Přeskočit navigaci

Šachy - Chrudim OPEN 2002

Vydáno dne 1.8.2002, Autor: Lukáš Němec

V úterý 16. 7. 2002 skončil v Chrudimi 3. ročník sportovně velmi úspěšného šachového turnaje CHRUDIM OPEN 2002. Celkem se zúčastnilo 48 hráčů.

Poprvé v historii šachu v Chrudimi se zde představili hráči s hodnocením ELO body nad 2500 a shodně obsadili prvá místa. Byl to velmistr a úřadující mistr České republiky Petr Hába 2531 celkem 7 bodů a mezinárodní mistr z Ruska pocházející z města Kazaň Ramil Hasangatin 2517 taktéž 7 bodů, který čeká na udělení velmistra na příštím kongresu FIDE. V boji o první místo jim sekundovali mezinárodní mistři Nun z Hradce Králové 3. místo - 6,5 bodu a Vesselovský z Frýdku-Místku 8. místo - 5,5 bodu, který zde bydlí a pracuje, ale jinak pochází z Ruska z Moskvy. Do bojů o první místo překvapivě, ale zaslouženě zasahoval Petr Mach 4. místo - 6 bodů z Rychnova nad Kněžnou, který od nové sezóny posílí hráčský kádr chrudimského „A“ družstva. Páté místo obsadil se šesti body Tomáš Kulhánek z Hradce Králové. Další skoro „Chrudimák“ Marian Sabol z Vysokého Mýta se výhrou v posledním kole nad Vesselovským vyšvihl na šesté místo se 6 body. Bartoš z Prahy rozesmutnil příznivce chrudimského Zdeňka Pokorného, když jej porazil a tak obsadil místo sedmé. Se svojí hrou a 9. místem s 5,5 body je jistě spokojen pardubický Šebesta, na velmistryni z Kazaně Julií Mašinskou zbylo 10. místo s 5,5 body. Se stejným počtem 5,5 body následovali podle pořadí chrudimský 11. Stehno, 12. Islanďan Halldorsson, další chrudimský hráč Krys ml. Jaromír obsadil 13. místo, zaječický Hájek Jiří byl čtrnáctý a Kozák z Prahy patnáctý. Až na chrudimského Stehna, který neobhájil své minulé třetí místo, jsou jistě tito hráči se svým výsledkem spokojeni. Překvapení turnaje Radek Londýn z Prahy, 5 bodů a 16. místo, na závěr turnaje odpadl, ale přesto je velkým příslibem pro pražský šachový svět. Na dalších místech se umístili:

17.- 21. Pokorný Zdeněk, Komárek David, Kastner Vojtěch, Orzechowski Grgerorz a Ptáček Luboš s 5 body. Z chrudimských hráčů se pak umístili 23. Linhart, 24. Pokorný Ondřej 4,5 bodu, 30. Hájek Jaroslav ze Zaječic 4 body. Na 35.-36. místo se dopracovali Pokorný Jan a Mrha Jan z domácího oddílu se 4 body. 41. místo obsadil Krys st. Jaromír se 3,5 body, 43. Stryka Rostislav se třemi body a předposlední místa 45.-46. bratři Krysovi, Jaromír nejml. a Jan s 2,5 body, 47. Hlaváček Bedřich s 1,5 body.

Hosté z Islandu, Polska, Ruska se v pátek účastnili výletu po krásách chrudimského okolí. Navštívili dřevěný kostelík v Kočí, zámek a hřebčín ve Slatiňanech, prohlédli si Kočičí hrádek. S úsměvem museli pořadatelé zájezdu přejít prohlášení švédské výpravy, že odjezd v 8,30 je příliš brzo. Všichni mimo chrudimští účastnici turnaje se shodně dohodli na tom, že naše město patří k jedněm z nejkrásnějších. Jistě k tomu přispělo výborné ubytování a vstřícnost vedení hotelu Bohemia, pro méně náročné pak ubytování v Sport hotelu. Líbila se také široká možnost stravování ve městě.

Turnaj skončil velice úspěšně, jediným stínem byla velmi malá účast chrudimských šachistů. Vždyť z takřka 70 členné členské základny se jich zúčastnilo pouhých 12 a to ještě 7 hráčů bylo z velkých rodin Krysů a Pokorných.

Pořadatelé tímto děkují všem zainteresovaným sponzorům turnaje a to vedení hotelu Bohemia, SportHotelu Chrudim, Akont Praha, Arkov Chrudim, ELZO Chrudim, TMT Chrudim, TRISPOL Chrudim a p. Soukalové za podporu. Hlavní poděkování však patří vedení města Chrudimě a chrudimské Besedě, kteří umožnili sehrát tento turnaj v překrásném sále Muzea, který nám každý závidí.

(PaNe)

Ostatní články vydané autorem Lukáš Němec

Článek je svým obsahem zařazen do kategorie článků na téma Šachy

© 2001-2024 Chrudim2000.cz

Tato stránka je přístupná libovolným prohlížečem, nejlépe však vypadá v prohlížeči, který podporuje HTML 4.0 a CSS 2 (Internet Explorer od verze 5, Mozilla, Opera a další). Pokud čtete tuto zprávu, Váš prohlížeč zřejmě dostatečně nepodporuje CSS. Stránku sice vidíte bez pokročilejšího formátování, avšak veškerý obsah je plně přístupný i pro Vás.