Přeskočit navigaci

Čtenář nepřihlášen.

Nová registrace

Náš tip: Nechte si zasílat jednou denně nově vložené příspěvky do Vaší emailové schránky. Stačí se jen zaregistrovat.

Téma:  Nekuřácká a bezbariérová restaurace?

Odesílatel:  Liliana

Datum:  22.02.2004 16:31

Poradíte mi prosím někdo? Je v Chrudimi nekuřácká a zároveň bezbariérová restaurace? Nebo alespoň nekuřácká, malá bariéra se dá s pomocí přátel zdolat.
Díky.
Liliana

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Nekuřácká a bezbariérová restaurace?

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  30.03.2005 11:20

Rád bych opět otevřel toto téma a trochu i nepřímo udělal dobrovolně reklamu nově otevřené NEKUŘÁCKÉ restauraci v Chrudimi.

Kromě již existujícího nekuřáckého salónku v hotelu Alfa (vedle Sazky) byla nedávno otevřena ve Filištínské ulici restaurace U Rozmarného anděla (celá restaurace je nekuřácká).

V létě raději navštěvuji zahrádky, tak doufám že tahle restaurace do zimy vydrží (případně že z ní neudělají kuřáckou).

Viz kupa názorů v dnešním

iDnesiDnes - rubrika Pardubický region

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Nekuřácká a bezbariérová restaurace?

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Liliana

Datum:  23.02.2004 18:48

Vážení!Neptala jsem se vás na váš názor na nekuřáky, jen zjišťuji, jaká je tu situace. Pokud o žádné restauraci nevíte, tak si to nechte pro sebe. Vaše názory typu: nekuřák a ještě k tomu na vozíku má sedět doma a neotravovat "slušné" lidí mě opravdu objasnil vaše IQ.
Všem, kteří mi slušně odpověděli moc děkuji!!! Také bych se přikláněla k názoru na vznik jedné nekuřácké, myslím, že by měla pořád plno.
Smutné je, že se Chrudim honosí titulem Zdravé město a přitom tady není nekuřácká restaurace (či alespoň oddělená místnost)ani jedna.
LilianaPS: U Dalibora se vzadu kouří.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Nekuřácká a bezbariérová restaurace?

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Administrátor

Datum:  14.06.2004 20:36



iDnesiDnes - rubrika Pardubický region

14.6.2004 Pardubický - strana 3 Nekuřácké prostory? Nevedeme Restaurace bez cigaretového dýmu jsou výjimkou. Zákon o omezení kouření se obchází

Pardubice - Najít nekuřáckou restauraci, nebo restauraci s odděleným salónkem pro ty, kteří nekouří nebo jsou dokonce alergičtí na cigaretový dým, je kumšt. Čistě nekuřácké restaurace u nás v podstatě neexistují. Přestože v parlamentech řady zemí Evropské unie, včetně té naší, prosazují poslanci zákony, které by kouření v restauracích úplně zakázaly. Jen málo provozoven také zcela dodržuje dodnes platný zákon o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomániemi, který zakazuje kouření v době, kdy číšníci servírují hlavní jídla. Zákon u nás platí už od roku 1989.
Majitelé restaurací shodně tvrdí, že zákony dodržují. Na stavební úpravy, díky kterým by byli kuřáci stoprocentně odděleni od strávníků, prý nemají peníze. Pouze někde se při rekonstrukci provozovny snažili přizpůsobit novým trendům.
"Po povodni jsme museli úplně přestavět restauraci a oddělili jsme kuřáckou a nekuřáckou část. Myslím, že se to vyplatilo," uvedla například Renata Jansová z hotelu Avion v Ústí nad Orlicí.
Pokud nemají majitelé provozoven peníze, prostory nebo chuť vyhradit kuřácké a nekuřácké oddělení, snaží se vyhovět zákonům provizorními způsoby a nebo prostě zákony obcházejí.
"Zákaz kouření platí od dvanácti do čtrnácti hodin. Máme větráky, ale nejsou, pravda, zrovna nejmodernější. Nikdo z hostů si zatím nikdy nestěžoval, že by to tu bylo zakouřené, a to je hlavní. Kdo jde k nám večer do hospody na pivo, musí s tím počítat," míní Lubomír Soušek, spolumajitel několika restaurací na Svitavsku.

Chystají se nové zákony

Podle Jany Nedbalové z Krajské hygienické stanice v Pardubicích by ke změně mohla pomoci nová změna legislativy.
Platný zákon s časem "vyšuměl" a provozovatelé jej velmi často a úspěšně nedodržují.
"Někde mají zvlášť jídelní a konzumační část a v těchto restauracích problémy s kouřením většinou nejsou. Ale v restauracích, kde není samostatná jídelna, se během podávání obědů kolikrát kouří. Na zdi sice visí cedulka, že v době obědů se nemá kouřit, ale popelníky jsou přitom na stolech. Kolikrát se mi stalo, že mi přinesli automaticky popelník, aniž bych si o něj řekla," tvrdí Nedbalová, která v Pardubicích vede poradnu pro odvykání kouření.
Podle nově navrhovaných norem, které prosazuje řada zemí Evropské unie, by měl platit zákaz kouření ve všech restauracích a dalších veřejných prostrorách. "Nesouhlasím s názorem, že to zlikviduje provozovny, protože tam kuřáci nebudou chodit. Podmínky budou rovné. Kdo se jim nebude chtít přizpůsobit, nebude moci chodit nikam," míní Nedbalová.
Majitelům restaurací, kteří nedodržují protikuřácký zákon, ovšem i dnes hrozí až padesátitisícová pokuta. Většinou ale vyváznou bez trestu. "Nejsou prostě vyjasněné kompetence.
Nevíme, kdo vlastně by měl pokutu udělit. Při kontrolách hygienici většinou zjišťují i provozní nedostatky. Pokutu proto dávají za všechny nedostatky," uvedla Nedbalová. V lepších restauracích mají také kuřáci přímo nad stoly čističku vzduchu, takže veškerý kouř jde hned pryč a nedostává se do zbývající části hospody.

Kouření při jídle vadí i kuřákům

"Na co jsou zákony, když za ně není žádný trest ani pokuta?" ptají se lidé v souvislosti se zákazem kouření v době oběda.
"Nemůžu pochopit, jak je to možné, že za to restaurace nejsou postihovány. Na co tedy ten zákon je, když se nedodržuje? Já osobně považuji kuřáky za jedny z nejbezohlednějších lidí na světě. Proto by se na ně měl vyvíjet větší tlak a myslím, že ty dvě hodiny trvání zákazu nekouření v restauračních prostorách by je opravdu nezabily. Nebo jsou opravdu tak závislí na nikotinu, že ani u oběda by to bez cigarety nepřežili?," rozčiluje se Jana Matějková z České Třebové, která trpí alergií na cigaretový dým a do restaurací chodí dnes jen minimálně. "Většinou chodím ven na předzahrádky, jinak prostě nemůžu v restauraci existovat. I tam mívám problém, protože zákaz kouření na veřejných prostranstvích se u nás ještě dnes opravdu nenosí. Doma ať si každý dělá, co chce, nebo ať v restauracích jsou do zvláštních salónů odděleni kuřáci a ne nekuřáci," dodává mladá žena.
I silní kuřáci tvrdí, že při obědě nebo večeři by bezohledné lidi nejraději nechali z restaurace vyvést.
"Při jídle bych si opravdu nikdy nezapálil. V tomto směru by se kuřáci opravdu měli přizpůsobit. Podporuje to i logická úvaha: dvě třetiny dospělé populace jsou nekuřáci, tedy převaha, navíc nekouří častěji lidé s vyšším vzděláním, a tedy i vyšším sociálním postavením, prostě ti, kdo mají více peněz na útratu v restauracích. Nezakazoval bych kouření venku, to je přehnané," myslí si Ivan Hanák z Litomyšle.

Pracoviště má být nekuřácké. A co servírky a číšníci?

Personál v restauracích je po celou pracovní dobu vystaven karcinogenním látkám, které by odpovídaly požadavkům na vyhlášení rizikového pracoviště. Podle odborníků je práce v restauracích přirovnávána dokonce k nebezpečnému dýchání směsi chemikálií mnohem horší než smog nebo výfukové plyny.
"Na dořešení si ještě musíme počkat. Stejné je to například ve zdravotních ústavech, kde by každý automaticky očekával nekuřácké prostředí, ale na chodbách nebo u vchodu tomu již tak nebývá," dodává Nedbalová.

***

Kde lidem nejvíce vadí kouření?

Většině lidí vadí kouření v restauracích a místech společného stravování. Dále tam, kde se zároveň pohybují nekuřáci, tedy na veřejných prostranstvích, jakými jsou ulice, zastávky MHD, nádraží, čekárny a zvláště společenské a kulturní akce.
Samozřejmostí by měly být školy a jejich okolí, stejně tak veřejné budovy, zdravotnická zařízení, pracoviště, dětská hřiště.
Zakouřené prostředí restaurací vadí 62% občanů Pardubic (42% mužů,58% žen), přičemž 20% kladných odpovědí dali kuřáci.
Naopak kouř v restauracích nevadil pouhé 1/3 nekuřáků. Z šetření vyplynulo, že muži jsou o něco tolerantnější než ženy (o 16%).
Nekouřit na místech se zákazem kouření činí problémy pouze 37% pravidelných kuřáků a 5% příležitostných kuřáků.

Zdroj: Výsledky výzkumu Krajské hygienické stanice v Pardubicích

Příklady restaurací s odděleným nekuřáckým salónkem

Pardubice: restaurace a penzion pod Kunětickou horou kavárna Evropa

Chrudim : hotel Alfa

Litomyšl: hotel Zlatá hvězda hotel Dalibor restaurace Karlov

Ústí nad Orlicí: hotel Avion restaurace Na Louži restaurace a hotel Uno

Polička: Herešova krčma restaurace na Parkáně

Svitavy: restaurace Měšťan penzion Zlatý lev

Autor: EVA MALÍNKOVÁ

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Nekuřácká a bezbariérová restaurace?

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Laff

Datum:  24.02.2004 08:47

Když zvládnete "i malou bariéru s pomocí přátel", máte na to, utrácet v hospodě, proč si nezajedete do nedalekých Pardubic? V Praze byste o pitomých 12kilometrech cesty také nepřemýšlela.......
Takže tímto odpovídám i na otázku, proč v Chrudimi není nekuřácká restaurace.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Nekuřácká a bezbariérová restaurace?

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  deklen

Datum:  27.02.2004 20:17

jsem nekuřák a hospoda bez kouře by neškodila i když mi zase tak moc neschází, ale važte trošku co sem píšete ....

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Nekuřácká a bezbariérová restaurace?

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Jana Slejšková

Datum:  24.02.2004 15:17

Co je tohle za argument??? To snad nemyslíte vážně!!!

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Nekuřácká a bezbariérová restaurace?

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  MOdo

Datum:  24.02.2004 08:42

Pořád plno? A kolikrát týdně ty chodíš do restaurace? Jednou za měsíc? To by se fakt neuživila.....

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Nekuřácká a bezbariérová restaurace?

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Jana Slejšková

Datum:  24.02.2004 15:21

Někdo se slušně zeptal, proč ho hned napadáte???

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Nekuřácká a bezbariérová restaurace?

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  AAA

Datum:  24.02.2004 16:30

jasne, na zacatku byla jedna otazka, stacilo jen odpovedet, ne zadna nekuracka restaurace tu neni, nikdo se vas neptal na nazor, jestli by nekuracka resturace prosperovala nebo ne, a uz vubec ne na to jestli by nekuraci meli nekam chodit nebo ne, ja osobne kourim, ale proti nekurakum nic nemam, a myslim ze jsou v nevyhode, ve vsech hospudkach se kouri, tak proc by nemela vzniknout nekuracka restaurace, vam prece muze bejt uplne jedno jestli se udrzi nebo ne...

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Nekuřácká a bezbariérová restaurace?

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Erika

Datum:  24.02.2004 08:41

Tak si tu restauraci zkus otevřít, když myslíš, že by tu měla být. Takový mám nejradši, co říkají co by se mělo a co by se nemělo.....

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Nekuřácká a bezbariérová restaurace?

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  deklen

Datum:  23.02.2004 21:04

myšleno bylo v patře nahoře .... :-)))

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Nekuřácká a bezbariérová restaurace?

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Richard

Datum:  23.02.2004 12:52

S pomocí přátel můžete zajít kamkoliv,ne? A mimochodem, každá restaurace má mít dle nových norem odvětrávání. Takže pokud si někdo zakouří, lze poprosit obsluhu, aby zapnul ventilaci.
Pokud se Vám to nelíbí, zůstaňte doma, uvařte si sami a nikam raději nechoďte. Nebudete tak alespoň házet otrávené ksichty na kolemsedící kouřící společnost........

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Nekuřácká a bezbariérová restaurace?

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  ravo

Datum:  23.02.2004 14:07

promiń ale jsi klasické kuřácké hovado ... :-)))

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Nekuřácká a bezbariérová restaurace?

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Richard

Datum:  24.02.2004 08:33

Jsi na omylu, nekouřím. Ale nijak mi to nevadí, protože známí kouří skoro všichni. Holt se buď přizpůsobím, nebo nikam nelezu. Ale nečekám, že všichni budou skákat tak, jak já pískám.....

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Nekuřácká a bezbariérová restaurace?

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Jana Slejšková

Datum:  23.02.2004 06:05

Ještě před rokem byla v Alfě samostatná nekuřácká místnost a U Dalibora vzadu dole se také nekouří,jen po domluvě.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Nekuřácká a bezbariérová restaurace?

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  deklen

Datum:  22.02.2004 19:43

podle mně není nekuřícká ani jedna, ale možná se někde přes oběd nekouří .... ale napada mně u Ruže - nyní Dalibor ul Filištínská se nekouří, ale je to v patře ....

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Nekuřácká a bezbariérová restaurace?

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  James

Datum:  23.02.2004 12:46

A nechtěla byste trochu moc? Tak si zajeďte do Pardubic !!! Nebo počkejte, až otevřou v létě zahrádky !!! Pořád žijete JEN v Chrudimi !!!Je tu hospod až moc a pokud se v nich nebude kouřit, můžou to rovnou zabalit. Dneska se chodí do hosp.na kávičku, na cigárko, na verču-drink a cigárko.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Nekuřácká a bezbariérová restaurace?

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Jana Slejšková

Datum:  23.02.2004 15:01

To je přece nesmysl, ne každý chodí do hospůdky na cigárko. Proč jezdit do Pardubic? Myslím, že bezbariérovost by měla být (bohužel v praxi skutečně není) naprostou samozřejmostí. Zároveň bych moc ráda věděla, proč se kuřáci tolik brání vzniku aspoň jedné nekuřácké restaurace - vždyť by vás tam nikdo nenutil chodit :-) Mně osobně kouř z cigaret vadí hodně, ale není to podle mě důvod, abych kvůli tomu seděla pořád doma. Taky se chci bavit ve společnosti.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Nekuřácká a bezbariérová restaurace?

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  tooošiba

Datum:  08.03.2004 09:45

souhlasím s Vámi je vidět,jak se k sobě dokážou lidi navzájem chovat.Vezměte si například těhotnou ženskou,podle některých lidí by zřekmě měla sedět doma celých dlouhých 9měsíců a nevystrčit hlavu z domu,že?Sama jsem už těhotná byla a to,že jsem měla chut zajít si do restaurace na večeři mě stálo hodně usilí,protože jsem musela celý večer čuchat ten hnusný smrad,vy kuřácký neohleduplní lidi!!!!!!!

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Nekuřácká a bezbariérová restaurace?

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Kurt

Datum:  23.02.2004 19:37

Jano, že zkušenosti musím říct, že NUTIL!:/ Ale to nevadí, určitě by tu měla taková restaurace být, já jakožto kuřák pokud jdu na dobré jídlo, taky vybírám restauraci, kde mi nebude kazit chuť kouř z cigaret a sám také pochopitelně nekouřím (zapálím si cestou domů). Je ostuda, že zde takovou restauraci nemáme, vždyť by to přece nebyl takový problém.
TIP pro Lilianu: Zkus restauraci p. Lankaše na Stromovce. Před vchodem je nájezdová rampa a uvnitř zakouřeno nebývá (alespoň ne v době oběda).

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: Nekuřácká a bezbariérová restaurace?

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  James Bond

Datum:  24.02.2004 08:31

Ti co píší, že by tu mohla být nekuřácká restaurace skutečně nevědí, oč jde. Nekuřácká restaurace je krásná věc, pokud bude prosperovat. Jenže v Chrudimi jí dávám od jejího vzniku maximálně rok. Jestli si někdo myslí, že ne, ať ji otevře - držím mu palce !!!A ještě jedna věc - U Lankaše na Stromovce je zahulíno neuvěřitelným způsobem, Lankaš netopí, takže div nesedíte u piva v bundě a ještě k tomu na to pivo nebo co to chcete čekáte hodinu. Nedej bože pokud chcete platit - to vstaňte a běžte k výčepu (baru)!!!!

Reagovat na tento příspěvek

© 2001-2024 Chrudim2000.cz

Tato stránka je přístupná libovolným prohlížečem, nejlépe však vypadá v prohlížeči, který podporuje HTML 4.0 a CSS 2 (Internet Explorer od verze 5, Mozilla, Opera a další). Pokud čtete tuto zprávu, Váš prohlížeč zřejmě dostatečně nepodporuje CSS. Stránku sice vidíte bez pokročilejšího formátování, avšak veškerý obsah je plně přístupný i pro Vás.