Přeskočit navigaci

Regionální dobrovolnické týdny

Vydáno dne 12.12.2001, Autor: Roman Málek

Regionální dobrovolnické týdny v Chrudimi

12. – 18.11.2001 a 10. – 16.12.2001.

Při příležitosti Mezinárodního roku dobrovolníků vyhlášeného Organizací spojených národů na rok 2001 uspořádalo v Chrudimi Sdružení dobrovolných aktivit INEX Regionální dobrovolnické týdny. První z nich začal v pondělí 12.11. otevřením výstavy „Vyčnívají z řady?“ věnované jednak prezentaci neziskových organizací z Chrudimi, které při své činnosti využívají pomoci dobrovolníků, jednak ozřejmění samotného pojmu dobrovolnictví a dobrovolník.
Výstavou chtěli pořadatelé upozornit na význam dobrovolnické pomoci pro současnou společnost, poukázat na možnosti praktického uplatnění dobrovolníků v nejrůznějších projektech, ať už sociálně, environmentálně nebo kulturně zaměřených. Výstava také měla přinést nové informace k problematice legislativy spojené s u nás stále nevyřešeným právním postavením dobrovolníka, nebo k možnosti dobrovolné služby v zahraničí pro mladé lidi. Součástí prezentace byla také nabídka pro ty, kteří by chtěli dobrovolnou pomocí přispět užitečné věci dle svého zájmu nebo zaměření přímo v Chrudimi a okolí.
Výstava věnovaná dobrovolnictví a dobrovolníkům byla slavnostně otevřena v pondělí 12.11. v 16.30 v prostorách Informačního centra v Chrudimi a dále putovala do Střední zemědělské školy, poté byla k vidění na pardubické Univerzitě a nakonec zavítala na Střední zdravotnickou školu.
Součástí prvního Regionálního dobrovolnického týdne byl i pondělní diskusní večer nazvaný „Pro dobrotu na žebrotu?!“ Téma se dotýkalo možností dobrovolníků ve městech, o dobrovolnících v projektu Chrudim – Zdravé město hovořila Šárka Trunečková z CSSP Chrudim a o sociálním programu Pět P zaměřeném na děti a mládež do osmnácti let promluvila Gabriela Čechová, ředitelka občanského sdružení Ratolest z Brna.
Celá akce pokračovala v týdnu od 10. do 16. prosince přednáškami a diskusemi na téma dobrovolnické služby. Těchto přednášek se účastnili studenti chrudimských středních škol. Navíc zpestřením těchto diskusí byla i samotná návštěva dobrovolnice z Francie.
Projekt Regionálních dobrovolnických týdnů podpořilo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, záštitu převzal Městský úřad Chrudim.

Zprávu sepsala Mgr. Šárka Vobořilová ve spolupráci s RM Consulting.

Ostatní články vydané autorem Roman Málek

© 2001-2024 Chrudim2000.cz

Tato stránka je přístupná libovolným prohlížečem, nejlépe však vypadá v prohlížeči, který podporuje HTML 4.0 a CSS 2 (Internet Explorer od verze 5, Mozilla, Opera a další). Pokud čtete tuto zprávu, Váš prohlížeč zřejmě dostatečně nepodporuje CSS. Stránku sice vidíte bez pokročilejšího formátování, avšak veškerý obsah je plně přístupný i pro Vás.