Přeskočit navigaci

Čtenář nepřihlášen.

Nová registrace

Náš tip: Nechte si zasílat jednou denně nově vložené příspěvky do Vaší emailové schránky. Stačí se jen zaregistrovat.

Téma:  EU v nejvážnější krizi

Odesílatel:  shot

Datum:  13.03.2010 23:42

Evropská unie se po přijetí Lisabonské smlouvy ocitla v nejvážnější krizi své historie, myslí si prezident Václav Klaus. Podle něj je nyní znovu vážně ohrožena občanská a ekonomická svoboda. Hlava státu to vzkázala v písemné zdravici delegátům dnešního sněmu neparlamentní Strany svobodných občanů, k níž má svými názory blízko. Stejně jako Klaus strana kritizovala lisabonskou smlouvu, která reformuje EU po jejím rozšíření. Klaus dokument sice nakonec podepsal, ale Česko ukončilo jeho ratifikaci až jako poslední členská země Unie.
Delegátům sněmu Klaus napsal, že se obává o svobodu. "Pod heslem boje proti ekonomické krizi sílí regulační tendence, polisabonská Evropská unie se ocitá v nejvážnější krizi své dosavadní historie, plně se projevují důsledky klimatického alarmismu," vzkázal Klaus svobodným, které vede Petr Mach, výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku (CEP) a stejně jako Klaus bývalý člen ODS.
Klaus svobodným popřál úspěch a viditelnost na politické scéně. Domnívá se, že "na rozdíl od jiných" svobodní nemusejí hledat nová témata a složitě vymýšlet řešení. Svobodní mimo jiné odmítají přenášení dalších pravomocí na Brusel, stejný postoj má i prezident. Strana také uvádí, že pro nejrychlejší cestu k návratu hospodářského růstu je třeba více svobody.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: EU v nejvážnější krizi

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  Lebduška Josef

Datum:  14.03.2010 14:56

Vřele doporučuji stránky www.svobodni.cz. Najdete tam i informaci o přednášce p. P. Macha v Pardubicích, věřím, že ač vůbec nebude politická, tak bude velmi zajímavá.

Reagovat na tento příspěvek

Téma:  Re: EU v nejvážnější krizi

Příspěvek reaguje na ...

Odesílatel:  shot

Datum:  13.03.2010 23:48

Pyré z červené řepy, karotka, tuřín a jukonské brambory s tulením masem zabaleným v prouzené slanince, podlité portským vínem. Tak vypadá menu v luxusní kantýně kanadských poslanců. Maso z mořského savce se na něm ve stoleté historii tamního parlamentu objevilo poprvé. Zákonodárci jím bojují proti loňskému zákazu EU na dovoz tuleního masa. další článekfoto: Profimedia.czV Kanadě každým rokem zemře ročně na tři sta tisíc převážně tuleních mláďat. Evropské organizace totiž každoroční lov tuleních mláďat, po němž zůstávají na sněhu krvavé skvrny, považuje za nehumánní. Liberální senátorka Celine Hervieux-Payetteová proto přípravila kanadským zákonodárcům tulení obžerhody. Kanadští poslanci poprvé ochutnali tuleně tuto středu a na jídelníčku jej budou mít každý týden až do konce lovné sezony, tedy celé jaro. Kromě diplomatických zbraní tak do boje o finanční zájmy kanadských lovců zapojí i své vidličky.Ochránci zvířat však jejich "nasazení" podrobili zdrcující kritice. A to nejen proto, že podporují hony, při nichž ročně zemře na 275 tisíc tuleňů, ale i protože se pokoušejí tulení maso dostat do centra kulinářské pozornosti.
"Jedí tuleně jen z politických důvodů. To, že je musí zabalit do dvakrát uzené slaniny, aby přebila přirozenou chuť masa, jen prozrazuje, že to ve skutečnosti žádná pochoutka není," uvedla pro The Canadian Press bruselská pobočka Mezinárodní nadace pro ochranu zvířat. Jak chutná tulení maso, se přesvědčila i generální guvernérka Kanady Michaëlle Jeanová, která vloni před stovkami Inuitů (Eskymáků) v Rankin Inletu v provincii Nunavut na kanadském dálném severu snědla kus syrového tuleního srdce. Chtěla tak domorodcům vyjádřit respekt k jejich tradičnímu zdroji obživy. Jenže se zdálo, že neměla jinou volbu. Když před ni přinesli rozkuchaný trup zvířete, trochu ostýchavě ochutnala a nepříliš přesvědčivě řekla: "Chutná to jako sushi. A musí to být velmi výživné." Ať už se guvernérka v duchu otřásla hnusem nebo ne, Eskymákům podle ochránců přírody nikdo jejich po staletí dodržovaný způsob obživy nebere. A ani Evropská unie proti němu v podstatě nic nemá. S čím však nechce mít nic společného, je komerční lov. V Kanadě každým rokem zemře ročně na tři sta tisíc převážně tuleních mláďat. Ochránci zvířat lovce obviňují z brutality. "Na 99 procent tuleňů se v Kanadě neloví kvůli masu. Lovci zabíjejí mláďata stará sotva měsíc. Na nich ještě žádné maso není, zato ještě mají moc pěknou bílou kožešinku," řekla kanadskému tisku zooložka Sheryl Finková. K tomu jí však zástupce unie lovců Shannon Lewis vzkázal, ať se vzpamatuje. "Ano, jistě, jsou to inteligentní a roztomilá zvířata. Ale je to taky obnovitelný zdroj, my jej těžíme humánně." Na jejich lovecké úspěchy pak kanadští poslanci pozvedli vidličky: "Berte to jako svědectví o naší solidaritě s Kanaďany, kteří přispívají k prosperitě a rozmanitosti země!"
Pro Evropu je však tento způsob lobbování, který by mohl mít v našich reáliích podobu pojídání jitrnic a ovaru přímo v parlamentu, těžko stravitelný.

Reagovat na tento příspěvek

© 2001-2024 Chrudim2000.cz

Tato stránka je přístupná libovolným prohlížečem, nejlépe však vypadá v prohlížeči, který podporuje HTML 4.0 a CSS 2 (Internet Explorer od verze 5, Mozilla, Opera a další). Pokud čtete tuto zprávu, Váš prohlížeč zřejmě dostatečně nepodporuje CSS. Stránku sice vidíte bez pokročilejšího formátování, avšak veškerý obsah je plně přístupný i pro Vás.