dostatečně nepodporuje CSS. Stránku sice vidíte bez pokročilejšího formátování, avšak veškerý obsah je plně přístupný i pro Vás.